AfterDawn logo

Elon Musk menetti oikeudessa 51 miljardia euroa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Joskus Daavid voi edelleen voittaa Goljatin, eli pienikin voi päihittää itseään valtavan paljon suuremman. Näin on käynyt ikoniseksi muodostuvassa oikeustaistelussa Yhdysvalloissa.

Maailman rikkain mies, Teslan toimitusjohtaja Elon Musk, häivisi Delawaren osavaltion tuomioistuimessa oikeusjutun Teslan johtajalleen lupaamista bonuksista.

Taustalla kiistassa on Teslan Muskille lupaama palkkiojärjestely, jossa Musk saisi Teslan osakkeita yhtiön saavuttaessa tietyt etukäteen asetetut tavoitteensa. Luvattu bonuspotti on hieman tavallisen työntekijän vuosibonuksia isompi, sillä bonusten tämän hetkinen markkina-arvo olisi noin 56 miljardia dollaria (noin 51,5 miljardia euroa). Muskin palkkiojärjestelystä sovittiin Teslan johtoryhmässä vuonna 2018.

Yksi Teslan osakkeenomistajista, Richard Tornetta, ei hyväksynyt mielestään kohtuutonta palkkiöjärjestelyä, vaan haastoi Muskin oikeuteen vuonna 2018, eli pian palkkiojärjestelyn julkistuksen jälkeen. Tornettan mielestä Muskilla oli liikaa vaikutusvaltaa Teslan johtoryhmän päätöksiin, vaikka Musk ei itsessään omistakaan Teslan osakkeista kuin noin 13% (tämän hetken tilanne). Tornettan argumentti oli se, että Muskin henkilökohtainen ego ja vaikutusvalta "sokaistivat" johtoryhmän hyväksymään kohtuuttoman kalliin palkkiojärjestelyn.


Delawarelainen tuomioistuin kallistui tällä viikolla samalle kannalle ja mitätöi Teslan johtajalleen sopiman palkkiojärjestelyn. Tuomarina jutussa toiminut Kathaleen McCormick totesi päätöksessä, että "Teslan palkkiolautakunta ja Musk eivät olleet neuvotteluissa eri puolilla, vaan toimivat yhteistyössä". Eli neuvotteluissa ei ollut oikeasti kahta, kompromissiin pyrkivää osapuolta, vaan Musk ja hänen liittolaisensa, jotka sopivat palkkiopaketista yhteistyössä.

Mielenkiintoinen kulma oikeusjutussa on se, että Muskin kaatanut piensijoittaja Richard Tornetta omistaa ainoastaan yhdeksän Teslan osaketta, nykyarvoltaan yhteensä noin 1520 euroa. Mies on Reutersin mukaan mm. audiofanaatikko ja entinen metallibändin rumpali. Tornetta ei itse hyödy oikeusjutun voittamisesta varsinaisesti mitään: ainoastaan sen verran että hänenkään pienen pienestä omistusosuudestaan ei makseta Muskille luvattuja kymmenien miljardien palkkioita.

Musk voi valittaa päätöksestä vielä korkeampaan oikeusasteeseen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki