AfterDawn logo

TV-kanavat muuttuivat - jos ykköskanava ei näy, joudut ostoksille

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
7 kommenttia

Tänään monissa antennilla televisiota vastaanottavissa kodeissa syntyy pieni paniikki, kun televisio ei enää näykään kuten on totuttua.

Taustalla on ensimmäinen vaihe siinä, että Suomessa lakkautetaan ns. perinteisen tarkkuuden digitaalinen televisiotoiminta vuoden 2025 aikana. Tänään, 19.11.2024, tapahtuu ensimmäinen merkittävä vaihe tässä prosessissa, sillä televisiokanavien paikkanumerot vaihtuvat.

TV-kanavien parempilaatuiset HD-versiot eli teräväpiirtokanavat tulevat kanavaluettelon alkupäähän ja heikompilaatuiset SD-kanavat siirtyvät numeroissa kauemmas.

Eli esimerkiksi Yle TV1 muuttuu siten, että nykyisin kanavapaikalla 21 olevasta Yle TV1 -kanavan teräväpiirtokanavasta tulee uusi kanava numero 1. Vastaavasti heikkolaatuisempi SD-kanava siirtyy kanavapaikalle 21.

Uudistus tulee olemaan merkittävä muistutus kotitalouksille, sillä samalla hahmottuu se, että pian perinteisen tarkkuuden TV-lähetykset lopetetaan kokonaan.

Jos 19.11. alkaen televisiostasi ei näy lainkaan lähetystä kanavalta 1, on televisiosi liian vanha


Sama pätee kaapelitalouksiin jo nyt, sillä kaapeliverkossa kanavanumeroiden uudistus toteutettiin jo vuonna 2021.

Keväällä 2025, tarkalleen ottaen 31.3.2025, Yle lakkauttaa kokonaan SD-tarkkuuden lähetykset, eli kanavat 21, 22, jne loppuvat kokonaan. Muiden toimijoiden, kuten MTV:n ja Nelosen, TV-kanavat lopettavat perinteisen tarkkuuden lähetykset 30.6.2025. Kesäkuun 2025 jälkeen ei Suomessa lähetetä enää lainkaan SD-tarkkuuden televisiokuvaa, vaan kaikki TV-kanavat lähettävät ainoastaan teräväpiirtolähetyksiä.

Jos televisiosi ei näytä HD-kanavia (eli et näe lainkaan kanavapaikkaa 1), on tarjolla kaksi vaihtoehtoa:

Uuden television osto tai HD-digiboksin hankinta.

Näistä tietysti edullisempi vaihtoehto on HD-digiboksin hankinta. Antennitalouksiin tarkoitettuja HD-digibokseja saa alle 30 eurolla, jolloin nykyistä televisiota voi käyttää vielä vuosien ajan.

Kaikissa uudemmissa Suomessa myytävissä, tunnettujen valmistajien televisioissa on jo ennestään HD-virittimet sisäänrakennettuna, joten luonnollisesti myös uuden television ostokin on mahdollista. Mutta jos nykyinen televisio on muutoin aivan pätevä laite, suosittelemme ehdottomasti HD-digiboksin hankintaa.

Kannattaa myös muistaa, että mikäli television älytoiminnot eivät enää tunnu pelaavan, silloinkaan ei kannata rynnätä ostamaan uutta televisiota, vaan muutaman kympin ratkaisu on jopa parempi kuin uuden television osto.

Perinteisen tarkkuuden TV-lähetykset eli ns. SD-lähetykset lakkautetaan siksi, että ne vievät HD-kanavia enemmän taajuuskaistaa ja toisaalta suurin osa kuluttajista on jo siirtynyt HD-aikakauteen. Lakkauttamalla SD-lähetykset saadaan käyttöön lisää taajuusalueita, joihin voidaan tuoda tarjolle uusia TV-kanavia - tai valjastaa vapautunutta taajuusaluetta muuhun käyttöön.

7 KOMMENTTIA

zipzap1/7

Toivottavasti ahneet kauppiaat opastavat ihmisiä myös siinä, että asiat voi katsoa verkosta vaikkapa Miboxilla ja on turha tehdä antenni ja televisioremonttia. Näin ainakin meillä

DeNiWar2/7

Sou what, televisiot jotka eivät sisällä HD viritintä näyttävät edelleen kaikki samat kanavat, ainoa ero on se, että edessä on numero 2.

Ja tuo HD ei edes tuo kummoista parannusta oikeastaan yhteenkään kotiin jossa on alle alle 40" televisio. Edes 4K elokuvien kuvanlaatu ei alle 50" kokoisessa televisiossa tuo suurta mullistusta.
Se kuvanlaadun ero 720P kuvalla ja 1080i kuvalla ei ole todellisuudessa kovinkaan suuri.

Jos HD lähetys olisi oikeasti 1080P niin silloin eron huomaisi, mutta tuo interpoloitu 1080i on laadultaan sama kuin progressiivinen 720P (joka ylläripylläri muuttuu 1080i:ksi kun siihen lisätään interpolointi eli kansankilelellä lomitus).

Mutta jos käytössä on televisio tai videotykk joka tarjoaa yli 50" kuva-alaa, niin silloin ero 1080i:n ja 720P:n välillä saattaa alkaa näkymään riippuen television tai tykin prosessoinnista, 4K:n laatu alkaa näkymään parhaimmillaan jostakin 70" kuva-alasta eteenpäin.

tosin jos ruutua tuijottaa huomattavasti lähempänä kuin ns.normaali-ihmiset, niin eron saattaa pienemmässäkin kuva-alassa huomata, mutta yleensä television ja sohvan välissä on useampi metri etäisyyttä joka ihmissilmän resoluutiossa syö sen pienen muutoksen.

Jos katsoo useimpia kaupoissa tarjolla olevia edullisemman pään (eli peruspertin joka ostaa sen edullisemman version) HD televisioita, niin useimmissa specseissä seisoo paneelin resoluutiona 1280x720, niin siinä ei kovinpaljoa riemuita vaikka ihme tapahtuisi ja suomessa otettaisiin käyttöön 1080p tuon nykyisen 1080i (YLE & MTV kanavat) ja 720p (muilla kanavilla) tilalle.

DigiMedia3/7

Suurin hulluus on siinä, että HD-lähetyksiä ja levykkeitä on ollut olemassa jo 15-20 vuotta. Muualla maailmassa mennään jo 4K ja 8K-lähetyksillä. Hyvä että vihdoin Suomessakin, mutta onhan tämä aivan naurettavaa. Ja ero SD-kuvan ja HD-kuvan välillä on järjettömän huomattava. 4K on siitä vielä pykälän parempi.

jartar4/7

Suomessa käytössä 1080p hd lähetyksessä. Ero SD kuvan ja HD kuvan välillä on niin iso, että sen huomaa 32" telkkarillakin. Näkeehän sen eron mun 27" tietokoneen näytölläkin. En tiedä missä kohtaa se 4K alkaa tuomaan huomattavaa eroa, mutta ainakin sen eron näkee selkeästi mun 65" telkkarilla. Jos 4K kuvan eron huomaisi vasta kokoluokassa yli 70", niin telkkareissa ei oltaisi edes siirrytty 4K tarkuuteen. Enkä edes tiedä siirryttäisiinkö siihen, sillä yli 70" telkkarit on niin massiivisia, että niiden pelkkä liikuttelukin on jo tosi hankalaa.

DeNiWar5/7

"Suomessa käytössä 1080p hd lähetyksessä."

Mistähän tuollaista keksit, kun kanavatoimittajat kertovat seuraavaa:

https://yle.fi/aihe/a/20-299205 -
"Ylen HD-muotoisten kanavien tekniset tiedot
- Ylen teräväpiirtolähetysten kuvasuhde on laajakuva eli 16:9.
- Ääniraita on Dolby Digital 2.0 stereo tai monikanava- eli tilaääni (5.1), kun sellainen on tarjolla.
- Kuvan tarkkuus on 1920 x 1080i"

https://tekniikanmaailma.fi/televisiola...sesta-jaljessa/
"720p hd-video, jota tarjotaan oletuksena hd-kanavilla, on tarkkuudeltaan 1280x720 eli noin 0,9 megapikseliä.
Ylen ja Mtv3:n hd-lähetyksissä käytetty 1080i vastaa puolta full hd -tarkkuudesta eli 1080p, joka olisi noin 2,1 megapikseliä.
Pieni i-kirjain on lyhenne sanasta interlaced, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuvan joka toinen vaakajuova lomitetaan peräkkäisissä kuvalla näytettävissä ruuduissa (frames), mikä tiputtaa absoluuttisen vaakaerottelun puoleen – eli jokainen 1080i-kehys on tarkkuudeltaan 1920x540 pikseliä eli noin 1,0 megapikseliä."

dRD6/7

Lainaus:

Sou what, televisiot jotka eivät sisällä HD viritintä näyttävät edelleen kaikki samat kanavat, ainoa ero on se, että edessä on numero 2.

Pihvi on se, että keväällä nuo "kakskytjotain" kanavat lopetetaan. Ensin Yle, sitten ne muut.

Eli jos ykköskanavalla ei näy omassa televisiossa kuvaa lainkaan 19.11. jälkeen, tarkoittaa se sitä, että ensi vuonna ei näy enää lainkaan TV-lähetyksiä.

Ellet osta uutta televisiota tai hanki HD-digiboksia.

olavinto7/7

SD- eli DVB-T1-lähetykset loppuvat ja jatkossa laitteesta on löydyttävä DVB-T2- eli HD-viritin, jos haluaa harava-antennilla mitään kanavia katsella. Ja on jo aikakin, johan tässä on ollut jo vuosikausia aikaa uudistaa laitteistoa.

Ja SD:n ja HD:n välillä on kyllä ihan selvä ero ja sen huomaa yleensä jo pienitarkkuuksiselta 720p ruudultakin, joka joutuu skaalaaman kuvan alaspäin. Laatu on muutakin kuin vain pikseliä/tuuma ja halvimat paneelit eivät yleensä myöskään värien ja liikkeen toistolla loista mitenkään erityisesti. Ei se megapikselimääräkään enää vuosikausiin ole kertonut kameran laadusta yhtään mitään. Nopeat liikkeet puuroutuu kun paneeli ei pysy perässä, katselukulmat saattaa olla mitä sattuu, taustavalaistus vuotaa joka suunnasta, musta on harmaata ja valovoima on niin heikko, ettei ruudusta aurinkoisena päivänä ilman pimennysverhoja näe yhtään mitään. Myös äänenlaadussa on eroa. TV-virittimien mahdollistama kuvan- ja äänenlaatu nyt on jäänyt jo ikuisuus sitten nopeiden verkkoyhteyksien myötä kauas horisonttiin kitumaan, kun suoratoistopalvelut tuovat valtaosan sarjoista kotisohville 4K-tarkkuudella (nyt jo 8K). Jo suoratoistopalveluiden Full HD kuva pyyhkii TV-signaalin tarjonnalla lattiaa mennen tullen puhtaasti moninkertaisen kaistanleveyden mahdollistaessa modernit ja pienempihäviöiset pakkausmuodo - TV-lähetyksissä kun käytetään vanhaa formaattia, joka on muualla digimaailmassa korvattu jo aikoja sitten useaankin otteeseen.

Itse olen mm. tietokoneessa pyörittänyt antenniverkon digivirittimiä heti sieltä 2000-luvun alkuajoista alkaen ja taas on muutaman vuoden tauon jälkeen HD-viritin mediakoneessakin - ihan vaan muodon vuoksi. Eipä sitä surkeaa kuvanlaatua ole vuosiin jaksanut katsella ja kun arvoisat päättäjät suuressa viisaudessaan käytännössä tappoivat tietokoneiden kortinlukijamarkkinat, niin enää ei maksukanavia koneella katsella (siis IPTV ja suorstoisto pois lukien) - ja siis ennen oli koneessa aina vähintään tuplavirittimet ja kanavapaketteja tilattuna. Näyttölaitteena ollut viimeiset 6-7 vuotta paremman luokan 55" 4K (ei HDR) Samsung, josta löytyy kaikki virittimet (C2/T2/S2). Sitä ennen kymmenisen vuotta 40" 1080p Samsung. Myös 40" Philipsin 4K HDR halpis löytyy, mutta häviää täydestä HDR-tuesta huolimatta kirkkaasti kalliimman luokan Sampalle. Philipsin mustat näyttää hyvältä ja speksit kuulostaa paremmilta, mutta mm. valovoima ei sitten riitä alkuunkaan, eikä suorittimessakaan riitä vääntö Android TV:n sujuvaan pyöritykseen, jos jotain muuta yrittää tehdä kuin Netflixiä tuijottaa ja viittä appia enempää koneeseen asentaa (sen kääpiötallennustila kun on ahdettu Philipsin turhia appeja täyteen, joita ei voi poistaa). Ja tämä oli n. 700 € kone joskus viitisen vuotta sitten.

Vuosia sitten olin myös duunissa parissakin maan suurimpiin lukeutuvissa alan ketjuissa ja kyllä siellä on jo vuosikausia Full HD -töllöt olleet myyntilistojen kärjessä - nykyään halvimmat 4K paneelitkin alkaa jo roikkumaan lähellä. Tuumissa ollaan oltu jo hyvän aikaa 40" kokoluokassa, joskin toki erinäisten kauppiaiden omat tuontihalpikset roikkuvat edelleen joukossa mukana, mutta kyllä ns. merkkivalmistajat ja min 40" siellä kärkisijat pääosin valtaavat.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki