AfterDawn logo

Microsoft on jälleen maailman arvokkain yhtiö

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Apple on ollut viimeisen kymmenen vuoden ajan lähes yhtäjaksoisesti maailman arvokkain julkisesti pörssilistattu yhtiö.

Mutta nyt kukkukalla on uusi, mutta samalla vanha yhtiö.

Ykköspaikan nappasi perjantaina 12.1.2024 itselleen, jälleen kerran, Seattlesta ponnistava Microsoft.

Microsoft oli 1990-luvun puolivälistä aina Applen älypuhelinten dominanssin nousuun saakka säännöllisesti maailman arvokkain yhtiö, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Tuolloin yhtiön markkina-arvon peruskivenä oli Windowsin jättimäinen markkina-asema tietokoneissa sekä Officen suvereeni johtoasema toimistotyökaluissa.

Mutta nyt aseet ovat erit: Microsoftin nousun takana ovat etenkin yhtiön Azure-pilvipalvelut sekä tekoäly. Tekoälystä Microsoft saa kiittää puolikkaan omistusosuuttaan OpenAI:ssa, jonka kautta Microsoft saa OpenAI:n tekoälyratkaisuja käyttöön Windowsiin, toimistosovelluksiinsa, jne.


Tärkein syy on kuitenkin siinä, että OpenAI-yhteistyön ansiosta Microsoftin Azure-pilvipalvelut voivat tarjota GPT-kielimallia ja muita OpenAI:n ratkaisuja tuhansille maksaville Azurea käyttäville muille yrityksille. Sijoittajien silmin OpenAI:n tarjonta Azuren kautta kiskaisee Microsoftin pilvipalvelut selkeästi pääkilpailijoitaan eli Amazonia ja Googlea kiinnostavimmiksi ratkaisuiksi.

Microsoftin markkina-arvo perjantain 12.1.2024 pörssipäivän päätteeksi oli 2890 miljardia dollaria (noin 2,6 biljoonaa euroa). Applen markkina-arvo oli hitusen vähemmän, eli 2870 miljardia dollaria. Vertailun vuoksi, Helsingin pörssin arvokkain yhtiö on Nordea, jonka markkina-arvo on tällä hetkellä noin 39,8 miljardia euroa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT