AfterDawn logo

RIAA:lta uusi syytevyöry P2P-käyttäjille

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

RIAA on jatkanut viime kesänä käynnistämäänsä sotaa P2P-käyttäjiä vastaan haastamalla 531 yksittäistä P2P-käyttäjää oikeuteen Yhdysvalloissa.

RIAA aloitti vyörytyksensä yksityishenkilöitä vastaan viime kesänä, kun alempi oikeusaste määräsi, että Internet-palvelutarjoajien täytyy luovuttaa RIAA:lle käyttäjien henkilötiedot, jos RIAA epäilee käyttäjiä tekijänoikeuksiensa loukkauksesta verkossa. Tämä aloitti syytevyöryn, jossa RIAA on tähän mennessä haastanut jo tuhansia yksityishenkilöitä oikeuteen, vaikkakin se on syytteiden nostamisen jälkeen onnistunutkin sopimaan valtaosan jutuistaan oikeussalien ulkopuolella.

RIAA:n menestyksekäs taktiikka koki takaiskun joulukuussa 2003, kun vetoomustuomioistuin pyörsi alemman oikeusasteen kesäisen päätöksen henkilötietojen luovutuksesta. RIAA muutti jo tammikuussa 2004 taktiikkaansa ja henkilötietojen haun sijaan yksinkertaisesti haastoi käyttäjät ns. "John Doe":na eli anonyymina oikeuteen, käyttäen IP-osoitteita ja P2P-käyttäjänimiä tunnistetietoina, jonka pohjalta oikeus myöhemmin määrää kunkin tapauksen kohdalla erikseen palveluntarjoajia luovuttamaan henkilötiedot jutun edetessä.


Uusin syytevyöry toimitettiin yhteensä neljälle eri liittovaltion oikeusistuimelle Yhdysvalloissa ja RIAA on jo luvannut jatkavansa "P2P-sotaansa" myös jatkossa.

Lähde: Reuters

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT