AfterDawn logo

Tekijänoikeuslaki hyväksytään keskiviikkona

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
111 kommenttia

Eduskunta aikoo hyväksyä keskiviikkona uuden kiistellyn tekijänoikeuslain, vaikka kuluttajat ovatkin vastustaneet lakiesitystä valtaisasti. Tänään tiistaina eduskunnan täysistunnon keskustelussa kansanedustajat jatkoivat väittelyä siitä, onko Suomen pakko hyväksyä laki sellaisessa muodossa, joka herättää niin paljon arvostelua kuluttajissa.

Tällä viikolla lakiesityksestä huolissaan olevat järjestivät mielenosoituksia, joilla vielä pyrittiin vaikuttamaan päättäjien mielipiteisiin. Eilen maanantaina noin sata nuorta osoitti mieltään Oulussa, ja tiistaina lakiesitystä vastaan osoitettiin mieltä ainakin Helsingissä noin 300 nuoren voimin.

Oulun mielenosoituksen taustalla olivat keskustan, kristillisdemokraattien, vihreitten, vasemmistoliiton, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien nuorisojärjestöt. Mielenosoituksen puuhamies, Oulun keskustanuorten puheenjohtaja Tapio Sivonen tuomitsee tekijänoikeuslain epäonnistuneeksi.

"Laki on vaikeaselkoinen. Esimerkiksi lähteen luvanvaraisuudesta voi olla hankala ottaa selvää", Sivonen kritisoi.


Sivonen yhtyy mielipiteissään moniin muihin lakia kritisoiviin, eikä usko poliisin pystyvän valvomaan lain noudattamista. "Keskeisiä ongelmakohtia ovat lain tuottajalähtöisyys, monimutkaisuus ja puutteellinen valmistelu. Laki laajentaa tuottajien oikeuksia arvaamattomasti. Kuluttajan asemaa ei ole mietitty riittävästi, vaikka se on tekijänoikeuden kohdalla poikkeuksellisen olennainen", Sivonen tähdentää.

Oulun mielenosoitukseen osallistunut oikeusoppinut Tuomas Mylly on perehtynyt uuden tekijänoikeuslain kiemuroihin ja kummastelee lakiehdotuksen rangaistuskäytäntöjä.

"Opetusministeriökään ei ole täysin selvillä mikä tekijänoikeuslaissa on rangaistavaa ja mikä ei. Lain epätäsmällisyys mahdollistaa pelotteluilmapiirin luomisen, jossa loppujen lopuksi kukaan ei tiedä mikä on sallittua", Mylly arvioi. Hänen mielestään tekijänoikeuslain remontti pitäisi aloittaa EU-säännöksistä, jotka mahdollistavat lukuisia erilaisia tulkintoja tekijän oikeuksille.

Helsingissä mielenosoittajat vaativat lain valmistelun uudelleen aloittamista. Helsingin mielenosoittajat pitivät niin ikään lakia edullisena lähinnä tuottajille, kun taas kuluttajan asemaa ei ole mietitty tarpeeksi. Helsingin mielenosoituksessa oli mukana paljon "Olen rikollinen?" -kampanjassa mukana olevia.

Myös eduskunnan täystistunnossa arvostelijoiden kritiikki kohdistui lain ristiriitaisuuksiin ja kuluttajan laiminlyömiseen. Suurimman kiistan aiheutti tulkinta oikeudesta kopioida esim. musiikkia omaan käyttöön.

Kulttuuriministeri Tanja Karpela pysyi keskusteluissa edelleen kannassaan, ettei eduskunta voi säätää lakia, joka olisi EU:n direktiivin vastainen. Karpelan mukaan direktiivi kieltää kopiointisuojausten purkamisen.

Esityksen hylkäämistä esittänyt vihreiden Jyrki Kasvi vastasi, ettei väitteen tueksi ei ole muuta kuin opetusministeriön yhden virkamiehen muistio. Kasvi oli tyytyväinen siitä, että hallitus sentään venyttää EU:n direktiivin tulkintaa teosten tuontia Euroopan talousalueen ulkopuolelta koskevassa lain kohdassa.


Kokoomuksen Jan Vapaavuori huomautti lisäksi Karpelalle, että direktiivistä on monta erilaista tulkintaa. Edellinen hallitus ja eduskunnan perustuslakivaliokunta näkivät asian toisin kuin Karpela.

Laihana lohtuna eduskunta hyväksyy lain saatteeksi lausuman, jossa toivotaan, että kuluttajien mahdollisuus ottaa muutamia kopioita omaan käyttöön mahdollistetaan "vapaaehtoisin toimin". Tämä tarkoittanee sitä, että levy-yhtiöiden toivotaan oma-aloitteisesti kehittelevän keinoja, joilla kuluttaja voi kopioida levyä omaan käyttöönsä.

Toisen käsittelyn keskustelu käytiin tiistain istunnossa loppuun. Keskiviikon täysistunnossa kansanedustajat äänestävät mietintöön liittyvistä kolmesta vastalauseesta ja yhdestä ponnesta.

Lähteet:
Yle
Kaleva
Helsingin Sanomat

111 KOMMENTTIA

ahonen881/111

"Laihana lohtuna eduskunta hyväksyy lain saatteeksi eduskunta lausuman, jossa toivotaan, että kuluttajien mahdollisuus ottaa muutamia kopioita omaan käyttöön mahdollistetaan vapaaehtoisin toimin."
Mitäs sitten nämä vapaaehtoiset toimet ovat?

kiiveri2/111

näin sitä huomataan että on valittu väärät päättäjät eduskuntaan, kansan tahtoa ei kuunnella paitsi lisäämällä pieni lausuma. mutta minkäs mahtaa kun eduskunnassa halutaan välttämättä tehdä suomen historian rikotuin laki jota ei pystytä valvomaan

pkaksp3/111

Vapaaehtoiset toimet = ei millään tavalla pakolliset = tuskin tulee mitään tapahtumaan

Jaska134/111

No, Yuu... Ei tuu vaikuttaan mun waretukseen mitenkään

handeran5/111

Ottaakohan norja mediapakolaisia vastaan? vois talvet troolata silliä ja kesälomalla tulla katteleen tuttuja vankilaan nyt kun backupin tekemisestä häkki heiluu,joutuukohan jammusetä ennenaikaselle vapaalle nyt kun linnaan aletaan kuskaamaan cd:n kotikopsijoita?,voi meinaan tulla tilanpuutetta selleissä suhtkoht nopeesti.
"Olenko rikollinen?"
"Olenhan rikollinen?"
"Oletteko rikollisia?"
"Olettehan rikollisia?"

jmpk6/111

Quote:
Kulttuuriministeri Tanja Karpela pysyi keskusteluissa edelleen kannassaan, ettei eduskunta voi säätää lakia, joka olisi EU:n direktiivin vastainen. Karpelan mukaan direktiivi kieltää kopiointisuojausten purkamisen.
eikös enemmän ole kyseenalaista säätää laki jota varmaan 90% kansalaisista vastustaa(tai vastustaisi jos olisi asiaan perehtynyt).

-Rex-7/111

Kuten jo aiemmin pelkäsin, kiitos täysin selkärangattomalle ja korruptoituneelle hallituksellemme DDR Finland astunee voimaan huomenna. Voitaisiin samalla vaihtaa lippukin paremmin kuvastamaan vakaumusta (vaikkapa gramex logo) ja laittaa poliisiautojen/oikeustalojen kylkiin "uudet lait tulossa taas kauppoihin, ostithan sinäkin jo omasi?" tekstit.

Tämähän siitä tosin tulee kun ensin lauma "karpeloita" äänesti suomen EU:hun ´95 ja nyt itse "pää karpela" pääsee missin kyvyillään "pelastamaan maailman".

Noh, jokainen muistakoon huomenna kun herää tähän uuteen maahan, että se hengitys joka niskassa tuntuu ei välttämättä ole koirasi vaan uusi uljas Stasi. Ja nyt jos koskaan on tullut kuluttajien vastarintaliikkeen aika, joten "masinoikaamme" ostamattomuuden ilosanomaa eteenpäin kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Xanadu8/111

Onhan tuo uusi tekijänoikeuslaki kuitenkin parempi kuin ei mitään. Ja kaiken kaikkiaan sen ympärillä vellonnut vastustus on kuitenkin ollut vain nörttien aikaansaamaa hypetystä. Yksikään eturivin tai edes takarivin muusikko ei ollut mukana tämänpäiväisessä mielenosoituksessa vaan siellä olivat äänessä lähinnä yliopistojen risuparrat jotka eivät muutenkaan ymmärrä näistä asioista yhtään mitään. Joten eduskunta tekee huomenna viisaasti kun se hyväksyy lain.

iivari699/111

Kuten jo joskus aiemmin tuumailin, lompakkolakko on ja jatkuu! (ja todella pitkään)

Tulkaa ihmiset ihmeessä mukaan lakkoon.
Nyt on kai sitten se aika aiheuttaa niitä tappioita. Eikös joo. :)

akukalle10/111

ikinä en ole äänitettä ostanut. niin eiköhän tuohon lakkoon voi osallistua

Kimmoman11/111

" Kuten jo joskus aiemmin tuumailin, lompakkolakko on ja jatkuu! (ja todella pitkään)"

Me ollaan aina waretettu, ja tullaan warettamaan? =D

Se että Suomi on ollut maa jossa musiikkia ja leffoja saa latailla mielin määrin, ei tarkoita että tämä jatkuu ikuisesti. Eikä jostain levyn kopioimisesta tai lataamisesta linnaan joudu, tahi edes sakkoja saa. Eiköhän tuota aika laajatoimisesti saisi harrastaa jatkossakin, ennenkuin siitä jotain sanktioita tulisi. Hieman sama asia, kuin punaisia päin kävely. Kaikki tietävät, että se on laitonta, silti osa ihmisistä sitä harrastaa. Kaikki bittorrent/dc++ käyttäjät ovat olleet jokatapauksessa "rikollisia" varsin pitkään. Kuka muka ihan oikeasti olisi jakanut vain "laillista" tavaraa ;=

-Rex-12/111

Vaikken xanadun horinoita jaksa yleensä edes loppuun asti lukea on tällä kertaa pakko sekä kommentoida, että kysyä.

Ensinnäkin miltähän osin tuo nykyinen farssi, jonka jälkeen suomea ei voi sivistysvaltioksi kutsua, on vielä riittämätön? Pitäisikö kenties vielä ihmisten palkoista verojen jälkeen ohjata vaikkapa vielä tuollaiset 35% teostolle ja äkt:lle, ettei vain vahingossakaan jäisi jotain saamatta?

Tämä lieneekin ainut tapa enää näiden nykyajan mafioiden hankkia rahaa, sillä kerroppa mistä luulet rahojen tulevaisuudessa tulevan kun uudet sukupolvet valtaavat kuluttajamarkkinat täysin ja heidän jälkeen kasvaa heidän itsensä kasvattama sukupolvi?
Siinä onkin kansalaisia, joista 85% ei enää kulje kuin pässi narussa kohti teurasautoa vaan pitävät huolen siitä, ettei heidän oikeuksiaan poljeta tai jos poljetaan niin siinä tapauksessa sota on molemmin puolinen.

Ja haluaisimpa nähdä yhdenkin etu, väli tai takarivin artistin tai minkä tahansa levylafkan pomon joka on missään suhteessa yhtäkään professoria tai tohtoria viisaampi. Voi sanoa, että kun lyödään teosto:n, gramex:in, äkt:n ja viihdeteollisuuden pomojen "viisaat päät yhteen" voidaan saada äo:ksi ~ keskitaso. Eli en suuremmin tuulettelisi sillä "viisaudella".

dfwta13/111

Tuo Xanadun teksti oli trolli ?

1. Et voi vuoden päästä kopioda mitään MP3 (tai muulle) soittimellesi koska se on laitonta. Tämä johtuu siitä, että lähes kaikki levyt kopiosuojattuja.

2. Et saa täälä keskustella kopiosuojauksen purkamisesta koska se on laitonta. "Organisoidusti ei saa keskustella "

3. Yritykset eivät saa myydä ETA-alueen ulkopuolelta tulevaa materiaalia. Esim harvinaiset kantrimusiikin levyt USA:sta ovat laittomia myydä.

Koska laki ei vaikuta muusikoiden asemaan niin miksi he protestoisivat lakia vastaan ?

Voisin jatkaa mutta pitää mennä nukkumaan.

Kimmoman14/111

" ikinä en ole äänitettä ostanut. niin eiköhän tuohon lakkoon voi osallistua"

Tuolla asenteella voit olla varma, että homma tulee vaan kiristymään. Turha minun tästä asiasta on puhua, gigoja siirtynyt enemmän kuin tarpeeksi. Mutta ostan jokatapauksessa kaiken minkä katson tarpeelliseksi, jos suurin osa levystä on täyttä p*sk**, ainahan sitä voi sinkun ostaa. Ja suosikkibändini nightwishin kanssahan tuota ongelmaa ei ole, kun huonoja biisejä ei levyillä edes ole ;)

Jusef15/111

Quote:
Onhan tuo uusi tekijänoikeuslaki kuitenkin parempi kuin ei mitään.
Uusi laki (jota ei voi valvoa) tuskin vähentää kansalaisten waretusta, tuottaa vaan harmia liian rehellisille kuluttajille ja linux käyttäjille.

Quote:
Ja kaiken kaikkiaan sen ympärillä vellonnut vastustus on kuitenkin ollut vain nörttien aikaansaamaa hypetystä.
Väitätkö että vaan "nörtit" ovat osallistuneet tekijäinoikeuslain puutteiden/vikojen/ongelmien esilletuontiin?

Quote:
Joten eduskunta tekee huomenna viisaasti kun se hyväksyy lain.
Toivottavasti olet kuintenkin väärässä mutta pahoin pelkään :(

Jos jollakin on ylimäärästä aikaa olisi hyvä ottaa ylös kaikkien kansainedustajien äänet jos vaikka ensivaaleissa voisi muistella kuka äänesti miten :D

Xanadu16/111

Quote:
Et voi vuoden päästä kopioda mitään MP3 (tai muulle) soittimellesi koska se on laitonta. Tämä johtuu siitä, että lähes kaikki levyt kopiosuojattuja.
Näin kai siinä käy mutta ainahan voi aloittaa uuden harrastuksen.

lest17/111

Quote:
Onhan tuo uusi tekijänoikeuslaki kuitenkin parempi kuin ei mitään.
Niin, kerros mikä tässä nykyisessä tekijänoikeuslaissa mättää (ellet tiennyt niin sellainenkin on jo ja se toimii erittäin hyvin)

Quote:
Ja kaiken kaikkiaan sen ympärillä vellonnut vastustus on kuitenkin ollut vain nörttien aikaansaamaa hypetystä.
Eli tietotekniikan ihmiset eivät ole siis sen arvoisia, että heidän mielipiteensä pitäisi ottaa huomioon?

Quote:
Yksikään eturivin tai edes takarivin muusikko ei ollut mukana tämänpäiväisessä mielenosoituksessa vaan siellä olivat äänessä lähinnä yliopistojen risuparrat jotka eivät muutenkaan ymmärrä näistä asioista yhtään mitään.
Tuntuu vähän siltä, että ne tietämättömät ovat siellä eduskunnassa. Me kaikki tiedämme, että sinä ja karpela osaatte käyttää tätä lakia todella hyödyksenne.

Quote:
Joten eduskunta tekee huomenna viisaasti kun se hyväksyy lain.
Tähän perusteluna jokin muu viesti kuin "IDIOOTTI!!!111" tai "asia vaan nyt on näin". Kiitos

AvenZer18/111

Millä ihmeellä ne muka valvoo sitä ettei nyt ihan esim. täysin tuntematon henkilö joka asuu korvessa ja omistaa mp3 soittimen ja sitten ostaa kaupasta musiikki levyjä (kopiosuojattuja) muuttaa ne mp3 ? millä sitä valvot? vastaus: et mitenkään, joten laki ei paljoon asioita muuta(paitsi että suojausten purkaminen olisi laitonta) ku ei sitä pystytä valvomaan mitenkään... ja mitä tulee lakiin oon aika varma se menee läpi ku se on jo muutenki myöhässä... suomen suurin virhe tais olla eu:hun liittyminen ei oo tullu eu myöntä muuta ku harmeja (esim. markat euroiksi --> hinnat vaan nuosi, nyt toi tekijänoikeuslaki)

Jos kerta kopioisuojausten purkasen keskustelusta tulisi laitonta on myös afterdawn keskustelut laittomia silleen... :(

trooper7819/111

Quote:
Et voi vuoden päästä kopioda mitään MP3 (tai muulle) soittimellesi koska se on laitonta. Tämä johtuu siitä, että lähes kaikki levyt kopiosuojattuja.
Ei pidä paikkaansa. Netti on täynnä kopiosuojaamatonta musiikkia, ja se on eduskunnankin mukaan suositeltampi tapa täyttää Ipodit yms.

Quote:
Näin kai siinä käy mutta ainahan voi aloittaa uuden harrastuksen.
Niin, ainahan sitä voi kaupata huumeita tai potkia vastaan tulijoita... niin tai terrorismi, eikös se ole nyt muotia ympäri maailmaa ;)

lettas20/111

Tietoisuus miten levyn suojaus puretaan saattaa hävitä eucd:n leviämisen myötä. Toki jonkun sivistysvaltion piirisssä olevan maan netistä löytyy sivuja joka jakaa neuvoja ja ohjelmia. Suomen nettisivustoilta sekä muun euroopan sisäisiltä sivuilta niitä ei enää taida löytyä.

wipe200021/111

Tuleva lakihan on hyvä alku, seuraavaksi vaan integroimaan kopioinnin valvontaa mm. tietokoneiden käyttöjärjestelmiin, vähän tähän malliin:
http://wilho.dyndns.org/kazzun_paskagalleria/205.html :-(

avthein22/111

Eikös tasavallan presidentin pidä vielä hyväksyä laki?

Totalitarismiin johtavan, sananvapautta, perusoikeuksia/ihmisoikeuksia loukkaavan lain luulisi olevan nykyiselle presidentillekin liikaa.

Ehkä seuraavaksi asiallista palautetta presidentille...

taishan23/111

Onhan Toi Perseestä...Mut Eix Toi URPOTANJAANA KARPELA Ole Teidän Sinne Valitsema....Samoin Kuin Suomen Oma Einstain TONY HALME ???

Eli Sitä Saa Mitä Tilaa...

Ja EU-n Liityttiin Kanssa Aika Kiimassa , Ja Miten Kävi??? Barrikaadeilla Olis Tilaa !! Mut Kun Ei Ole Miehiä !

No Kesä Jatkuu...Vaikkakin Pienien Kieltojen Tahdittamana...Kerran Joku On Sanonut Että 96% Suomalaisista Ei Sais Liikkua Ilman Valvojaa...Kohta Ollaan Siellä !

ROCK

wipe200024/111

Kuten jossain aiemmin totesin, ainakaan minulla ei käsittääkseni ole mitään (laillista) keinoa estää jotain ihmistä pääsemästä eduskuntaan tai ministeriksi. Äänestämällä jotakuta toista ei juuri ole vaikutusta, vielä kun maa on jaettu eri vaalipiireihin.

Joten esim. Tanja Karpela EI ole minun valitsemani, siitä en ainakaan itse suostu syyllisyyttä ottamaan.

NJR25/111

"Ja kaiken kaikkiaan sen ympärillä vellonnut vastustus on kuitenkin ollut vain nörttien aikaansaamaa hypetystä. Yksikään eturivin tai edes takarivin muusikko ei ollut mukana tämänpäiväisessä mielenosoituksessa vaan siellä olivat äänessä lähinnä yliopistojen risuparrat jotka eivät muutenkaan ymmärrä näistä asioista yhtään mitään."

Yliopistojen risuparrat ei ymmärrä, mutta Xanadu ymmärtää! Tuohan laki koskee kaikkia tavallisia kuluttajia(=nykyään muusikko?), eikä vain nörttejä.
Eikä Xanadu ole tietoinen lain epäkohdista ja tavasta kuinka se ollaan käsitelty? Vai hyväksytäänkö vain laki, joka on täynnä epäkohtia.

Kulttuuriministerimme / missi Tanja Karpela on kieltämässä myös pornon. Pitääkin kannustaa Suomen kaikkia missejä eduskuntaan parantamaan maailmaa.

elratok26/111

Eniten tässä potuttaa juuri se että, edelleen kopiointi omaan käyttöön on sallittua, mutta kopiosuojausta ei saa murtaa. DVD levyistä kaikki levyt on kopiosuojattuja. Autossa on kannettava DVD-soitin jota lapset voi katsoa pitkillä ajomatkoilla. Olen tähän mennessä aina tehnyt kopioin kalliista uudesta levystä (lasten leffat maksaa lähemmäs 30 eur) jota on sitten autossa katsottu, ihan vain sen takia että ei alkuperäinen naarmunnu, nyt se on laitonta.

Huvittavitan on että kopiosuojauksen purkaminen on rangaistavaa ja siitä voi saada sakkoa, mutta netistä laittoman materialin lataaminen on laitonta mutta ei rangaistavaa. Mitä järkeä ... ?

Kansalaisilla pitäisi olla oikeus, ei vaan, on oikeus tietää etukäteen mikä on laissa kielletty ja mikä ei. Nyt itse ministeriökin joka lain on säätänyt ei näytä tietävän mikä on loppujen lopuksi sallittu ja mikä kielletty. Eli kuten joku sanoi, luoja auttakoon sitä joka joutuu rosikseen ja hänelle tuomiota aletaan arpomaan tuon lain mukaan.

Ei suomea voi kutsua oikeusvaltioksi, ei edes sivistysvaltioksi, hyvinvointivaltiosta puhumattakaan. Karpelan työ on niin epäpätevää, että hän olisi voinut keskittyä siihen mitä parhaiten osaa, perseen keinuttamiseen pikkupöksyissä lavalla ... tosin taitaa olla niin rupsahtunutettä ei pyst enää siihenkään ...

Fidelaar27/111

Eipähän tarvihte ennää musiikkia ostella edes mukuloille. Yhtä tuomittavaa kun on ladata ne kaikki netistä siihen ämpäritoistimeen. Säästyypähän muutamia euroja...

lest28/111

Quote:

Quote:
Et voi vuoden päästä kopioda mitään MP3 (tai muulle) soittimellesi koska se on laitonta. Tämä johtuu siitä, että lähes kaikki levyt kopiosuojattuja.
Näin kai siinä käy mutta ainahan voi aloittaa uuden harrastuksen.
Juuh, ne jotka vielä ostavat musiikkia, voisivatkin aloittaa waretuksen, ja jättää levyt kaupan hyllylle. Waretushan on moitittavaa, mutta levyjen kopsaus laitonta. Niin sitä pitää.

mjk29/111

Noniin lähetin karpelalle laskun ostamastani mp3 soittimestani kun olin tullut ostaneeksi rikoksen tekovälineen, katsotaampa mitä hän asiasta sanoo, kun lasku kolahtaa eduskuntaan :-P , pitäähän valtion sitten ostaa lainkuuliaisten ihmiseten laitteet pois kun ne ovat mahdollisia rikostenteko välineitä..ja toivottavasti kauppiaatkin huomaavat että voisi vaikka vastustaa lakia kun se saattaa laske mp3- soittimien myyntiä...täytyyköhän ruveta imppaamaan netistä tavaraa kun ei enää uskalla omista cd-kokoilmista tehdä mp3:sia :-), xanadulle tiedoksi kun oli jo olemassa vanhalaki joka toimi huomattavasti paremmin kuin uusi, eli olihan se laki jo olemassa..

Räplääjä30/111

Kohta varmaan "venäjän" puolella aletaan tarjota suomalaisille laajakaistaliittymiä ;)

-Rex-31/111

On omituista, ettei lainsäätäjät ja puolustajat ole tajunneet sitä, että kuinka ihmeessä he kuvittelevat palvelevansa itseään säätämällä lain jota varmasti 30-40% väestöstä ja 80-90% kuluttajista pitää järjettömänä?

Ylläolevat prosentit eivät varmasti kovinkaan paljoa heitä, koska on laskettu jonkun suuren tekijänoikeusneron puolesta, että suomalaisista 15% on käyttänyt p2p-verkkoja. Tämä 15% ei takuulla mene nollaan nykyisen lain tullessa voimaan. Sen sijaan varmasti toinen 15-25% ennen käyttämättömistä joko alkaa käyttämään tai hankkimaan materiaalinsa muuta kautta vain vastalauseena laille. Kun otetaan huomioon, että suurin viihdeteollisuuden rahoittaja on juuri tämä 2/3-40 vuotiaiden joukko (jo pari vuotiaat on huomioitava, koska heillehän vanhemmat disneyn elokuvia ja saksalaista krokotiili humppaa ostavat) on outoa ettei heidän vastustuksestaan välitetä. Kunhan vain nyt sama joukko muistaisi tämän asian kaupassa käydessään myös. Nyt tarvitaan sitä itsenäisyyden henkeä jokaisen itsensä kohdalla tai uusi ryssä kyllä tulee ja marssii yli.

icedaemon32/111

Olin kuuntelemassa eilen tiistaina Eduskunnassa kuuntelemassa kansanedustajien keskustelua uudesta laista, sen käsityksen sai etteivät he itse edes tiedä mitä lakia siellä hyväksyvät.

Ja Karpela todellaki tehny laista arvovaltakysymyksen.


spolk33/111

Kaikki vaan opiskemaan innolla Venäjää, sieltä löytyy ohjetta pilvin pimein, eikä varmaan saitit sulkeudu EU:n tai Suomen idiotismiin.

Venäläiset koodarit on maailman parhaita ja nuoren polven suunnittelijoiden CAD yms osaaminen erinomaista. Se, että joka jamppa voi ostaa CAD:n metrosta, ei millään tavalla haittaa Venäjää/Kiinaa strategisessa mielessä.

Lännen ääliö lainsäätäjät palvoo digitaalista mediaa, jonain ihme epäjumalana, jonka edessä on luovuttava kaikesta.

Venäjää ja Kiinaa ei voisi vähempää kiinnostaa, miksiköhän, no siksi, että ne ei ajattele vaan neljä
kuukautta eteenpäin...

huima99934/111

*ei puhelinnumeroita forumille, edit by pkaksp*

Tabulator35/111

Tässähän ei oikein enää tiedä et mitä saa tehdä ja mitä ei! Olen seurannut keskustelua tekijänoikeuslaista ja kaikesta uutisoinnista asiaan liityen mielenkiinnolla, et mitä tuleman pitää. Nyt kun tämä laki on OIKEASTI tulossa täytäntöön olen vasta oikeasti herännyt kauhuun. En enää tiedä mitä saan tehdä ja mitä en näitten elokuvieni ja musiikkieni kanssa. Tähänhän tämä laki enimmäkseen kai yrittää vaikuttaakin. Ihmisten pelottelu on pääasia, eikä järkevä ja perusteltu oikean ja väärän erottelu! Taidan vain jatkaa samaa rataa kuin tähänkin asti.varmuuskopio on sinänsä jo pakollinen, koska itse olen niin kömpelö, että on tullut levyjä naarmuteltua ja hukattua. Enkä saa levyjä niin hyvin piiloon etteikö lapseni niitä jostain silloin tällöin löytäisi, maistelisi ja heittelisi. Vaikka tällöin rikon lakia,kun kopion teen, niin johonkin se raja on vedettävä. Ehkä myös rupean lisäämään laittomia latauksia,koska olen jo rikolliselle polulle eksynyt,ei paluuta ole!


EDIT: @huima999 Viitsisitkö poistaa tuon puhelinnumeron näkyvistä,koska täällä ei ole sääntöjen mukaista numeroita tai osoitteita jaella. Hyvä idea kyllä muuten!

Xanadu36/111

Quote:
xanadulle tiedoksi kun oli jo olemassa vanhalaki joka toimi huomattavasti paremmin kuin uusi, eli olihan se laki jo olemassa..
Toimihan se siihen aikaan kun musiikki kuunneltiin LP-levyiltä ja elokuvat katsottiin VHS-nauhoilta.

Jos et ole vielä huomannut niin 2000-luvulla eletään digitaalista vallankumousta joka on jo nyt aiheuttanut sisällöntuottajille harmaita hiuksia.

Tekniikan kehittyminen on ainoa todellinen syy siihen miksi eduskunta säätää tänään uuden tekijänoikeuslain.

-Rex-37/111

Quote:
Toimihan se siihen aikaan kun musiikki kuunneltiin LP-levyiltä ja elokuvat katsottiin VHS-nauhoilta.
Eli siis aikoinaan sai tehdä vhs -> vhs kopion (laadun siis kärsimättä) ja lp -> kasetti (suunnilleen sama tilanne), mutta sitten kun tuli suuremmoinen cd ja dvd niin pitäisi tyytyä edelleen dvd -> vhs/cd -> kasetti?

Mihinkähän mahdat perustaa kyseisen argumentin?

Toisekseen edellinen skenaarioni oli virheellinen, koska dvd -> vhs on kaikissa tilanteissa rikollinen toimenpide (lisäksi harvapa jaksaa tehdä sen kikkailun, jotta se edes teknisestikkään onnistuisi). Se, että cd -> "laita tähän jokin laadullisesti paska formaatti + rampauta se oikeuksilla" tulee näiden "ties_kuinka_monennen_sukupolven_kopiosuojausten" myötä olemaan mahdollinen ei se tule lämmittämään kenenkään sydäntä, koska se on edelleen yhtä käyttökelvoton kuin ennenkin. Ja tästä huolimatta esitetään laajennuksia (ja esitettiin myös jopa korotuksia) hyvitysmaksuihin? Missä logiikka? Siinä vaiheessa kun ihminen jätetään täysin vastapuolen tekniikan armoille ja viedään kaikki lailliset oikeudet pois on täysin kohtuutonta vaatia vieläpä lisä hyvityksiä. Jos kerran kopiointi on suoritettava heidän määräämissään puitteissa on myös hyvityksistä luovuttava täydellisesti.

Ja tilanne ei edes tule kehittymään positiiviseen suuntaan kuten viihdeteollisuus, team karpela ja iloinen trollimme xanadu jaksavat väittää, vaan mm. tulevaisuudessa elokuvissa tulevat hdcp järjestelmät vieläpä tulevat erittäin varmasti tuhoamaan ihmisten laitteita ja vieläpä täysin määrätietoisesti ja laillisesti. Tämä perustuu revocation list metodiin ja kun tällainen on kerran kehitetty ei syytä tarvitse etsiä miksi. On vaikka havaittu, että kyseisessä soitinmallissa on firmware voitu päivittää hdcp:n ohittamisen mahdollistavaksi ja tämä on blacklistattu. Kun sitten asetat suurenmoisen elokuvalevysi soittimeen tunnistaa se levyyn piilotetun datan pohjalta ja toteaa ettei soittimessasi soi sitten enää yksikään kyseisen firman tuote. Ei edes firmwaren päivityksen jälkeen. Soitin on siis käyttökelvoton ja kaikki meni kauniisti lain ja säädösten mukaan. Ok, en voi tietää onko suomessa kyseinen toiminta laillista, mutta sen tiedän, että kiertäminen on jokatapauksessa ehdottomasti laitonta. Eli siinä mielessä mitäpä väliä sillä olisikaan, koska yksikään viihdejätti ei muuta suomen takia yhtään ainutta teknikkaansa ja viihdeteollisuuden lobbarit saavat kyllä tahtonsa läpi aina. Rahaa kun on ja kansan mielipiteillä ei ole mitään merkitystä on tulos jo ennalta tiedossa.

*EDIT: vielä tuohon hdcp:n lisäys eli se ei osaa tunnistaa onko esim. ohjelmisto "laiton" vai "laillinen" vaan se estää soittimen toiminnan lopullisesti. Myös siinä tapauksessa, että firmware ei olisi vaihtunut ja kaikki elokuvasi olisivat ostettuja ja täysin laillisia. Siinäpä jotain mitä kannattaa miettiä kun kaupassa ostelee tuotteita.*

Ezzet38/111

Aikanaan sai oman LP-levyn kopioida cd-kasetille ja kuunnella omalla kasettiradiolla tms. Nyt et saa kopioida omaa cd:tä mp3-laitteeseen eli näin tekniikan kehitykseen vastataan.

asurvo39/111

Quote:
Xanadu wrote:
Tekniikan kehittyminen on ainoa todellinen syy siihen miksi eduskunta säätää tänään uuden tekijänoikeuslain.
Miten tuo tekniikan kehittyminen vaikuttaa siihen että kuluttaja ei saa ottaa ostamastaan äänitteestä kopiota omaan käyttön?

ButtonBoy40/111

Nyt kun ollaan keskusteltu musiikista ja elokuvista, niin tuli mieleen että kun keskustellaan tekijänoikeuksista, niin eikös kulttuuriministeri Karpelalla ole oma lehmä ojassa.
Hänellähän on niitä bikini-kuvia otettuna pitkin maailman rantoja ja hän toki haluaa ne tekijänoikeuden piiriin viimeistä piirua myöten.
Eli jäävättävä on tässä asiassa.

Xanadu41/111

Quote:
Eli siis aikoinaan sai tehdä vhs -> vhs kopion (laadun siis kärsimättä) ja lp -> kasetti (suunnilleen sama tilanne), mutta sitten kun tuli suuremmoinen cd ja dvd niin pitäisi tyytyä edelleen dvd -> vhs/cd -> kasetti?
Turha näytellä tyhmää.

Nurmikko42/111

Karpela on kyllä hyvin perillä asioista.
Mm. kotisivuillaan ilmoittaa että:

"Väärä väite 3:
Linuxista tulee laiton tietokoneohjelma.

Fakta:
Linuxista ei ole tulossa laitonta ohjelmaa."

Tabulator43/111

Quote:
Uudet kopiosuojaukset ongelmissa Yhdysvalloissa
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=24876

lest44/111

Quote:
Turha näytellä tyhmää.
Samat sanat.

Mikäs on kantasi siihen, että "CD-P2P-imuroinnin jälkeen"-ihmisten vaihtavat nyt kokonaan p2p:hen ja jättävät ne vialliset CD:t kaupan hyllyille?

Dvd-mies45/111

Eikös se ole jo tiedossa, että eduskunta on paikka jossa on eniten rahaa käytettäväksi ja vähiten asiantuntemusta käyttää sitä.

Tämä tekijänoikeus riita kertoo kaiken, suurin osa päättäjistä elää jossain kuun tuolla puolen, ja kuvittelee olevansa hyvinkin perilla laintulkinnasta. Eikö se jo kerro jotain että kaikki tulkitsevat lakia niinkuin haluavat? Entäs kun joskus näitä ruvetaan selvittämään oikeudessa? Nyt kirjoitellaan kuinka laki ei vaikuta yksityiskäyttöön, mutta senkin suhteen todellisuus paljastuu vasta oikeudessa.

Suomessa kuitenkin laintulkinta on lopulta oikeuslaitoksien asia, ei kansanedustakien. Tästä laista ei takuulla seuraa mitään positiivista..

Letukka46/111

Miksei kukaan mode laita jo Xanadun trollailuille stoppia? Mennyt yli hyvän maun rajojen jo aikaa sitten ja jokainen, myös "herra" X, tietää sen.

-Rex-47/111

Quote:
Turha näytellä tyhmää.
Kaikkien ei näköjään tarvitse edes näytellä vaan se näkyy onnistuvan luonnostaan. Selitäppäs mikä on sitten se malli jos se ei kyseinen ole? Kerro mitkä vaihtoehdot mahtaa olla kyseessä tavallisella varmuuskopiojalla jos ne eivät ole seuraavat ja niiden seuraamukset:

1.Dvd -> Dvd
Laiton, koska JOKA IKINEN DVD SISÄLTÄÄ KOPIOSUOJAUKSEN (kirjoitin tämän ja muutaman muun kohda isolla jos se menisi hieman paremmin jakeluun siltä pohjalta).

2. Dvd -> vhs
Laiton, koska toimivaan kopiontiin tarvittavat laitteet laittomia JOHTUEN KOPIOSUOJAUKSESTA.

3. Dvd -> kiintolevy
Ja sama rata jatkuu.

4. Dvd -> "valitse itse"
LAITONTA edelleen kiitos kopiosuojauksen.

5. "Cd" -> Cd
Mikäli sallimaton suojaus KOPIOINTI LAITONTA lain astuessa voimaan takautuvasti.

6. "Cd" -> Cd
Mikäli salliva suojaus voit tehdä laadullisesti havaittavasti heikomman ja oikeuksiltaan rajatun kopion. Eli todellisuudessa KOPIOTA "CD"-levystä EI voi tehdä rikkomatta lakia.

7. "Cd" -> mp3
Erittäin usein laitonta, koska itse en ainakaan ole törmännyt mp3 formaatin tuntevaan kopiosuojaukseen.

8. "Cd" -> paska formaatti feat. drm sotkut
Onnistuu VAIN mikäli käytössä on nämä likipitäen yliluonnollisen hienot ja asiakasystävälliset suojausmenetelmät. Jos levy on vanhempi LAITONTA myös. Eli toisin sanoen kaikki vanhemmat levyt ovat laittomia kääntää mp3 muotoon ja siirtää mp3-soittimiin.

9. Verkkokaupan tuote -> mikä tahansa muu muoto jota soittimesi toistaa
Laitonta.

Tähän vielä viimeisimmät uutiset joiden mukaan nämä hienot uudetkaan suojaukset eivät toimi, mutta silti niitä tungetaan aina vain lisää. Tämähän oli jo tiedossa aikoja sitten mikäli ei kulje gramex laput silmillä ja seuraa aatteensa sokaisemana "jumaliaan". 2-3 vuoden kuluttua hdcp tulee tuomaan pahoja ongelmia kuten jo edellisessä kommentissa ennustin. Naurakoon nyt, mutta sitten tuskin ketään hymyilyttää kun ensimmäinen oma toistin on käyttökelvoton.

Ja kerroppas millä tavoin tämä nyt sitten eroaa tuosta kaavasta, jossa ennen sai tehdä ostamalleen tuotteelle mitä lystää kunhan ei levittänyt eteenpäin ja nykyään on ihme jos saa edes jossain laitteessa yhden kerran kuunnella/katsoa? Jommalla kummalla meistä on erittäin pahoja ongelmia ymmärtää lukemaansa ja ylipäätään maailman menoa.

feg48/111

Mulla on tullut pari kertaa vastaa levy, joka ei toimi tietokoneessa. Kuitenkaan ei yhtäkään levyä, joka ei toimisi cd (oikeastaan dvd-soittimessa). Minulla ei ole tarvetta kopioida levyjä tai dvd-levyjä (minkä vuoksi ylipäätään?), joten ei laki paljon paina. Onks tää nyt näin iso ongelma?

brcane49/111

Uudesta laistahan sanotaan että myös aiemmin haetusta tekijänoikeudella suojatusta materiaalista saa nyt rangaistuksen.

Käsittääkseni perustuslaissa on pykälä joka kieltää uuden lain voimaan tullessa takautuvan rangaistuksen. Joten jos joku lakia paremmin tunteva voisi kommentoida tätä.

Tabulator50/111

Mitenkäs käy teevee ->vhs tai teevee -> kovalevy tai teevee ->dvd? Onko tietoa onko kohta jo telvisioluvan lisämaksuna ehkä laiton kopiointimaksu liitettynä?

juhpyl51/111

Mielenkiintoista uudessa lakiesityksessä on se, että kopiosuojauksen kiertämisestä voi saada enintään yhden vuoden vankeusrankaistuksen (ainakin niiden tietojen perusteella, mitä olen lukenut lehdestä). Tämä taas mahdollistaa poliisin suorittaman kotietsinnän, koska maksimi rangaistus on yli puoli vuotta vankeutta. Miksei säädetty kopiointisuojauksen kiertämisestä ainoastaan sakkorangaistusta. Rikoslaissa löytyy vaikka kuinka paljon rikoksia, joissa maksimirangqaistus on ainoastaan sakkoa. Tuskin Euroopan unionikaan vaati kopiointisuojauksen kiertämisestä säädettäväksi vankeusrankaistuksella. Eli tässä tapauksessa on haluttu antaa viranomaisille enemmän valtaa säätämällä maksimirankaistus yhdeksi vuodeksi vankeutta.

-Rex-52/111

Quote:
Mulla on tullut pari kertaa vastaa levy, joka ei toimi tietokoneessa. Kuitenkaan ei yhtäkään levyä, joka ei toimisi cd (oikeastaan dvd-soittimessa). Minulla ei ole tarvetta kopioida levyjä tai dvd-levyjä (minkä vuoksi ylipäätään?), joten ei laki paljon paina. Onks tää nyt näin iso ongelma?
1. Lapsia perheessä = tuhoutuvia levyjä enemmän kun jaksaa laskea. Onko sinusta oikein kieltää varmuuskopiointi ja pakottaa heidät ostamaan jokaine elokuva/cd uudelleen? Se, että estää lasta toimimasta näin on sellaista hurskastelua ja haavekuvissa elämistä, että alta pois.

2. Mikä sinä tai kukaan muukaan on kieltämään vaikkapa maansiirtokoneissa työskelenteleviä kuuntelemaan omia levyjään työkoneissaan? Jos tekniikkaa yhtään tunnet (mitä epäilen) niin otappas joskus ja aukaise vaikka kaivinkoneessa ollut soitin. Mieti sen jälkeen työnnätkö sinne ainoan kappaleen ostamaasi levyä? Varsinkin kun se ei kaikissa tapauksissa edes toimisi.

3. Ilmeisesti et kuntoile nimeksikään, koska jokainen joka on kerran juoksulenkillä/muussa treenauksessa mp3-soitinta kokeillut ei siitä luovu. Nyt se pakotetaan lakiteitse.

Siinä 2 sekunnin mietinnän tuloksena 3 tilannetta. Mietippä jos olisin jatkanut syiden kirjoittelua vaikkapa 5 minuuttia.

Degra53/111

Quote:
Lain epätäsmällisyys mahdollistaa pelotteluilmapiirin luomisen, jossa loppujen lopuksi kukaan ei tiedä mikä on sallittua", Mylly arvioi.
Näinhän se on, uusi tekijänoikeuslaki on enemmän kuin epäselvä ja käy hyvästä pelotteesta. Nyt ollaan varmasti eduskunnassa tyytyväisiä kun on onnistuttu väsäämään lakia mistä ei tajuta yhtikäs mitään.feg54/111

Niin? Käsittääkseni uuden lain mukaan on laillista kopioida rajoitettu määrä laillisia levyjä oman perheen käyttöön.

icedaemon55/111

Laissa on paljon isommista asioista kyse, kuin pelkästään kopioinnista.
Laki kaventaa ihmisten Sananvapautta!

-Rex-56/111

Quote:
Niin? Käsittääkseni uuden lain mukaan on laillista kopioida rajoitettu määrä laillisia levyjä oman perheen käyttöön.
Nykyisessä vielä tänään voimassa olevassa laissa asia on näin. Tänään äänestettävässä uudessa laissa tuollaista kohtaa ei ole olemassakaan vain kaikki perustuu levyissä oleviin kopiosuojauksiin. Eli toisin sanoen yhdestäkään elokuvasta ei kopiota voi laillisesti tehdä ja sama pätee kaikkiin kopiosuojattuihin cd-levyihin, jotka sen estävät. Ja kopiota ovat niin fyysiset kuin formaatin muunnoksetkin. Lue ylemmästä postauksestani listaus mitä tulevain lain mukaan saa tehdä ja mitä ei. Siinä on pääpiirteittäin se mitä tästä farssilaista on selvää saanut. Valtio on kyllä ehdottanut pontta varmistamaan, että itselle voi kopion tehdä, mutta sen painoarvo on samaa luokkaan kuin vessapaperin.

asurvo57/111

Quote:
Kuten icedaemon asian ilmaisi:
Laissa on paljon isommista asioista kyse, kuin pelkästään kopioinnista.
Laki kaventaa ihmisten Sananvapautta!
Juuri näin! Tämä asia on myös monilta jäänyt huomioimatta kaiken tään kopiointikeskustelun tiimellyksessä. Lakihan muistaakseni kieltää organisoidun keskustelun suojauksien kiertämisestä.

feg58/111

Elvis ry (Esittävät taiteilijat ja säveltäjät) on toista mieltä:

Elvis ry:n sivulta:

Jos uusi tekijänoikeuslaki hyväksytään syksyllä 2005 hallituksen esittämässä muodossa (muilta osin paitsi jumalanpalvelusmusiikin osalta)

niin

1. Teosten kopiointi yksityiseen käyttöön on edelleen laillista.

Nykyisen lain 12 §ssä sanotaan:

”Julkistetusta teoksesta saa jokainen valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöään varten. Siten valmistettua kappaletta ei ole lupa käyttää muuhun tarkoitukseen.

Kappaleen valmistamisen valmistuttajan yksityistä käyttöä varten saa myös antaa ulkopuolisen suoritettavaksi.

Sen sijaan, jos kopioitava lähde on laiton (esim. piraatti tai verkosta ladattu), niin

2. luvun 11 §:n 5. momentti on seuraava:

”Tässä luvussa säädetyn tekijänoikeuden rajoituksen nojalla ei saa valmistaa kappaleita sellaisesta teoksen kappaleesta, joka on valmistettu tai saatettu yleisön saataviin 2 §:n vastaisesti tai jota suojaava tekninen toimenpide on 50 a §:n vastaisesti kierretty. Mitä tässä momentissa säädetään, ei kuitenkaan koske teosten käyttämistä 11 a, 16 tai 16 a—16 c §:n tai 25 d §:n 2 momentin nojalla.”

Tämä siis tarkoittaa, että laittomasta lähteestä ei saa kopioida yksityiseen käyttöön. Kyseessä on tekijöiden kannalta yksi tärkeimmistä ellei tärkein kohta tässä esityksessä.

pahis59/111

brcane, Olen täysin samaa mieltä. Perustuslaki menee aina tavallisen lain edelle niiden ollessa ristiriidassa... ei minustakaan takautuvia lakeja Saa/voi tulla. Eikös se mene jo ihmisoikeuksien rikkomiseksi?

Jus-Z60/111

np: Steen1 - Pala!!
sattupa sopiva biisi kun luen tätä uutista

feg61/111

Tässä vielä Opetusministeriön tuore tiedote:

Tiedote 3.10. 2005


TIETOA TEKIJÄNOIKEUSLAISTA KULUTTAJILLE

Kuluttajat tarvitsevat tietoa mm. siitä, miten musiikkia voi kopioida laillisin keinoin. Kuluttajan kannalta tärkeästä tekijänoikeuslain uudistuksesta on keskusteltu vilkkaasti, ja esillä on ollut myös ristiriitaisia ja puutteellisia tietoja.

Opetusministeriö ja Kuluttajavirasto ovat valmistautuneet tuottamaan tarkempaa tietoa kuluttajien oikeuksista ja vastuista uuden tekijänoikeuslain valossa sen jälkeen, kun laki on hyväksytty eduskunnassa.

Eniten keskustelua on herättänyt kuluttajan oikeus kopioida musiikkia, esimerkiksi cd-levyjä. Tekijänoikeuslaki sallii jatkossakin musiikin kopioinnin yksityiseen käyttöön. Sen sijaan teknisten suojausten murtaminen kopiointitarkoituksessa on kiellettyä.

Tekijänoikeuslain salliman yksityisen kopioinnin mahdollisuuden varmistamiseksi opetusministeriössä tullaan seuraamaan suojauksia koskevien säännösten vaikutuksia ja soveltamista. Onkin tärkeää, että musiikkiteollisuus vastaa kuluttajan tarpeisiin ja kehittää teknisiä suojauksia siten, että muutaman kappaleen kopiointi yksityiseen käyttöön on käytännössä mahdollista.

pahis62/111

Quote:
Onkin tärkeää, että musiikkiteollisuus vastaa kuluttajan tarpeisiin ja kehittää teknisiä suojauksia siten, että muutaman kappaleen kopiointi yksityiseen käyttöön on käytännössä mahdollista.
mahdollista ehkä... entäpä laillista??? musiikkiteollisuus tulee tarttumaan tuohon.

-Rex-63/111

Quote:
Elvis ry (Esittävät taiteilijat ja säveltäjät) on toista mieltä:
Sillä mitä mieltä elvis on ei ole asialla mitään merkitystä. Ompa sitten kyseessä Presley tai suomalainen yhdistys. Kopiointia ei kukaan ole kieltämässä, vaan suojauksen kiertämisen kopiointi tarkoituksessa. Lakia tulkitaan käräjillä kuten se kirjassa lukee sanoipa siihen artisti mitä tahansa. Eli koska kopiosuojauksen kiertäminen on laitonta et kopiota voi valmistaa mikäli se edellyttää suojauksen murtamista. Ja toisekseen lataaminen p2p-verkoista on ainoastaan moitittavaa ja voi johtaa korvausvelvoitteeseen, kuten koti kopioiminenkin. Tätäkään kohtaa ei elviksen kyvyt riitä muuttamaan. Eli kokonaisuudessaan laki on naurettava ja nurinkurinen ja sen vaikutukset liiketoimintaan tulevat näkymään.

feg64/111

Luepa uudelleen.

2. luvun 11 §:n 5. momentti on seuraava:

”Tässä luvussa säädetyn tekijänoikeuden rajoituksen nojalla ei saa valmistaa kappaleita sellaisesta teoksen kappaleesta, joka on valmistettu tai saatettu yleisön saataviin 2 §:n vastaisesti tai jota suojaava tekninen toimenpide on 50 a §:n vastaisesti kierretty. Mitä tässä momentissa säädetään, ei kuitenkaan koske teosten käyttämistä 11 a, 16 tai 16 a—16 c §:n tai 25 d §:n 2 momentin nojalla.”

P2p-verkosta haettua tavaraa on laitonta kopioida. Sama juttu kuin murretun kopiosuojauksen kanssa. Olen kyllä samaa mieltä siinä, että laki ei saa tulla voimaan takautuvasti.

asurvo65/111

Ja edelleen tässä odotellaan Xanadun vastausta kysymykseeni...

Quote:
5. lokakuuta 2005 @ 03:28 Xanadu wrote:
Tekniikan kehittyminen on ainoa todellinen syy siihen miksi eduskunta säätää tänään uuden tekijänoikeuslain.
Miten teknikan kehittyminen vaikuttaa siihen, että kuluttaja ei saisi ottaa ostamastaan äänitteestä kopiota omaan käyttöön?

-Rex-66/111

Quote:
P2p-verkosta haettua tavaraa on laitonta kopioida. Sama juttu kuin murretun kopiosuojauksen kanssa. Olen kyllä samaa mieltä siinä, että laki ei saa tulla voimaan takautuvasti.
Silloin taas tätä ei olisi saanut päästää julkisuuteen missään vaiheessa:

56 §:n perustelut:
Siten muutaman kappaleen valmistaminen yksityistä käyttöä varten laittomasti valmistetusta teoskappaleesta tai laittomasti yleisölle välitetystä teoksesta ei olisi rangaistavaa tekijänoikeusrikkomuksena. Rankaisematta jäävästä teosta voidaan kuitenkin tuomita 57 §:n mukainen hyvitys ja korvaus. Laittomasti valmistetut teoskappaleet voidaan myös tuomita hävitettäväksi 58 §:n mukaisesti.


Ja toisekseen mikäli yllä oleva pykälän yhteenveto ei todenperäinen olisikaan ei se muuta sitä seikkaa, ettei yksityistä kopiota saa tehdä tilanteissa, joissa levy on kopiosuojattu.

Filth67/111

Kun se onneton laki tulee voimaan, niin minä kyllä ilmoitan opetusministeriölle jokaisen dvd-levyn, jonka omistan. Kysyn samalla, että miten nyt kun tämän levyn käyttöarvo tippui huomattavasti. Lunastaako valtio levyt, vai saanko jotain korvauksia. Kysyn myös, että mitä ne aikoo asialle tehdä, nyt kun niillä on tämä huikea ponsikin Dvd-levyistähän ei saa kohta enää ottaa kopioita, eikä formaattia saa muuttaa. Se taas estää ostetun tuotteen reilun käytön. Sama homma cd-levyissä, niiden käyttöarvo tippuu, kun niitä ei voikaan kuunnella siten miten haluaa. (kopiosuojattuja levyjä)

Nyt kun se laki menee läpi, niin pitää tapahtua sitä kunnon masinointia: ostoboikottia, tiedottamista, jokaisen epäselvän asian ilmoittaminen hallitukseen, opetusministeriöön... Silloin niiden on pakko jo tehdä jotain, kun nehän "seuraavat" lain ongelmakohtia.

Sääliksi käy niitä artisteja, joiden levyt on kopiosujattuja heti lakiuudistuksen jälkeen.

feg68/111

Summa summarum, jos tulevat kopionsuojaukset sallivat muutamien kopioiden valmistamisen omaan käyttöön, niin mulla ei ole valittamista.

-Rex-69/111

Quote:
Summa summarum, jos tulevat kopionsuojaukset sallivat muutamien kopioiden valmistamisen omaan käyttöön, niin mulla ei ole valittamista.
Niimpä, jospa ne sen sallisivatkin. Nämä uudet hienot suojaukset joista juuri nyt puhutaan on jenkeissä käytössä ja osoittautuneet täysiksi susiksi. Elokuva puolella uudet formaatit tuovat tullessaan kahta pahempia ongelmia joten en olisi niin kauhean otettu niiden suhteen. Mitä hallituksen ponteen tulee niin sen teho on sama kun lähtisi ampumaan norsuja korkkipyssyllä.

mjk70/111

Feg, mietippäs asiaa uudestaan, eli ostan cd:n jossa kopiosuojaus (esim: sonyn Celine Dion), tuossa kun ei ole yhtään raitaa jota voisit kopioida tai muuttaa mp3:ksi, joten uuden lain nojalla jää ainoaksi vaihtoehdoksi ostaa se itunesilta, eli OLEN SILLOIN OSTANUT SEN LEVYN KAHTEEN KERTAAN koska siitä ei saa purkaa kopio suojausta, lähetänkö sinulle laskun joka ikisestä kahteen kertaan ostetusta levystä? tokkopa eli uusilaki on per...tosin itse kannatan tekijänoikeuksia jo työnitakia, mutta liika on aina liikaa..

Filth71/111

Feg, voihan ne ehkä mahdollistaa muutaman kopion, MUTTA ne on todella huonolaatuisia. Nykyään voi itse tehdä omasta levystä "ämpäreitä" sillä laadulla kun haluaa. Tai sitten voi tehdä kunnollisen kopion, jossa laatu ei ole huonontunut.

Mutta ne kopiot mitä levy-yhtiöt antaa suuressa viisaudessa ottaa on todella surkeilla bitrateilla. Näkeehän sen noista verkkomusiikkikaupoistakin. Musiikkia myydään sillä hinnalla, että jos koko levyn lataat, niin hinta on yhtä suuri kuin cd-levyllä, tai jopa suurempikin. Ja kappaleet saat kuitenkin häviöisessä formaatissa. Mistä siis maksat? Siitä että saat surkeita drm-suojauksella varustettuja huonolaatuisia kappaleita samaan hintaan tai kalliimmalla kuin oikeasta kaupasta ostettuna.

feg72/111

"Feg, mietippäs asiaa uudestaan, eli ostan cd:n jossa kopiosuojaus (esim: sonyn Celine Dion), tuossa kun ei ole yhtään raitaa jota voisit kopioida tai muuttaa mp3:ksi, joten uuden lain nojalla jää ainoaksi vaihtoehdoksi ostaa se itunesilta, eli OLEN SILLOIN OSTANUT SEN LEVYN KAHTEEN KERTAAN koska siitä ei saa purkaa kopio suojausta, lähetänkö sinulle laskun joka ikisestä kahteen kertaan ostetusta levystä? tokkopa eli uusilaki on per...tosin itse kannatan tekijänoikeuksia jo työnitakia, mutta liika on aina liikaa.."

Siis sanoin, että mulle on ok, jos levystä saa otettua muutaman kopion kotikäyttöön, kopiosuojaus tai ei. Etkö osaa lukea?

lest73/111

Quote:
Siis sanoin, että mulle on ok, jos levystä saa otettua muutaman kopion kotikäyttöön, kopiosuojaus tai ei. Etkö osaa lukea?
Uusi laki kieltää kappaleiden kopioimisen, joissa on kopiosuojaus. Nuo pasteemasi jutut ovat pasteja pian "vanhasta" laista tai sitten urbaanilegendoja.
Saat kopioida levyjä, paitsi jos niissä on kopiosuojaus. Kyllä, levy-yhtiöt lisäävät levyt varmasti täyteen suojauksia, kun laki tulee voimaan. Vahingoittaen ennenkaikkea artisteja.
Se miten tästä "rikkomuksesta" rangaistaan, voidaan arpoa vaikkapa noppaa heittämällä; laki on niin sekava.

Yhteenveto:
Saat kopioida levyjä, muttet kiertää niiden kopiosuojauksia.

Ezzet74/111

Tyhmä kysymys tähän väliin eli onko kukaan miettinyt laillista tapaa kopioda cd-levy mp3:ksi? Täytyyhän sellainen laite olla, jolla tuon voi tehdä!
Esim cd:stä minidiscille ja sieltä kovalevylle josta siirto mp3-soittimeen. Vai onko aivan mahdoton hoitaa tuota asiaa lain sallimin keinoin?

-Rex-75/111

Quote:
Tyhmä kysymys tähän väliin eli onko kukaan miettinyt laillista tapaa kopioda cd-levy mp3:ksi? Täytyyhän sellainen laite olla, jolla tuon voi tehdä!
Esim cd:stä minidiscille ja sieltä kovalevylle josta siirto mp3-soittimeen. Vai onko aivan mahdoton hoitaa tuota asiaa lain sallimin keinoin?
Kyllä tekniikka antaa tuohon mahdollisuuksia (siis tehdä vaikka kuinka suojatuista levyistä mp3 formaattia), mutta voidaankin kysyä, että maksaako viihdeteollisuus tai valtio sitten kaikille ne laitteet siihen työstötapaan, jolla he aikovat kopionsa ottaa? Vastaus on etteivät maksa. Tässä välissä voisi siis kysyä, että miksi kansalaistenkaan tarvitsee sitten maksaa senttiäkään lisää moisesta? Siis olettaen, ettet omaa tarvittavia tuotteita kopion tekemiseksi mutkan kautta.

Ja tämäkään ei poista sitä, että dvd-levyistä ei juurikaan voi laillisesti kopiota ottaa.

feg76/111

"Uusi laki kieltää kappaleiden kopioimisen, joissa on kopiosuojaus. Nuo pasteemasi jutut ovat pasteja pian "vanhasta" laista tai sitten urbaanilegendoja."


Voi rähmä, lukeeko kukaan muuta kuin edelliset kaksi viestiä? Mitä tulee kopion laatuun, niin cd:stä otettu kopio on taatusti moninkertaisesti parempi kuin edellisen sukupolven normaali tapa eli cd:n äänittäminen c-kasetille. Turhaa kitinää.

wipe200077/111

Kaipa analoginen kopiointi on jatkossakin sallittua sekä CD- että DVD-levyltä. Eli soittaa levyn CD/DVD-soittimella ja tallettaa äänen/kuvan ääni/TV-kortilla tietokoneelle. Silloinhan teknisen suojauksen murtaa automaattisesti se soittava soitin, mikä kaiken järjen mukaan on sentään sallittua.

feg78/111

Äänestys alkaa.

http://www.digitoday.fi/tekijanoikeus/

Jannejt79/111

ja äänestys päättyi, laki hyväksytty.

m7780/111

Quote:
Voi rähmä, lukeeko kukaan muuta kuin edelliset kaksi viestiä? Mitä tulee kopion laatuun, niin cd:stä otettu kopio on taatusti moninkertaisesti parempi kuin edellisen sukupolven normaali tapa eli cd:n äänittäminen c-kasetille. Turhaa kitinää.
Ja tällä on asian kanssa tekemistä että...??? Eikös tässä ole ihan selvästi keskusteltu siitäkin, että kehitystä tässä jarrutetaan. Miksi täytyisi palata vähintään 10-vuotta ajassa taaksepäin vain rahan mahdin takia? Kertoipa muuten herra Alaspää eräässä haastattelussa että on jo suunnitelmissa uusia markkinamalleja - eli myydään biisejä täysin kopiosuojattuna, tai sitten vähän kalliimmalla niin että ne sisältävät oikeuden ottaa muutamia kopioita. Miten tätä voi puolustella minkään lain nojalla? Tähän toivoisi saavan vastauksen vaikkapa... hmm... ketäs tähän nyt sopisi... vaikka Xanadulta!

jormis7081/111

Läpi meni, että soi! ...ja lakiin lisättiin vielä suuren valiokunnan ponsiesitys, eikä esim. Vilenin ehdotus. EEEIIHHH! Ei Näin!

mjk82/111

"Siis sanoin, että mulle on ok, jos levystä saa otettua muutaman kopion kotikäyttöön, kopiosuojaus tai ei. Etkö osaa lukea? "
Kyllä lukea osaan, mutta mitens kopioit kun et saa purkaa kopiosuojusta? Uusi lakihan sen kieltää...

-Rex-83/111

Noniin. Se on sitten siinä. Mitään ei tapahtunut vaan asia painettiin villaisella kuten odottaa sopikin. Häpeän olla suomalainen ja eu nousee kirosana listallani paikalle nro. 1. Heti uuden "tekijänoikeuslain" jälkeen.

Jusef84/111

Xanadu:

Quote:
Turha näytellä tyhmää.
Turhaa olla kusipää! Etkö oikeasti tajua sitä olennaista faktaa että tuleva laki ei todellakaan tule muuttamaan ihmisten käytäytymistä millään tavalla. Riskit imuttamisesta ovat edelleen ja tulevat aina olemaan olemattoman pienet. Uskotko että levy-yhtiöiden ja muiden sisällöntuottajien varallisuus tämän lain jälkeen lisääntyy ja ihmiset kuin suuren jenkkilän kultaryntäyksen tavoin kiirehtivät levykaupppoihin ostamaan kaikkea paskaa productio Shaizea.

Pahoittelen liiallista tuntee purkausta, alko vaan vi**tuttaa herra X:n turhat trollit.

Filth85/111

Feg, vai että turhaa kitinää. Nyt kun luet niistä suojauksista täältä: http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/6892.cfm

Se tarkoittaa sitä, että ne suojaukset on liitetty tiettyihin formaatteihin ja soittimiin. Eli sinulla voi olla pikkuisen hankala niitä kopioita ottaa ilman, että joutuisit ostamaan uusia laitteita.

Ennen se c-kasetti sentään taatusti toimi kaikissa nauhureissa.

ihmissika86/111

"Mielenkiintoista uudessa lakiesityksessä on se, että kopiosuojauksen kiertämisestä voi saada enintään yhden vuoden vankeusrankaistuksen (ainakin niiden tietojen perusteella, mitä olen lukenut lehdestä). Tämä taas mahdollistaa poliisin suorittaman kotietsinnän, koska maksimi rangaistus on yli puoli vuotta vankeutta."

Aivan totta. Ja mikä parasta, koska teosta voi saada vankeutta, on se perusteena myös jokamiehen kiinniotto-oikeuden käyttämiselle. Eli ei muuta kuin lain voimaanastumisen jälkeen joukolla ottamaan kiinni kavereita, tuttuja, sukulaisia ja satunnaisia kadunmiehiä, ja luovuttamaan näitä poliisille, kuten lain mukaan kiinniotetulle on viipymättä tehtävä. Voitaisiin vaikka ihan piruuttaan kokeilla, kuinka paljon tekijänoikeusrikkomuksista epäiltyjä kiinniotettuja poliisilla on ylipäätään resursseja ottaa vastaan... Melkein voisin itse tulla vapaaehtoisesti kiinniotetuksi, koska omistan windowsin mediaplayerin joka soveltuu myös kopiointisuojattujen levyjen kopioimiseen, ihan vaan siitä ilosta, että saisin nähdä kuinka kyttälaitoksella suhtauduttaisiin kaltaiseeni vaaralliseen rikolliseen.

Filth87/111

Ihmissika, sen lisäksi, että tuhannet ihmiset ilmiantaisivat itsensä ja kaverinsa.. Olisi hyvä, myös yrittää ilmiantaa kansanedustajia. Eli jos vain tietoa löytyy, niin vettä myllyyn. Ja lakihan on takautuva, joten eiköhän sieltä löydy..

mjk88/111

Takautuvastihan voitaisiin mennä c-kasetin alkuaikoihin, silloinhan kopiointi oikestaan alkoi..eli kaikki linnaan ja silläsipuli, siellä varmaan xanadu nähtäisiin koska takkuulla olet äänitellyt radiosta ja tvs:stä elluja vhs:lle ja musaa c-kasetille, kun sehän oli myös kiellettyä, mutta jokamiehen oikeus.

.W.89/111

Quote:
JAA-121, EI-34, POISSA-44 Siinä tekijänoikeuslain hylkäysäänestyksen tulos eli laki meni läpi selvällä äänten enemmistöllä.
http://www.kasvi.org/index.php?301

jokunick90/111

Quote:
Kyllä lukea osaan, mutta mitens kopioit kun et saa purkaa kopiosuojusta? Uusi lakihan sen kieltää...
Mitäs jos grillaa kopiosuojauksineen päivineen? CloneCD ja Alcohol 120% ainakin tämän osaavat. Mitään laitontahan ei ole tapahtunut koska kopiosuojaus on vieläkin olemassa, myös poltetulla levyllä...

joujouman91/111

siis mitä kaikkea tähän uuteen lakiin kuuluu?
voisiko joku vähän valaista :)

lunix92/111

Alcohol120%, AnyDVD ja CloneCD purkavat levyllä olevan suojauksen joten ne ovat laittomia kun tuo laki tulee voimaan. Mietin vain että Kampelako minulle palauttaa ohjelmista maksamani rahat.

hape93/111

Parhaiten tämän uuden lain naurettavuutta ja kansanedustajien tyhmyyttä kuvastaa tuos linkissä oleva teksti:

http://www.finbytes.org/

Siihen ei vieläkään puututa mikä oikeasti voisi vaikuttaa piratismin laskuun edes vähän. Hyvä näin!

iivari6994/111

Sattuisko kellään olemaan listaa äänestäneistä edustajista ja näiden antamista äänistä?

Tietäisi sitten vaan tulevaisuudessa, ketä ei ainakaan kannata äänestää kansaa edustamaan.

Eipä taas hirveesti kiinnostanut kansan mielipide tässä asiassa.

Ja muutenkin tollaset uudet lait voitais laittaa kansan äänestykseen. Eipä olis sitten kitisemistä, kun saatais itte päättää mikä on meille hyväksi ja mikä ei. :)

vebo95/111

Siis tuosta oisi voitu tehdä kyselykin, ettei ''ne'' vaan saisi päättää.
Voiko tuota lakia ees valittaa johonkin? Ei oo järkee kun lakia säädetään eikä kansalta kysytä mitään! Aikooko joku asottaa mieltä tuosta mie olisin mukana.:D

Filth97/111

Muuten, nyt sitten jos tiedätte kansanedustajien penikoita ja sukulaisia, joilla on uuden lain myötä "arkaa" materiaalia.. käyräyttämään vain.

Joku pisti äsken mbnetin palstalla linkin hesarin musiikkikauppaan ja totesi, että siellä neuvotaan kopiosuojatun musiikin kopioimisessa. Uuden lain voimaan tultua käyn tekemässä tutkintapyynnön kyseisestä arvelluttavasta palvelusta. Ja muistakin jos löydän niitä. Pistäkää linkkejä laittomiin palveluihin jos tiedätten niitä samalla laitan tutkintapyynnön niistäkin. Lainkuuliaisena kansalaisena olen yksinkertaisesti velvoitettu tekemään niin.

supacool98/111

Hyvä homma! Nyt saa warettaa niin että terabitit vinkuu. Moitteita kuullaan, muttei kuunnella. Yhtään dvdtä en enää osta. Musaa en ole vuosiin ostanut muutenkaan. Moro!

feg99/111

Moro!

Tässä vähän faktatietoa:

Merkittävimmät muutokset kuluttajan kannalta

Kuluttajaa kiinnostaa ennen kaikkea se, miten lakiuudistus vaikuttaa hänen asemaan-sa. Seuraavassa käsitellään tärkeimpiä muutoksia sekä myös joitakin asioita, jotka pysyvät ennallaan.

Tärkeimmät muutokset

* Piraattitallenteiden maahantuonti myös omaan käyttöön kielletään.
* Kun jo nykyisin on kiellettyä jaella tiedostoja ilman lupaa internetissä, nyt myös niiden imurointi (lataaminen omalle koneelle omaan käyttöön) kielletään (eli kopioinnille asetetaan ns. laillisen lähteen vaatimus; aineiston saa kopioida vain mikäli ko. aineisto on laillisesti saatettu yleisön saataviin).
* Internetpiraattien jakelu on voi olla jatkossa tekijänoikeusrikkomuksen sijasta tekijänoikeusrikos, vaikkei toiminnalla olisikaan välitöntä rahanansainta-tarkoitusta, jos laiton toiminta aiheuttaa huomattavaa vahinkoa oikeudenhalti-joille.
* Yksityisen kopioinnin oikeus säilyy, mutta sen tulee vastaisuudessa tapahtua laillisesta lähteestä - laittomasta lähteestä kopiointi voi johtaa korvausvelvollisuuteen.
* Äänitteessä mahdollisesti olevaa kopiosuojausta ei saa purkaa tehdäkseen itsel-leen kopion; suojauksen saa kuitenkin purkaa saadakseen CD-levyn kuultavaksi tai DVD-elokuvan nähtäväksi.

Mikä muun muassa säilyy ennallaan

* Oikeus tehdä äänitteistä muutamia kopioita omaan yksityiskäyttöön säilyy ennallaan.
* Tietokoneohjelmien varmuuskopiointia koskevat säännökset säilyvät ennallaan. Ohjelmien muunlainen yksityinen kopiointi ei ole edelleenkään sallittua.
*
Oikeus tuoda omaan käyttöönsä ulkomailla (myös EU:n ulkopuolella) ostettuja levyjä, kirjoja ja sarjakuvalehtiä säilyy ennallaan
*
Sitaattioikeus säilyy ennallaan
*
Oikeus levittää omin sanoin tietoa toisten tieteellisistä julkaisuista ja taideteok-sista (mm. lehdessä, internetissä tai kirjassa kirjoittamalla, opettamalla jne.) säilyy ennallaan.
*
Jumalanpalvelusmusiikin tekijänoikeuskorvauskohtelu säilyy ennallaan

Räplääjä100/111

Vahingossa tuli tämä viesti :)

oxygenol101/111

Siihen loppu sitten pelien, musiikin ja leffojen osto sekä leffoissa käynti... Täys boikotti sitten juma****a. Kaikki vaan mukaan niin sittenhän levy-yhtiöiden ynnä muiden pomot huomaavat, että waretus lisää tuotteiden ostoa. Eihän he itsekkään osta sikaa säkissa vai ostavatko? Jos joku edusukunnasta tai heidän tutuistaan lukee tämän viestin niin pistäkää se autojen ja bensan verokin sitten sellaselle tasolle että mutakuonotkin juotuvat tekemään töitä täällä suomessa, eikä vaan loikoilla ja "pummii" rahaa/tupakkaa/puhelimia.

Rzi102/111

Tulkoot tänne vaan kattomaan kopioinko koneelle cd:t jotka oon ostanu. Luulenpa että ei tule. Huomaa minkälaista porukkaa on suomessa päättäjinä. No eipä se muualla maailmassakaa parempaa oo. Ei voi muuta sanoo ku TYHMÄ laki. Mut tosiaan ei haittaa yhtään koska täällä niin korvessa asuu että poliisitkaa ei oo varmaa ikinä täällä käyny ni kuka saa tietää mitä täällä tapahtuu. Täysin turha laki. Ja sit se ettei esim. sitä harvinaista kantrimusiikkia saa sieltä usasta. Sen ne ainaki ois voinu jättää pois siitä laista. Pahemman kerran keittää

BlueMe103/111

Mitenkäs soittoäänet mitä mm. Buumi.net ja ZED tarjoaa. Saankos mä käydä ottaa kiinni ne roistot?
ZED:in sivuilta paste: *) Aidot soittoäänet ovat osa alkuperäistä äänitettä.

Filth104/111

Feg, sinä olet todella myöhässä noiden juttujesi kanssa. Niin, siinä laissa kielletään ja sallitaan samalla kaikenlaista. Ne varmuuskopiot ei koske kopiosuojattuja levyjä, ei cd, eikä dvd-levyjä.

Eiköhän täällä ole kaikki tämän kuluneen kuukauden aikana seurannut eri lähteistä mikä on kiellettyä ja sallittua. Ja suurin osa on myös huomannut sen, että esim. opetusministeriö on jakanut väärää tietoa. Puhumattakaan mistään Teostosta tai Gramexista.

mjk105/111

Lähetin laskun karpelalle 2 kpl mp3 soittimistani, katsotaan mitä vastaa...kun perustelin niitä rikoksenteko välineiksi :-P

trooper78106/111

Quote:
... aineiston saa kopioida vain mikäli ko. aineisto on laillisesti saatettu yleisön saataviin
mistä pirusta sitä tietää mikä on luvan kanssa nettiin laitettua =/

Quote:
Internetpiraattien jakelu on voi olla jatkossa tekijänoikeusrikkomuksen sijasta tekijänoikeusrikos....
MIkä on Internetpiraatti? Tuleva sellikaveriniko??

Quote:
Yksityisen kopioinnin oikeus säilyy, mutta sen tulee vastaisuudessa tapahtua laillisesta lähteestä ...
Äänitteessä mahdollisesti olevaa kopiosuojausta ei saa purkaa tehdäkseen itsel-leen kopion...
tuossa esimerkissä ole mitään järkeä. Entä mikä on laillinen lähde... saanko ottaa kirjaston/kaverin CDeestä kopion, vai luokitellaanko nuo laittomiksi lähteiksi?

Quote:
Mikä muun muassa säilyy ennallaan
* Oikeus tehdä äänitteistä muutamia kopioita omaan yksityiskäyttöön säilyy ennallaan.
Eikös tämä muuttunut laittomaksi kopiosuojauksien takia????

Quote:
Oikeus tuoda omaan käyttöönsä ulkomailla (myös EU:n ulkopuolella) ostettuja levyjä, kirjoja ja sarjakuvalehtiä säilyy ennallaan
Joutuvatkos nyt nämä tuontiDVDeitä tuovat/myyvät nettikaupat lopettamaan toimintasa... eli siis joudunko lataamaan sarjat/leffat P2P verkoista?

Quote:
Oikeus levittää omin sanoin tietoa toisten tieteellisistä julkaisuista ja taideteok-sista (mm. lehdessä, internetissä tai kirjassa kirjoittamalla, opettamalla jne.) säilyy ennallaan.
Käsittääkö tämä esim kopiosuojauksen purkuohjelmista ja niiden käyttöä koskevia juttuja?


Toivottavasti nämä kirjoittamasi jutut ei ole mistään virallisesta tiedotteesta... on nimittäin aikamoista p**skaa tuo teksti.

Rzi107/111

Ja antaa sen xanadun jauhaa. Ei sitä kannata kuunnella. Taidan ostaa parikymmentä teraa tilaa, ottaa täyteen tavaraa, hommata kunnon netin ja alkaa jakamaan. Ja kiitos tuosta äänestyslistasta. Huomasin että kunnanjohtaja oli äänestäny lain puolesta. Arvasin kyllä sen

-Rex-108/111

Quote:
Tärkeimmät muutokset
* Äänitteessä mahdollisesti olevaa kopiosuojausta ei saa purkaa tehdäkseen itsel-leen kopion

Mikä muun muassa säilyy ennallaan
* Oikeus tehdä äänitteistä muutamia kopioita omaan yksityiskäyttöön säilyy ennallaan.
Ja nämä kaksi seikkaa sulkevatkin sitten toisensa pois. Esimerkki maailmalla on todistanut, että suojauksien määrä senkuin nousee ja suuret puheet niiden "sallvista ominaisuuksista" ovat täyttä humpuukkia. Eli lain olisi voinut kirjata kerrasta muotoon "mitään et sitten kopio tai häkki heiluu".

Quote:
Internetpiraattien jakelu on voi olla jatkossa tekijänoikeusrikkomuksen sijasta tekijänoikeusrikos, vaikkei toiminnalla olisikaan välitöntä rahanansainta-tarkoitusta, jos laiton toiminta aiheuttaa huomattavaa vahinkoa oikeudenhalti-joille.
Tässä taas hieman korjauksen paikkaa eli Internetpiraatteja ei ole olemassakaan muussa muodossa kuin tuotteitaan internetissä kaupittelevat piraattikauppiaat. Verkoissa tapahtuva toiminta ei ole piratismia mikäli siihen ei sisälly ansaintatarkoitusta. Piratismi on käytössä vain ja ainoastaan sisältöteollisuuden lobbauksen ja valehtelun toimesta. Warez olisi se oikea nimitys, mutta eihän se ole yhtä trendikäs ja pahalta kuulostava kuin piraatti, joten miksipä sitä käyttämään.

Joten jos summataa lain vaikutuksia todellisesti voidaan todeta se, että viralliset muutokset ovat:

Tavallisten kuluttajien oikeuksien kaventaminen koskien ostamaansa tuotetta ainoastaan sisältöteollisuuden etuja ajaen. Muutetaan tavalliset kansalaiset rikollisiksi ja vaikeutetaan heidän normaalia elämäänsä. Annetaan teollisuuden päättää mitä katselet/kuuntelet, missä ja millä. Tehdää tiedoston siirrosta pahempi rikos kuin useista ihmisiin kohdistuneista rikoksista. Poljetaan sananvapaus lokaan liiketoiminnan edistämiseksi. Positiivista se, että OIKEIDEN piraattituotteiden maahantuonti tuli kielletyksi.


Mikä todellisuudessa säilyy ennallaan:

Ei mitään vaikutusta oikeaan piratismiin joka oli rikos jo aiemman lain puitteissa.

Mitä heikennyksiä nykytilanteeseen:

Poliisi voimien suuntaamisella tavallisten kansalaisten ratsaamiseksi menee viimeisetkin voimat taistella oikeaa piratismia vastaan ja tästä hyvästä he kiittävät ja kumartavat. Kansalaisaktivismi on käynnistynyt ja nuoret, jotka musiikkia eniten kuluttavat ovat suurimmat boikotoijat = näkyy varmasti seuraavissa myyntitilastoissa. Suojatut ja salatut anonyymijärjestelmät kasvattavat suosiotaan taaten samalla mm. lapsipornon levittäjille ja terroristeille täysin ilmaiseksi käyttöönsä hyvät ja suojatut kanavat oman saastansa levittämiseen.

Tässäpä todennäköisimmät lyhyen tähtäimen vaikutukset. Myöhempiä kerrannaisvaikutuksia on vielä turhan aikaista edes pohtia.

Rzi109/111

EFFI puhuu asiaa. Ei muuta ku korjaamaan lakia heti. Ja kunnolla

hextall110/111

Rakas Suomikotimaan taitaa olla (taas kerran) ainoa EU-maan joka tekee direktiivin mukaisen lakimuutoksen kansalliseen lakiin!! Vain häviääkö esim. Mustanmäen-torilta piraatti tuotteet joskus?? Epäilen!
No ruvetaan "ostaan" musat laillisista nettilevitys "kaupoista" ja tehdään niistä sitten CD:et itse. Ei rikota kopiosuojauksia, on CD ja MP3 muodossa musat ja kaikki tyytyväisiä. Paitsi levy yhtiöt kun levyt ei mee kaupaksi kun kaikki downloadaa musat verkosta.

the_teme111/111

Eli on sitten sama warettaa biisit netistä ja polttaa levylle, kuin ostaa kaupasta levy ja tehdä siitä varmuuskopio..

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki