AfterDawn logo

Tietokoneiden näppäimistöihin tulee Copilot-painike

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

PC-tietokoneiden näppäimistöjen näppäinasettelu tulee kokemaan isoimman muutoksensa 30 vuoteen lähiaikoina. Microsoft oli edellisen muutoksen takana - ja niin on nytkin.

Vuonna 1994 Microsoft kertoi laitevalmistajille, että myydäkseen tietokoneita, joissa on esiasennettuna Windows, täytyy niiden näppäimistöstä löytyä erillinen Windows-näppäin.

Tuon jälkeen käytännössä kaikissa PC-tietokoneissa on sellainen ollut - riippumatta siitä, pyöriikö tietokoneessa Windows vai esimerkiksi Linux. Näppäimistöjen valmistajat tekevät pääsääntöisesti vain kahta erillistä mallia näppäimistöistään: yhden Applen näppäinasettelulla, toisen Windowsin näppäinasettelulla.

Sen jälkeen uusia vaatimuksia ei ole tullut. Ei, vaikka vuosituhannen alun selainsodissa olisi voinut kuvitella Microsoftin haluavan tietokoneisiin erillistä Internet Explorer -painiketta. Eikä edes silloin, kun Microsoft halusi ääniavustaja Cortanasta merkittävää tuotetta.

Mutta nyt, tekoälyn aikakaudella, tilanne on muuttunut.


Redmondin jätti kertoi blogipostauksessaan Copilot-näppäimen saapumisesta.

Copilot-näppäimen painaminen avaa Windowsin Copilot-tekoälyavustajan, samalla tavalla kuin nyt Windows + C -näppäinyhdistelmän painaminen tekee, jos tietokoneesta löytyy Copilot-avustaja.

Copilot ei ole vielä saatavilla lainkaan Suomessa - tai Euroopassa yleensäkään, joten Copilot-painike toimii näissä maissa siten, että se avaa Windowsin sisäisen hakukoneen käyttöön.

Microsoft ei aio vielä vaatia muilta laitevalmistajilta Copilot-painikkeen lisäämistä. Mutta on hyvin todennäköistä, että vaatimus otetaan käyttöön, kun Copilot on saatavilla kaikissa maissa.

Copilot-painike sijaitsee Microsoftin esittelyvideolla (josta ruutukaappaus jutun pääkuvana) näppäimistön oikeassa alareunassa, nuolinäppäinten tienoilla, suomalaisten näppäimistöjen Alt Gr -painikkeen oikealla puolella. Sijoittelu todennäköisesti vaihtelee näppäimistön asettelusta riippuen, mutta oletettavaa on, että se sijaitsisi välilyönnistä nähden vastaavassa sijainnissa kuin "toisella puolella" oleva Windows-näppäin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki