AfterDawn logo

EU antoi Applelle 13 miljardin sakot verovälttelystä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Euroopan komissio on jo kahdeksan vuoden ajan tutkinut, onko Apple, yhteistyössä Irlannin valtion kanssa, vältellyt veroja Euroopassa. Tutkinta kohdistuu vuosien 2004 ja 2014 väliseen ajanjaksoon, jona aikana komission mukaan yhtiö olisi onnistunut välttämään Euroopassa jopa 13 miljardin euron edestä veroja. Tuona aikana Apple tahkosi voittoja Euroopan Unionin alueella noin sadan miljardin euron verran.

Taustalla on - komission mukaan - EU-lainsäädännön vastainen verojärjestely, jossa Apple ja Irlanti ovat rakentaneet monimutkaisen verotushimmelin, jonka ansiosta Apple on onnistunut välttelemään veroja koko Euroopan Unionin alueella.

Tutkinnan myötä kyseinen 13 miljardia euroa on ollut jäädytettynä jo vuosien ajan ja oikeusjuttu on edennyt vaihe kerrallaan ja valitustuomioistuin kerrallaan eteenpäin.

Päätöksenteon ylin elin eli Euroopan Unionin tuomioistuin antoi tänään vihdoin lopullisen päätöksensä asiassa.


Tuomioistuimen päätöksen mukaan Irlanti oli rakentanut Applea varten EU-lainsäädännön vastaisen yritystukea muistuttavan veroratkaisun. Tuomioistuimen mukaan verohimmeli on laitonta yritystukea, joka Applen täytyy maksaa takaisin, kokonaisuudessaan.

Tuomioistuin painotti myös päätöksessään sitä, että sen antama tuomio on viimeinen etappi vuosia kestäneessä oikeusjutussa - eli Apple eikä myöskään Irlannin valtio eivät voi enää valittaa päätöksestä millekään ylemmälle taholle.

Euroopan komission mukaan Apple maksoi Euroopassa tahkoamistaan voitoista noin yhden prosentin verran veroja vuonna 2003, kun Irlannin ja Applen välinen järjestely otettiin alunperin käyttöön. Komission mukaan vuoteen 2014 mennessä Applen veroprosentti EU:ssa oli tippunut 0,005 prosenttiin.

Oikeudenkäynnin dokumentit, tuomio ja laajat perustelut löytyvät täältä.

1 KOMMENTTI

Lekovan1/1

Oikein ja luonnollista

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki