--->
AfterDawn logo

Lista: Eurooppalaiset vaihtoehdot verkkopalveluille

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Elämme ajanjaksoa, jolloin teknologiastakin on tullut erittäin vahvasti politiikkaa - ja osittain jopa eräänlainen ase, vipuvarsi, jolla pyritään pakottamaan poliittisiin muutoksiin.

Valtaosa maailman tunnetuimmista ja käytetyimmistä verkkopalveluista ja ohjelmistoista on amerikkalaisten yhtiöiden kehittämiä - ja siksi ne ovat enenevissä määrin myös osa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa.

Lisäksi Yhdysvallat on viime aikoina vihjannut, että sen mielestä amerikkalaisten yhtiöiden ei pitäisi noudattaa EU-lainsäädäntöä, edes Euroopassa.

Osaa kuluttajista ja yhtiöistä tämä riippuvuus saattaa häiritä pahastikin, olivatpa syyt sitten mitkä tahansa.

Mutta onneksi lähes kaikille tunnetuimmille verkkopalveluille ja ohjelmistoille on olemassa myös eurooppalaisia vaihtoehtoja. Ja jos tarjolla ei ole täysin eurooppalaista vaihtoehtoa, on tarjolla avoimeen lähdekoodiin pohjautuvaa ratkaisua - tai hajautettua järjestelmää.

MAINOS


Tältä pohjalta on syntynyt itävaltalainen sivusto European Alternatives, joka pyrkii listaamaan mahdollisimman kattavasti vaihtoehtoja ei-eurooppalaisille verkkopalveluille.

Esimerkiksi maailman suosituimmalle sähköpostipalvelulle, mainosjätti Googlen omistamalle Gmailille ehdotetaan 21 eurooppalaista vaihtoehtoa.

Googlen hakukoneelle suositellaan sillekin useita vaihtoehtoja, mm. ranskalaista, varsin loistavaa Qwant-hakukonetta.

Samoin vaikkapa suositulle NordVPN-palvelulle on tarjolla seitsemän eurooppalaista vaihtoehtoa ja jopa koodaajien suosimalle, Microsoftin omistamalle Githubille on tarjolla useita vaihtoehtoja.

Kaikkea on vaikea vaihtaa kertaheitolla eurooppalaiseksi, mutta muutos syntyy yleensä askel kerrallaan. Eli jos vaikkapa Teamsista ei pysty töiden vuoksi pyristelemään irti, niin se ei haittaa, kun edes yhden pienen palan teknologisessa elämässään on onnistunut muuttamaan eurooppalaiseksi - tai avoimeen lähdekoodiin.

Mikäli sivuston listalta puuttuu mielestäsi jotain oleellista, voi sivuston ylläpitäjälle vinkata myös uusista lisäyksistä.

Aiheeseen hieman liittyen, suosittelemme tutustumaan myös listaukseemme, jossa olemme yrittäneet selvittää sitä missä maassa kännykät valmistetaan.

1 KOMMENTTI

necq1/1

Jenkkilässä on sentään laajempi sananvapaus mitä Euroopassa, joten enpä näe mitään syytä, miksi irtautua ko. palveluista.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Kaksi läppärivalmistajaa keskeytti tietokoneidensa myynnit Yhdysvalloissa - tullien takia hinnoittelu on mahdotonta

AfterDawn

Dystopia? Britannia kehittää työkalua, joka ennustaisi todennäköisimmät murhaajat

AfterDawn

Kotimainen pelimedia pienenee: Pelaaja-lehti lakkautetaan

AfterDawn

Kiinan teknologiafirmat julkistivat kilpailijan HDMI:lle - GPMI tukee 8K-tarkkuuden kuvaa

AfterDawn

Kameran ja näytön voi nyt jakaa Gemini Livelle - tekoäly auttaa näkemänsä perusteella

Puhelinvertailu

Osuuspankin verkkopankki, mobiilipankki ja tunnistautuminen ovat nurin

AfterDawn

Digita päättää maksu-tv-lähetykset antenni-tv-verkossa

AfterDawn

Trumpin bluffi petti hyvinkin nopeasti: Puhelimet ja tietokoneet välttyvät tulleilta

AfterDawn

Venäjämielinen ryhmä teki viikolla useita palvelunestohyökkäyksiä suomalaisiin verkkosivustoihin - lisää saattaa olla luvassa viikonloppuna

AfterDawn

Powered by HIGH.FI

Powered by HIGH.FI
Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki