AfterDawn logo

Facebook antoi mainostajien lukea käyttäjiensä yksityisviestejä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Facebook ja sen nykyinen emoyhtiö Meta eivät koskaan ole olleet varsinaisesti mallikansalaisia käyttäjiensä yksityisyyden kunnioittamisessa.

Mutta tuoreet väitteet ovat jo askel hurjempaan suuntaan.

Ryhmäkanteeseen liittyvän väitteen mukaan Facebook olisi solminut suurimpien mainostajiensa, kuten Netflixin ja Spotifyn kanssa hyvinkin tiiviin yhteistyösopimuksen jo vuonna 2013.

Sopimuksen pohjalta isoimmille mainostajille annettiin pääsy erityiseen API-ohjelmointirajapintaan, jonka kautta mainostajat pystyivät lukemaan Facebook-käyttäjien yksityisviestejä (eli Messenger-viestejä).

Vastapalvelukseksi mainostajat jatkoivat mainontaansa Facebookissa ja toimittivat myös Facebookille säännöllisiä raportteja siitä, mitä havaintoja ne olivat tehneet yksityisviestien ja käyttäjien muiden tietojen pohjalta. "Muihin tietoihin" kuuluvat mm. tieto käyttäjien Facebook-kavereista.


Vielä vuonna 2018 Facebook kertoi, että se ei käytä ihmisten yksityisviestejä mainonnan kohdentamiseen. Mutta vielä vuoden 2018 lopulla yhtiö antoi mainostajille pääsyn yksityisviestien sisältöihin.

Samaisessa vuodetussa dokumentissa kuvataan sitä, miten Facebookin jo suljettu Facebook Watch -videopalvelu oli oikeastaan tarkoitettu vain pistämään painetta Netflixin ja muiden suoratoistoyhtiöiden niskaan, jotta ne mainostaisivat Facebookissa enemmän.

Vuoden 2023 joulukuussa Messengeriin otettiin käyttöön päästä päähän salaus, jonka jälkeen Metan on mahdotonta päästä lukemaan käyttäjiensä viestien sisältöjä.

1 KOMMENTTI

DeNiWar1/1

"Vuoden 2023 joulukuussa Messengeriin otettiin käyttöön päästä päähän salaus, jonka jälkeen Metan on mahdotonta päästä lukemaan käyttäjiensä viestien sisältöjä"

Jos (painotus sanalla "jos") luottaa siihen ettei meta ole todellisuudessa luonut itselleen ja mainostajille takaporttia siihenkin, salauksen luoja kun voi tehdä siihen minkälaisia ominaisuuksia mielensä tekee ja voi olla ettei se loppupeleissä edes ole niin salainen kuin käyttäjien annetaan ymmärtää.
(viestin voi mm.ohjata mainostajille jo sen lähetysvaiheessa ja salataan vasta sen jälkeen (tai lähetä nappi lähettää sen kahtena, toinen mainostajille ja toinen salatussa muodossa vastaanottajalle), jo vastaanotettuihin viesteihin ei pääse käsiksi jolloin meta voi sormet ristissä sanoa että katsokaas nyt että kyllä se on tehokkaasti salattu)

Facebook/Meta on jo kautta historiansa tehnyt useitakin asioita täysin päinvastaisesti kuin mitä käyttäjille on vakuuteltu ja ovat jääneet housut kintuissa kiinni jo useammankin kerran, mutta edelleen kaikki luottavat metan lupauksiin yhtä vankasti kuin trumppiin.

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.