AfterDawn logo

Ruotsin ensimmäinen P2P-oikeudenkäynti alkoi

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
26 kommenttia

Ruotsissa on alkanut maan ensimmäinen tiedostonjako-oikeudenkäynti, jossa sovelletaan tosin vielä vanhaa tekijänoikeuslakia. Ruotsin piratismin vastainen organisaatio Antipiratbyrå (APB) on haastanut oikeuteen 28-vuotiaan västeråsilaisen miehen, joka jakoi verkossa ruotsalaista elokuvaa Hip Hip Hora. Tapauksesta tehtävä päätös tulee vaikuttamaan siihen, miten vastaavat tilanteet käsitellään jatkossa.

Syytetty mies myöntää ladanneensa elokuvan omalle koneelle, muttei jakaneensa sitä muille käyttäjille. Miehen asianajaja, Torbjörn Persson, ei pidä todistusaineistoa vakuuttavana ja toivoo että mies todetaan syyttömäksi. "Todisteet ovat heiveröisiä. Jos mies saa pelkät sakot, on vastaavien tapausten tutkinta jatkossa periaatteessa mahdotonta", hän toteaa.

Vastaavien tapausten tutkinta vaikeutuisi sakkotuomion tapauksessa siksi, että tällöin tiedostojenjako tulkittaisiin vähäpätöiseksi rikokseksi. Tämä taas tarkottaisi sitä, ettei poliisi olisi enää oikeutettu tekemään kotiratsioita tai vaatimaan epäiltyjen tietoja palveluntarjoajilta. Pahimmillaan mies voi saada ehdonalaisen tuomion, mikä tarkoittaisi vastaavasti laajempia valtuuksia poliiseille tapauksia tutkittaessa.


APB uskoo, että vastaavia oikeudenkäyntejä nähdään vielä lisää riippumatta tämän esimerkkitapauksen lopputulemasta. APB:n lakimies Henrik Pontén kertoo, että mies oli itseasiassa jakanut yhteensä 27:ää eri elokuvaa, mutta APB päätti ensin kokeilla, millainen tuomio yhden elokuvan jaosta luetaan. Jos tuomio ei miellytä, otetaan seuraavaan syytteeseen mukaan suurempi rypäs elokuvia.

Erään tutkimusfirman mukaan noin 800 000 ruotsalaista Internetin käyttäjää jakoi tiedostoja vuoden 2005 toisella neljänneksellä.

Lähde:
The Local

26 KOMMENTTIA

trooper781/26

Mielenkiintoinen taktiikka. Haastetaan ensin "peruslataaja"... ahas, ei tullu tuomiota.
Noh, kokeillaanpas sitten vaikka tuollasta kaveria... ei hyvä tuomio. Mites sitten tämmönen, BINGO, jätkä sai vuoden linnaa ja kunnon korvaussumman. Äkkiä vastaaville tyypeille lisää haasteita. =/

EDIT: sitä paitsi, eikös tuo nyt ole 100% varma, että kaveri saa pahimman mahdollisen tuomion tuosta. Jollei saisi, P2P lataajien/jakajien "ahdistelu" tyssäisi silloin siihen. Ja sehän ei varmasti passaa tekijänoikeuksien omistajille ym.

.W.2/26

Mitä hittoa! Haastaja sanoo vastaajan jakaneen 27 leffaa, mutta kokeeksi haastaa vain yhdestä syytettä.

Eli APB ei ole varma onko vastaaja syyllistynyt mihinkään.. Kunhan kokeillaan että voidaanko muitakin syyttää.

Ensi vuonna varmaan sama episodi nähtävissä täällä meillä Suomessakin..

EDIT: LISÄYS

Quote:
EDIT: sitä paitsi, eikös tuo nyt ole 100% varma, että kaveri saa pahimman mahdollisen tuomion tuosta. Jollei saisi, P2P lataajien/jakajien "ahdistelu" tyssäisi silloin siihen. Ja sehän ei varmasti passaa tekijänoikeuksien omistajille ym.
Voihan olla että Ruotsissa on toimiva oikeusjärjestelmä, vaikka lainsäätäjät eivät olisikaan kovin "toimivia". (Samaa sietää toivoa suomessa)

Degra3/26

Quote:
Syytetty mies myöntää ladanneensa elokuvan omalle koneelle, muttei jakaneensa sitä muille käyttäjille.
Mutta eikös hänestä samantien tullut myös jakaja kun aloitti lataamisen, tai mahdollisesti lataamisen aikana, riippuen tietysti mitä P2p-sovellusta käytti.

Aika erikoiset ja omalaatuiset tutkimusmenetelmät, kieltämättä....

Degra4/26

Quote:
Mitä hittoa! Haastaja sanoo vastaajan jakaneen 27 leffaa, mutta kokeeksi haastaa vain yhdestä syytettä.
Naurettavaa pelleilyä, on tämä maailma sekaisin!

trooper785/26

Quote:
..eikös hänestä samantien tullut myös jakaja kun aloitti lataamisen, tai mahdollisesti lataamisen aikana, riippuen tietysti mitä P2p-sovellusta käytti...
Noin kait se virallisesti menee. Itse kyllä katson, että latauksen aikana tapahtuva tiedon siirto ei ole jakamista. Se muuttuu jakamiseksi vasta kun kyseinen tiedosto on kokonaisena sinun koneella.

Ja kohta joku alkaa selittää "että ei se noin mene". Meni tai ei, olen silti lataaja, en jakaja!

-Rex-6/26

Hupaisaa. Kertoo vain siitä, ettei vastapuolella tunnu olevan oikein mitään hajuakaan mitä ollaan tekemässä, mutta kunhan nyt opetellaan kun se rapakon takana niin muotia tuntuu olevan. Jos vaikka saisi vähän lisää rahaakin!

Testiähän tuo kuintekin kaikissakin tapauksissa on. Koettavat saada testattua, että missä on raja mikä vielä menee oikeudessa läpi. Sitten kun raja löytyy niin kaikki sen ylittäneet mitkä vain suinkin linssiin osuvat koetetaan haastaa. Noh, mikäpäs siinä. Antaavatpahan samalla oikeiden rikollisten puuhailla vapaammin, koska ei ne resurssit rååttinkaan poliisilla rajattomat ole. Hyvä malli sinänsä, eihän länsimaissa oikeille rikollisille edes yritetä mitään, ellei satu olemaan tarpeeksi isoja rahoja kyseessä.

*EDIT:typo*

yuni7/26

Jos yksi tuomitaan niin olisi oikeudenmukaista tuomitulle että muitakin syytettäisiin, mutta käytännössä tämä ei toimi joten on todennäköistä että mies jää ilman tuomiota, joka on OIKEIN!

Degra8/26

Quote:
Testiähän tuo kuintekin kaikissakin tapauksissa on. Koettavat saada testattua, että missä on raja mikä vielä menee oikeudessa läpi.
Kyllähän tuossakin pitäisi olla joku raja millä syytettyä "ahdistetaan", alkaa olla kyllä jo hyvin huolestuttavat piirteet. Eihän murhaajiakaan käsitellä suhteessa noin. Tämä alkaa mennä jo ihmisoikeuksien törkeäksi rikkomiseksi, koekaniiniksi saattaa joutua kuka tahansa. Vai onko tämä tekijänoikeuslaki suunnattu niin epäinhimilliseksi, että sillä saadaan polkea ihmisoikeudet näin alas.

trooper789/26

Kyllä niitä murhaajiakin ahdisteltaisiin, jos uhrin omaiset voisivat vaatia 5 numeroisia korvaus summia tuomitulta. Mutta kun ei ole rahaa tiedossa, niin mitäs noista ;)

Degra10/26

Eli se Ruotsin tekijänoikeuslain päättäjien sanoma ("Paska laki tuli tehtyä - valvontaan ei ole voimavaroja") olikin paskanjauhantaa.

Tekijänoikeuslaki käy nyt hyvänä perusteena sille että ihmisiä pystytään pelottelemaan ja ennenkaikkea ahdistelemaan ja kuten tästä uutisesta saimme lukea, pystytään kaiken muun hyväksi (tai pahaksi) vielä laskelmoimaan millä ihmisiä pystytään kaikkein tehokkaammin kusettamaan.

-Rex-11/26

Quote:
Kyllähän tuossakin pitäisi olla joku raja millä syytettyä "ahdistetaan", alkaa olla kyllä jo hyvin huolestuttavat piirteet.
Niimpä. Itse en todellakaan ymmärrä tuota, että syytteeseen laitetaan yhdestä ainoasta elokuvasta (olkoonkin, että 27 niitä ainakin abp:n puheiden mukaan oli, mikä sitten totuus lienee). Sitä tietysti en ihmettele siltä kantilta katsottuna, että todellakin testaavat tuota rajaa kuinka mitättömiin tapauksiin jo kannattaa takertua. Olisihan se viihdeteollisuudelle unelma saada tuomio jo yhdestä ainoasta elokuvasta, koska siinä tapauksessahan vaahto lentäisi jo suun lisäksi korvista ja nenästä kun syytekirjeitä alettaisiin kirjoittamaan kynät sauhuten. Kyllä he iltarukouksissa muistaisivat pyytää pitkää ikää valtionpäämiehille, jotka tämän uuden auvoisan ja niin helpon liiketoiminta mallin heille mahdollistivat lain nuijiessaan voimaan.

Degra12/26

Quote:
Olisihan se viihdeteollisuudelle unelma saada tuomio jo yhdestä ainoasta elokuvasta, koska siinä tapauksessahan vaahto lentäisi jo suun lisäksi korvista ja nenästä kun syytekirjeitä alettaisiin kirjoittamaan kynät sauhuten.
Olishan se aika tehokas pelote jos yhden filmin "peukaloimisesta" saisi jo kohtuuttomat sakot...

Mutta jos tälle "tielle" lähdetään, niin alkaa homma olemaan pilkunnussintaa, mutta linjassa aika hyvin mm. tulevan Suomen tekijänoikeuslain kanssa.

Kimmoman13/26

Aivan varmasti suomen tekijänoikeuslaitokset testaavat minkälaisen riman hovi-korkein oikeus jakamiselle laittavat. En minä tuossa mitään ongelmaa näe. Kuitenkin mielestäni sakkotuomiot saisivat olla kohtuullisia. Jos ajan ylinopeutta, otan tietoisen riskin että sakot saattavat tulla. Sama voisi olla laittomien jakamisien suhteen.

mjk14/26

Jahas ruoattikin sekos, no mamanlaista taitaa olla odotettavissa myös meillä suomessa, toivottavasti miekkonen voittaa ettei ihan hölmöksi levy-firmojen pomot alkaisi...kun silloinhan ne voisi vaikka syyttää, kaveri imutti jotain koneelleen, mutta ei tiedetä mitä sit tutkimuksissa selvisi että miekkonen ottikin ati:lle uudet ajurit...tuo kuulostaisi jo pelottavalta.

nrautava15/26

Quote:
Jahas ruoattikin sekos
lol
Mutta totta. Haastaa nyt lataajaa eikä jakajaa...
Kai niitten oli pakko kokeilla jos sais sanoman meneen perille noin.

-Rex-16/26

Quote:
Mutta totta. Haastaa nyt lataajaa eikä jakajaa...
Kai niitten oli pakko kokeilla jos sais sanoman meneen perille noin.
Tuostakaan ei voi olla täysin varma, koska kukaan meistä ei ole päässyt näkymään mm. mitä protokollaa on käytetty. Mikäli kyseessä on esim. vakio torrentti on osien jakamista kuitenkin tapahtunut ja on sitten tulkintakysymys voidaanko miestä syyttää jakamisesta (mikäli siis ei ole jakanut sitä kokonaan yhtään kertaa). Ehkä osan jakamisesta, mutta tällöinkin syytteet pitäisi mitoittaan sen mukaan. Ainakaan minun järkeeni ei käy syyttää miestä koko elokuvan levittämisestä jos hän on jakanut 1.5h elokuvasta vaikkapa yhteensä 20min riittävän materiaalin.

Mikäli taas kyseessä on ollut joku protokolla, jossa on ollut mahdollista ladata kyseinen elokuva itselleen jakamatta kyseistä tiedostoa (kuten vaikkapa dc:ssähän määritellään ensin jako ja ei missää pakoteta jakamaan samaa tiedostoa itse uudelleen) ei kyseinen syyte ole mitenkään järjellinen ellei vahvoja todisteita tästä jakamisesta ole.

probity17/26

Kyllä on ruottalaiset taas vauhdissa..

jannne18/26

Tietääkö kukaan millä todisteilla APB lähti nyt miekkosta syyttämään?

zipzap19/26

Kyllä

trooper7820/26

Tuleekohan lataamisesta ja jakamisesta erilaiset tuomiot. Suomessahan lataaaminen on vaan moitittavaa, mutta onko jakaminen sitten rangaistavaa =/

...tietäneekö edes lain tekijät

bauer8421/26

http://tv4.se/visa/?ID=416736

DC:llä viime joulukuussa jaettu. Eli ei mitään tekemistä uuden lain kanssa.

villae22/26

Jos raha pääsee osalliseksi niin ei hyvältä näytä...

Noh toivotaan parasta.

jaazer1323/26

Ei tiedostoa tarvitse jakaa samaan aikaan kun lataa. Tämä riippuu aika pitkälle siitä, mitä ohjelmaa käyttää. Eli tämä ruotsalaismies ei ole tosiaankaan välttämättä jakanut siitä elokuvasta kenellekään muulle kilotavun kilotavua.

juuppeli24/26

voisitteko kertoo onko lataaminen DC++ laillista ja onko jakaminen laitonta......... vastatkaa :D

Dell4425/26

Ei taida oikein vankilakapasiteetit ja oikeussalit riittää jos aikovat vangita tai viedä oikeuteen jokasen jakajan... :D
Dc++ on hyvä esimerkki jakamisesta (jos haluaa ladata enemmän tavaraa niin tietenkin tarvitsee lisää jakoon tavaraa) ;)

trooper7826/26

Onkos tästä jutusta kuulunut mitään uutta?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT