AfterDawn logo

SSD-levyjen hinnat nousevat vuonna 2024 reippaasti

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

SSD-levyjen hinnat ovat vuosien saatossa laskeneet tasaisen tappavaa tahtia. Ainoan merkittävän poikkeuksen tilanteeseen aiheutti koronapandemian ja Ukrainan sodan yhdistemänä syntynyt komponenttien tuotantoketjujen häiriötilanne. Siitäkin selvittiin ja hintojen lasku on jatkunut.

Black Fridayn aikaan uutisoimme, miten 2 teratavun NVMe -levyjen hinnat olivat laskeneet jo 90 euron tasoon. Vielä puolisentoista vuotta sitten teratavun SSD maksoi sata euroa - ja marraskuun 2023 lopulla alle satasella sai tuplasti sen verran tallennustilaa.

Ongelmana on ollut se, että SSD-levyissä käytettävien NAND-piirien suurimmat valmistajat ovat kyntäneet pahasti tappiollisina viime vuodet. Eli ne ovat kilpailun puristuksessa myyneet tuotteitaan liian halvalla, jopa niin halvalla, että ovat ottaneet taloudellisesti takkiin myydyistä tuotteista.

Analyytikkoyhtiö TrendForcen mukaan trendi on kääntymässä - ja jo kääntynyt. NAND-piirien hinnat ovat nousseet jo vuoden 2023 loppupuolella, mutta yhtiön mukaan niiden hinnat tulevat nousemaan vielä 50 prosenttia nykytasosta.


Koska tallennuspiirit ovat SSD-levyjen tärkein elementti, hintojen nousu tulee näkymään väistämättä myös SSD-levyjen hinnoissa. Tom's Hardware arvioi, että yhden teratavun SSD-levyt saattavat kallistua jopa 100 dollarin tasolle. Suomessa tuo vastaisi käytännössä 100 euron hintatasoa, eli hinnoittelussa palattaisiin taaksepäin pari vuotta.

He, ketkä älysivät ostaa edullisia, isoja SSD-levyjä syksyllä 2023, voivat taputtaa itseään selkään.

Vielä hintojen nousu ei Suomen hinnoissa pahemmin näy. Kävimme läpi halvimmat hinnat myydyimmistä kokoluokista ja SSD-levyjen tyypeistä:


Mutta trendi on Suomessakin selvä, kaikkien yllä listattujen tuotteidenkin hinnat ovat olleet syksyllä alemmat ja ovat askel askeleelta kallistuneet viimeisten kuukausien ajan. Edullisimmissa tuotteissa on myös saatavuus todella heikkoa, eli kyseessä ovat todennäköisesti halvalla ostettujen erien viimeiset kappaleet. Monissa 2 teratavun levyissä hinnat ovat jo kiivenneet noin 150 euron tasolle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki