AfterDawn logo

RIAA:lta 745 uutta haastetta

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
17 kommenttia

Yhdysvaltojen levyteollisuuden etujärjestö RIAA on taas sotajalalla. Tällä kertaa järjestön haastemyllyyn on joutunut 745 vertaisverkoissa laittomia tiedostoja jakanutta henkilöä. Syytteet ollaan siis tuttuun tapaan lukemassa tekijänoikeusrikkomuksista, jotka ovat tapahtuneet syytettyjen jakaessa tekijänoikeussuojattua materiaalia muille P2P-verkkojen käyttäjille.

Uudet syytteet nostavat RIAA:n nostamien syytteiden määrän jo noin 14 800. Vaikka syytteitä on siis nostettu jo huomattava määrä, vain noin 3400:ssa tapauksessa on päädytty korvausratkaisuun ja varsinaiseen oikeuskäsittelyyn ei ole vielä päätynyt yksikään tapaus.

Tällä kertaa syytetyt löytyvät seitsemästätoista eri Yhdysvaltain yliopistosta ympäri maan. Joukossa ovat mm. Columbia, Harvard, MIT, Pennsylvanian yliopisto, Bostonin yliopisto, Berkeley sekä Princeton.

Aiemmin RIAA on suunnannut haasteet lähinnä vertaisverkkojen käyttäjiin, mutta nyt tulilinjalla ovat myös vertaisverkkojen omistajat ja operaattorit. Elokuvateollisuuden Grokster-oikeustaistelun voiton jälkeen RIAA on lähettänyt useille P2P-yhtiöille tiukkasanaisia kirjeitä, joissa kehotetaan toimimaan Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden Grokster-päätöksen mukaisesti. Yhtiöiden reagointi kirjeisiin on toistaiseksi ollut kirjavaa, ja kirjeiden todellinen teho selvinnee vasta ajan myötä.


Mitä taas RIAA:n haasteisiin tulee, olisi kiinnostavaa nähdä edes yhden tapauksen etenevän oikeuskäsittelyyn asti. RIAA perustaa nimittäin haasteensa pelkkiin IP-osoitetietoihin, toisin sanoen haasteet eivät ole kohdistettu tiettyyn ihmiseen vaan IP-osoitteeseen ja sitä kautta liittymän haltiaan.

Monien mielestä RIAA:n keräämät todistusaineistot eivät voi todellisuudessa olla riittäviä siihen, että järjestö voisi voittaa todellisen oikeustaiston. Epäilijät perustavat näkemyksensä siihen, että pelkkä IP-osoite ei voi olla riittävä todiste sitomaan tehtyä rikosta tiettyyn henkilöön.

Oman lisämausteensa soppaan tuo asian teknisyys ja sitä myöten esimerkiksi haittaohjelmat sekä muut virukset. On nimittäin mahdollista, että ulkopuolinen taho kaappaa toisen käyttäjän koneen ja tekee siitä piraattitavaraa välittävän serverin, joka puskee tavaraa Internetiin.

Lähde:
p2pnet

17 KOMMENTTIA

Slug01/17

Eikö joku valveutunut miljonääri voisi nyt sponssata jotakuta haasteen saanutta oikeuskuluissa jotta nähtäisiin miten hyvin RIAA:n syytteet todellisuudessa pitävät? On se surullista kun raha > oikeus.

Bluekkis2/17

RIAA, moderni mafaia. Toiminta tapakin on samanlainen, tavallisten ihmisten kiusaamista ja rahan vaatiumsta. Ainoa ero on että mahtava jenkkiläinen oikeusjärjestelmä toimii heidän vasallinaan.

IsoPylly3/17

Jos minulla olisi rahaa, niin minä haastaisin oikeuteen, ihan vaan vittuillakseni...
Tai hankkisin hirvikiväärin ja lähtisin metsästys reissulle

gerbiili4/17

Toisaalta, jos oikeutta käydään amerikassa, ei ikinä tiedä mikä on lopputulos. Jah, kerran jos saa korkeimmassa syytteen läpi ip:n perusteella, sen jälkeen ei mitään rajaa olisikaan..

-Rex-5/17

Kyllähän tuo olisi ihan mielenkiintoista kun joku tarpeeksi rikas taho lähtisi sponssiksi ja katsoisivat kuinka käy. Mikäli RIAA kokisi tappion niin sitten vielä amerikan malliin 100 miljardin dollarin korvauksen henkisistä kivuista, maineen tuhrimisesta, yms.

Sinänsähän tilanne on se, ettei varmaankaan kukaan moiseen lähde, mutta sen puolesta voisikin rakentaa sellaisen p2p pankin/vakuutusyhtiön. Käyttäjät maksaisivat kuukausittain jonkinmoisen summan sinne rahaa ja kaikki sinne maksaneet saisivat oikeusturvaa haastetuksi tullessaan. Eli lähdettäisiin sen "pankin" rahoilla oikeuteen ja jos sitten takkiin tulisi niin maksaisi sitten ne korvaukset ja oikeudenkäynnit sieltä. Jos vaikka summa olisi 10 dollaria/kk niin esim. jenkkien käyttäjämäärillä olisi ihan hyvä potti tileillä muutamassa kuukaudessa. Olisi toki mielenkiintoista tietää koittaisivatko estää lakiteitse moisen pystyttämisen jos joku siitä innostuisi?

yuni6/17

Kyllä ne on sinnikkäitä RIAA:lla. Todella surullista, ja aiheetonta. Nimenomaan kun uutisessa mainittiin että ulkopuolinen taho kaappaa toisen koneen, ja tekee siitä serverin. Kuinka RIAA voi siis pitäviä todisteita hankkia? Vastaus, ei mitenkään! Ja jos joku tuomitaan ilman tarvittavia perusteita, voikin kyseenalaistaa koko oikeusjärjestelmän!
Kamalaa porukkaa hyi!

.W.7/17

Quote:
Kyllä ne on sinnikkäitä RIAA:lla.
Noh, samaan noi "meidän poijjaat" koittaa päästä tuon uuden tekijänoikeuslakiehdoituksen mukaan. Ihan yhtälaista kiristystä täällä teosto/ÄKT-mafia harrastaa kohta kun saavat operaattoreilta IP tiedot suoraan..


Kimmoman8/17

"Nimenomaan kun uutisessa mainittiin että ulkopuolinen taho kaappaa toisen koneen, ja tekee siitä serverin"

Se että toisen puolen (p2p) propaganda sivusto kertoo, että noin voi käydä, ei tarkoita että se kovin yleistä olisi. Vai kuinkakohan monta hakkeria uppailee jonkun viattoman immeisen koneelle ensin warezit, ja sitten tukkii kaistan tämän kyseisen kaverin sitä huomaamatta..

mjk9/17

Joo eipä tuo taida tohon jäädä, kyllä RIAA jotain yrittää keksiä jos oikeudessa ip-osoite ei päde jne...paskaa porukkaa

.W.10/17

Quote:
Se että toisen puolen (p2p) propaganda sivusto kertoo, että noin voi käydä, ei tarkoita että se kovin yleistä olisi. Vai kuinkakohan monta hakkeria uppailee jonkun viattoman immeisen koneelle ensin warezit, ja sitten tukkii kaistan tämän kyseisen kaverin sitä huomaamatta..
Kysymys ei ole siitä että onko se kovin yleistä (saati tapahtuuko näin lainkaan) vaan siitä että se on mahdollista ja kiistatonta näyttöä ei voi olla. Kumminkin syylliseksi todistavalla taholla tulisi olla kiistaton näyttö.

Tosin kyllä siitä ko. koneesta luulisi jotain jälkiä löytyvän jos siellä jossain piilossa pyörii joku salamyhkäinen palvelinohjelma.. :)




dafge11/17

Totenhan tienaa hyvin, perustetaan suomeenkin joku RIAAN kaltainen paska, niin saadaan miljoonalta ihmisiltä tekijänoikeus korvauksia tuhansien € edestä.

Ei, kyllä usassa ollaan menty liian pitkälle jo kauan sitten. Mutta näinhän siinä käy kun 95% kansasta on orjia ja 5% aatelisia.

.W.12/17

Quote:
Totenhan tienaa hyvin, perustetaan suomeenkin joku RIAAN kaltainen paska, niin saadaan miljoonalta ihmisiltä tekijänoikeus korvauksia tuhansien € edestä.
Ööh.. Koskaan kuullu ÄKT:a, Teostosta tai Gramexista?

Tai uudesta tekijänoikeuslakivalmistelusta?

Hieman myöhässä olet jo rikastumisideallasi..

lest13/17

Quote:
Kyllä ne on sinnikkäitä RIAA:lla
Sinnikästäkö? HAH!

RIAA:n työntekijät waretellessaan vaan keräävät IP-osoitteita p2p-ohjelmien logeista, palvelimien logeista tai sitten vaikka unistaan, kunhan tulee haastettua oikeuteen. Sitten rahaa virtaa sisään ja työntekijät(etenkin pomot) rikastuvat ylettömästi.
Eipä paljon sinnikkyyttä vaadi noin isojen rahojen eteen...

Montahan kuollutta mummoa ja ukkia nyt on haastelistalla...

mansu6714/17

Kyllähän näitä on menossa jo oikeuteen astikin. Aika kyseenalaisia toimintatapoja näkyy olevan RIAA:lla
"When Ms. Andersen contacted Settlement Support Center, she was advised that her personal home computer had been secretly entered by the record companies’ agents, MediaSentry."

http://recordingindustryvspeople.blogspot.com/

nrautava15/17

Quote:
Bluekkis
RIAA, moderni mafaia. Toiminta tapakin on samanlainen, tavallisten ihmisten kiusaamista ja rahan vaatiumsta. Ainoa ero on että mahtava jenkkiläinen oikeusjärjestelmä toimii heidän vasallinaan.
Toi selvensi jo paljon :)
Sivistynyttä on nykypäivän rikollisuus...

AvenZer16/17

Jos haluatte vaikuttaa uuteen tekijänoikeuslakiin nyt se olis mahdollista meinaan klo 12:00 kiasman edestä lähtee mielenosoitus joukko eduskunta talolle (itse mielenosoitus alkaa klo 13:00)

lisätietoja: http://www.masinointi.org/

Eiototta17/17

Tämä on vain ja ainoastaan MINUN mielipiteeni, ÄKT, Gramex ja RIAA ja kaikki muut "Tekijänoikeutta valvovat" tahot sahaavat omaan nilkkaansa, totta, warettajat varmasti vievät siivunsa pomojen provikoista ja bonusjärjestelmistä, mutta jos ajattelen itseäni ns. warettajana, niin ajatellaan ihan mielikuvituksellisesti (minähän en oikeasti wareta) okei tällä pallolla on 1 000 000 artistia( villi heitto) takuulla en lähde kokeilemaan 40 ekaksi osuvaa artistia että "oiskohan tää hyvä" ja maksan a'19.90/levy, mutta usein on käynyt niin, että olen saanut käsiini levyn joka on oikeastu hyvä, jopa niin hyvä että olen lampsinut anttilaan ostamaan koko tuotannon. Olisi normaalisti jäänyt nekin ostamatta, uskokaa tai älkää, on noita ostettuja levyjä hyllyssä 400+ kpl... ja DVD tuotannosta hyvän leffan osuessa kohdalle ostanut jonkun Boxin jossa koko sarja, takuulla en osta lottoamalla takakannen perusteella. Ei se ihan niin mustavalkoista ole kun annetaan ymmärtää. Ja tässä koko ajan ostovoiman pienentyessä jäävät vähemmälle nuo "heräteostokset".

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT