AfterDawn logo

Drooneja tiputetaan Suomessa häirintälaitteilla

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Suomessa droonien lennättämiseen on tullut rajoituksia ja säädöksiä varsin paljon viimeisten vuosien aikana. Harrastuksen kasvaessa myös erillisiä lentokieltoalueita on alettu täsmentämään aiempaa tarkemmin ja aiempaa matalammalla kynnyksellä.

Droonien lupakäytäntöjä ja säädöksiä valvova Traficom neuvoo sivuillaan lentokieltoalueista ja tietoa jakaa karttamuodossa myös Flyk.

Ylen artikkelissa on otettu selvää pakkotoimista, mitä drooneja vastaan käytetään. Haastattelujen pohjalta paljastuu, että Suomessa sekä poliisi että Puolustusvoimat käyttävät elektronista häirintää lentokieltoalueille päätyneisiin drooneihin.

Elektronisella häirinnällä katkaistaan droonin ja sitä ohjaavan lennättäjän välinen tietoliikenne. Tällöin siivilikäyttöön tarkoitetut droonit joko laskeutuvat maahan tai palaavat takaisin lähtöpaikkaansa, riippuen niiden ohjelmiston toteutuksesta.


Puolustusvoimien mukaan tekninen häirintä ei pure sotilaskäyttöön tarkoitettuihin drooneihin, vaan ne pitää konkreettisesti ampua alas. Puolustusvoimien edustajan mukaan Suomi on "parantamassa valmiuttaan" sotilaskäyttöön tarkoitettujen droonien torjunnassa.

Poliisin edustajan mukaan lentokieltoalueiden rajoituksia rikotaan Suomessa "jatkuvasti ja säännöllisesti".

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki