AfterDawn logo

Facebook pimitti tietoja viranomaisilta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Yhdysvaltain kauppakomissio, Federal Trade Commission (FTC), kertoo saaneensa uusia todisteita siitä, että Meta pimitti aikoinaan tietoja yrityskauppojensa yhteydessä.

Meta, joka tunnettiin vielä silloin nimellä Facebook, osti Instagramin itselleen vuonna 2012. Pari vuotta myöhemmin, vuonna 2014, Facebook osti itselleen myös pikaviestipalvelu WhatsAppin.

Jo tuolloin, toistakymmentä vuotta sitten, Facebook oli jättimäinen palvelu. Tämän vuoksi sen piti hyväksyttää yrityskauppansa FTC:llä, jonka tehtävänä on valvoa mm. sitä, ettei yksikään yritys kasva yrityskauppojen avulla määräävään markkina-asemaan.

Yrityskauppojensa yhteydessä Facebook toimitti FTC:lle tietoja siitä, miten se arvioi oman markkina-asemansa sekä ostamiensa yritysten (Instagram ja WhatsApp) markkina-aseman - ja yrityskauppojen vaikutukset kuluttajien valinnanvapauteen.


Nyt FTC on saanut käsiinsä todisteita siitä, että Facebook/Meta jätti kertomatta kaupan hyväksymisen kannalta oleellisia tietoja. FTC:n arvion mukaan nyt selville saatujen, FTC:lle silloin toimittamattomien dokumenttien perusteella on täysin mahdollista, että sekä Instagramin että WhatsAppin ostaminen olisi kielletty Facebookilta, jos kaikki tiedot olisivat olleet FTC:n käytettävissä.

Oikeusjuttu, johon uudet todisteet kytketään, on FTC:n ajama prosessi, jossa FTC haluaa pilkkoa Metan. Jos FTC:n tahto toteutuu, Instagram ja WhatsApp irrotettaisiin Metasta takaisin omiksi, itsenäisiksi yhtiöiksi.

WhatsApp uhkasi aikoinaan Facebook Messengerin asemaa pikaviestinten markkinalla pahasti - ja Instagram oli vauhdilla kasvava sosiaalisen median palvelu, josta uumoiltiin jopa Facebookin kokoista. Näin siis ennen kuin Facebook osti molemmat yritykset.

Meta luonnollisesti vastustaa ajatusta. Vuonna 2022 Instagram tuotti noin 30 prosenttia koko Metan liikevaihdosta.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki