AfterDawn logo

Tässä Suomen 20 yleisintä salasanaa: qwerty123, salasana, perkele

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen
1 kommentti

NordPass julkisti kuudetta vuotta putkeen vuoden käytetyimpien salasanojen listauksen. Tällä kertaa listauksesta löytyy tietoja 44 eri maasta, joiden joukkoon myös Suomi kuuluu.

NordPass koosti listauksen yhdessä NordStellarin kanssa 2,5 teratavun tietokannasta, johon on poimittu tietoja julkisesti saatavilla olevista lähteistä, kuten pimeän verkon markkinapaikoista.

NordPass erotteli henkilökohtaiset ja työpaikoilla käytettävät salasanat.

Maailmalla kärjessä on klassikkovalinta "123456", joka on Suomen listalla neljäntenä. Kärjessä Suomessa on "qwerty123" ja listalta löytyy myös useita vastaavia muunnoksia.

Muita huonoja salasanoja ovat muun muassa "salasana", joka on kolmantena henkilökohtaisten salasanojen listalla ja kärjessä työpaikoilla, "perkele", "kakka123" ja "paska123". Tällaisten salasanojen murtamiseen menee aikaa vain joitain sekunteja.

Listaus ei juurikaan ole muuttunut esimerkiksi vuoteen 2021 verratessa.

Suomen 20 yleisintä salasanaa vuonna 2024

  1. qwerty123
  2. qwerty1
  3. salasana
  4. 123456
  5. perkele
  6. 123456789
  7. kakka123
  8. paska123
  9. qwerty
  10. Qwerty123
  11. 12345678
  12. asdasd
  13. moi123
  14. 12345
  15. Qwerty123!
  16. Qwerty1!
  17. password
  18. lollero
  19. Qwerty12
  20. Qwerty1

1 KOMMENTTI

olavinto1/1

Yritysten ja yksityisten tietoturva on yleisesti naurettavan surkealla, ja suurin syy on välinpitämättömyys. Salasanat koetaan turhiksi rasitteiksi ja niitä teippaillaan koneiden kylkiin, kirjoitellaan sähkökeskusten oviin koko kansan nöhtäväksi jne. Mutta kyllä fyysisistä avaimista heti huudetaan vaikka ne itse asiassa usein ovat juurikin jonkun tälläisen seinään teipatun koodin tms. takana melkein kenen tahansa ohikulkijan kaapattavissa.

Puhelimista ja läppäreistä poistetaan lukitukset, jos suinkin mahdollista, ja urputetaan kun niitä nykyään pakotetaan asettamaan. Pitäisi mennä urpoille jakeluun, että ne "omat" kontaktit, kuvat, videot, mailit ja muu sisältö koskettaa oman navan lisäksi monia muitakin yksityishenkilöitä, ja usein myös yrityksiä. Ja samat urpot kehtaavat vielä valittaa suuryritysten tietojenkeruusta ja vastuuttomuudesta vaikka itse ovat vielä pahempia tietoturva- ja -suojariskejä.

Käyttäkää salasanaholveja ja generaattoreita. Ei ole niin vaikeeta. Pysyvät salasanat tallessa ja riittää kun opettelee sen yhden kunnollisen salasanan. Näitä on myös ilmaisia ja jos ei piru vie itse saa tietojaan edes tämän vertaa suojattua on myös ihan turha valittaa, ettei luota näihin kun ihan varmasti suojaavat tiedot moninverroin paremmin, jos ei itse edes yhtä kunnollista salasanaa saa aikaiseksi.

Jokaiselta löytyy omista nurkista asioita, joista pitäisi voida koostaa helposti muistettava monimutkainen salasana, jota ei myöskään kovin äkkiä kukaan arvaa. Vaikka lehden asiakasnumero, talvisodan päättymisvuosi, työauton rekkarin osa ja joku muu asia lisäksi - juttuja, jotka on ja pysyy, ja jotka tarvittaessa ovat ns. käden ulottuvilla, mutta silti irrallaan syntäaikojen, nimien ja kirosanojen kaltaisista lapsuksista. Näistä vaan joku pitkä sekotus ja pari erikoismerkkiä sekaan. Ei ole niin vaikeeta.

Kuinkahan monella pienyrittjällä mahtaa firman läppärin salasana olla koneeseen teipattuna ja koneesta lyötyä kaikki mahdollinen asiakasrekisteristä kirjanpitoon lähes täysin suojaamattomassa muodossa. Ja vieläpä ilman ulkoista varmuuskopiottakin. Sattuu vaan sopiva taho kohdalle, niin se oli firma sitten siinä. Näitä olis ihan varmasti tarjolla melkein kun puolukoita parhaaseen poiminta-aikaan.

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki