AfterDawn logo

NSA myönsi: vakoilemme amerikkalaisia ostamalla sovellusten ja sivustojen keräämiä tietoja

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Julkisuudessa usein kehitetään valtaisaa paniikkia jostain yksittäisestä sovelluksesta, jota syytetään vakoilusta. Viimeisin ja eniten julkisuutta saanut tapaus lienee TikTok.

Kuten laajassa katsauksessamme totesimme, väitteet TikTokin vakoilusta ovat varsin koomisia, koska lähes kenestä tahansa ihmisestä saadaan luotua hyvinkin tarkka profiili aivan laillisia kanavia pitkin, rahalla.

Nyt asiaan on saatu varsin selkeä vahvistus, kun Yhdysvaltain tiedustelupalvelu NSA (National Security Agency) on myöntänyt vakoilevansa oman maansa kansalaisia.

Vakoilu on tapahtunut ostamalla täysin laillisilta toimijoilta suuria tietomassoja ihmisistä. Kyseiset data brokerit puolestaan ostavat tiedot tuhansilta eri sovelluksilta, mainosverkoilta, analytiikkasovelluksilta ja verkkosivustoilta.


Jo aiemmin viime vuonna Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI myönsi tekevänsä täsmälleen samaa.

Syy on yksinkertainen: omien vakoiluratkaisujen kehitteleminen on usein täysin turhaa, kun valtaosasta ihmisistä voi ostaa näppärästi paketoidun tietopaketin täysin laillisesti, täysin laillisilta datan jälleenmyyjiltä.

Kumpikaan viranomainen ei ole vaivautunut hankkimaan mitään oikeuden määräystä tietojen hankintaan, vaan tietoja on yksinkertaisesti ostettu massoittain ja yhdistelty viranomaisten omiin tietoihin. Eli NSA ja FBI ovat luoneet valtavan kansalaisten profiilitietokannan, joka sisältää myös miljoonia kansalaisia, joita ei ole koskaan edes epäilty rikoksista.

Yhdysvaltain senaatin jäsen Ron Wyden vaatii (PDF) nyt NSA:ta poistamaan kaikki ostamalla hankitut tiedot järjestelmistään. Lisäksi Wyden vaatii perusteellista remonttia yksityisyyslakeihin, jotta vastaavaa ei voitaisi harjoittaa jatkossa.

Oman vastineensa Wydenin vaatimuksiin on antanut Yhdysvaltain puolustusministeriö, jonka mielestä toiminnassa ei ole mitään väärää. Ministeriön edustajan mukaan on vain kohtuullista, että Yhdysvaltain viranomaiset voivat ostaa kyseisiä tietoja, koska minkä tahansa muunkin maan viranomaiset voivat niitä itselleen ostaa.

Yksityisyys on ollut viime aikoina vahvasti uhattuna myös Euroopassa, jossa paljastui hiljattain, että Europol haaveilee eurooppalaisten massavalvonnasta, ilman rasittavia oikeuden myöntämiä salakuuntelulupia.

Verkossa tapahtuvalta, valtiollisen tason seurannalta välttyminen on lähes mahdotonta. Mainosestot ja erilaisten seurantaevästeiden estot auttavat rahtusen verran, mutta käytännössä kaikesta verkkoliikenteestä jää väistämättä jälkiä. Lisäksi suosituimmat verkkopalvelut vaativat toimiakseen sisäänkirjautumisen - ja näihin tietoihin Yhdysvaltain viranomaisilla on lain mukaan varsin vapaa pääsy, jos tiedot tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille.


Yksityisten yritysten tekemään vakoiluun voi ehdottomasti vaikuttaa omilla valinnoillaan: vaikkapa pitäytymällä vahvasti salatuissa viestivälineissä, kuten Signalissa, suosimalla Firefox-selainta, käyttämällä eurooppalaista Qwant-hakukonetta, jne.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT