AfterDawn logo

Huipputason kameroiden myynti kasvussa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kameroiden myynti on romahtanut viimeisen puolentoista vuosikymmenen aikana koko maailmassa. Vuoteen 2011 verrattuna maailmassa myydään hurjat 93% vähemmän kameroita kuin tuolloin. Ja jo silloin kännykkäkamerat olivat alkaneet syömään perinteisten kameroiden markkinaa kovalla vauhdilla.

Mutta pienen pieni valopilkku kameravalmistajilla on olemassa: nimittäin erittäin, erittäin kalliiden kameroiden myynti kasvaa kovaa vauhtia.

The Economistin mukaan (maksumuuri) joidenkin huipputason kameroiden myynti on jopa käsittämättömän kovaa.

Mainiot esimerkit löytyvät vaikkapa premium-luokan pokkareista. Viime vuonna julkaistulle Leica Q3:lle, kiinteällä objektiivilla varustetulle kameralle oli puolen vuoden varausjono jo ennen sen myyntiin tuloa. Kyseinen kamera maksaa tällä hetkellä Suomessa noin 6000 euroa. (Leica Q3 on myös uutisen kuvituskuvana)


Myös kehuttu kiinteän objektiivin Fujifilmin X100VI on ollut loppuunmyyty ympäri maailmaa käytännössä julkaisustaan lähtien. Nopealla hakemisella tilanne on sama myös Suomessa, eli kameraa ei ole varastossa yhdelläkään verkkokaupalla. Fujifilmin uutuus maksaa noin 1900 euroa.

Toki vaihdettavalla objektiivilla varustettuja digijärkkäreitä myydään edelleen ammattikuvaajille, mutta uuden kasvun takana ovat nimenomaan kiinteällä objektiivilla varustetut kamerat.

Yhdeksi syyksi erikoiselle trendille arvellaan sitä, että huipputason "oikeasta" kamerasta on tullut eräänlainen statussymboli: on paljon hienompaa ottaa kuvia sosiaalisesta mediasta tutulla, upealla kameralla kuin että kuvaisi "rahvaanomaisesti" kännykällä.

Näyttää siltä, että kameroiden kappalemääräinenkin kokonaismyynti nousee ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2017. Lisäksi keskihintojen nousu takaa sen, että kameroita valmistetaan jatkossakin.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki