AfterDawn logo

Venäjän nykypäivää: Laiton länsimaisia jalkapallomatseja näyttävä urheilukanava, jolla on omat selostajat ja logot

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Maailman suurimmat urheilutapahtumat ja liigat ovat valtavia bisneksiä. Yksi suurimmista on Englannin Valioliiga, joka tahkoaa rahaa etenkin televisiointioikeuksien myynnillä.

Valioliigan ottelut ovat katsottavissa lähes kaikissa maailman maissa ja kussakin maassa jokin paikallinen TV-yhtiö on maksanut suolaisen hinnan esitysoikeuksista.

Näin toimittiin myös Venäjällä, jossa Valioliiga oli myynyt lähetysoikeudet paikalliselle Match TV -yhtiölle 43 miljoonalla punnalla (noin 50 miljoonaa euroa).

Venäjän hyökättyä Ukrainaan alkuvuodesta 2022, kaikki meni kuitenkin uusiksi sopimuksen osalta. Match TV:n omistaja on venäläinen Gazprom, joka on sekä yhtiönä että omistajiensa kautta pitkälti länsimaiden pakotteiden parissa.

Joten Valioliiga ei edes yrittänyt löytää mitään jatkumoa Venäjällä, vaan yksinkertaisesti vetäytyi maan televisiomarkkinalta kokonaan.

Mutta kun on kysyntää, syntyy aina tarjontaa: täysin avoimesti piratismin pohjalta ponnistava venäläinen Sportscast -suoratoistopalvelu on ottanut Valioliigan lähetykset omaan "valikoimaansa".


Sportscast ei kuitenkaan vain kaappaa lähetystä jonkin muun maan verkkolähetyksestä, vaan palvelulla on omat selostajat - ja myös alkuperäisessä lähetyksessä näkyvät kanavalogot korvataan lennosta Sportscastin omilla logoilla.

Lanttiakaan Sportcast ei Valioliigalle tästä ilosta maksa ja palvelun itsensä mukaan myöskään alkuperäiset lähetykset eivät tule miltään lailliselta taholta, vaan Sportcast yksinkertaisesti ostaa muutaman euron hintaisia muiden tahojen laittomia ottelulähetyksiä, dubbaa ne livenä ja lähettää matsia omalla nimellään.

Sportcast ei kuitenkaan piratisoi sellaisia urheilusarjoja, jotka eivät ole katkaisseet yhteistyötä Venäjän kanssa: esimerkiksi Espanjan La Liga näkyy aivan laillisesti edelleen Venäjällä ja espanjalaisliigalle ropisee ruplia tavalliseen tapaan lähetysoikeuksista.

"Kanavalla" on myös paikallisia sponsoreita ja se tekee osan tuloistaan urheiluvedonlyönnin kautta. Palvelu kertoo lopettavansa Valioliigan lähetykset heti, kun Valioliiga on taas laillisesti nähtävissä Venäjällä.

Lähde: TorrentFreak -uutissivusto

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki