AfterDawn logo

Saksan rautateille haetaan töihin Windows 3.11 ja MS-DOS -osaajaa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

"Jos jokin asia ei ole rikki, sitä ei kannata korjata", sanoo jo vanha viisaus. Tähän luotetaan ilmeisesti myös Saksan rautateillä.

Twitter/X-käyttäjä sattui huomaamaan työpaikkailmoituksen, jossa haettiin aavistuksen verran vanhahtavaa teknologiaosaamista. Kyseisessä työpaikkailmoituksessa etsittiin järjestelmäylläpitäjää yhtiöön, joka vastaa Saksan rautatieliikenteen sähköisistä näytöistä. Tarkalleen ottaen kyseessä on junien ohjaamossa, kuljettavalle näytettävästä tiedosta raideliikenteestä kyseisellä rataosuudella.

Työpaikkaan hakijalta toivotaan vahvaa osaamista MS-DOS ja Windows 3.11 for Workgroups -käyttöjärjestelmistä. Vaaditusta MS-DOSin versiosta ei ole mainintaa, mutta Windows 3.11 for Workgroups julkaistiin marraskuussa 1993. Eli lähes tarkalleen 30 vuotta sitten.

Työpaikkailmoitus on sittemmin poistettu, ilmoittamatta poistolle syytä. Verkossa spekuloidaan, että taustalla oli joko jonkinlainen nolostelu tai sitten työpaikka ehdittiin jo täyttää.


Muinaisten käyttöjärjestelmien käyttö ei ole lainkaan tavatonta suljetuissa järjestelmissä, jotka eivät kytkeydy lainkaan internettiin. Windows 3.x -käyttöjärjestelmää käytettäneen Saksan rautateiden lisäksi edelleen useissa kohteissa - verkko osaa vihjata ainakin erilaiset lentokoneiden viihdejärjestelmät ja mm. kauppojen (suljetussa verkossa toimivat) kassajärjestelmät, joissa muinaismuisto elää ja hengittää edelleen.

Hacker Newsin keskustelussa aiheesta on selvinnyt lisätietoja työstä ja teknologiasta. Ohjelmistoja ajetaan 166 MHz 80386-yhteensopivilla suorittimilla ja RAM-muistia laitteissa on tarjolla 8 megatavua. Keskusteluketjun mukaan samaista tietonäyttöjärjestelmää käytetään myös Saksan ICE 1 ja ICE 2 -luotijunissa.

Windows 3.x oli ensimmäinen Microsoftin Windows, joka onnistui saavuttamaan merkittävää kaupallista menestystä. Mikään megahitti se ei ollut, mutta varsin suosittu kuitenkin - se pankin räjäyttänyt Windows oli Win3.1:n seuraaja, Windows 95. Vasta Windows 95 teki Windowsista tietokonemaailman ylivoimaisesti suosituimman käyttöjärjestelmän.

Jos Windows 3.1 testailu kiinnostaa, on Internet Archivella tarjota selaimessa toimiva versio Windows 3.11:stä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT