AfterDawn logo

Turbo Pascal täytti 40 vuotta

AfterDawn AfterDawn

Turbo Pascal herättää monissa 1990-luvulla peruskoulua käyneissä edelleen joko lämpimiä tai vähemmän lämpimiä muistoja.

Ohjelmakehitysympäristöstä tuli 1980- ja 1990-lukujen taitteessa lähestulkoon de facto ohjelmointialusta, jolla koululaisia opetettiin tietokoneilla ohjelmoinnin ihmeellisiin saloihin. Etenkin yläasteiden tietotekniikan tunneilla Turbo Pascal oli yleisesti käytössä.

Ohjelmiston ensijulkaisusta tuli kuluneeksi 40 vuotta marraskuun 20. päivä.

Turbo Pascal oli osaltaan edesauttamassa sitä, että Pascal-ohjelmointikieli syrjäytti BASIC-kielen nuorison ensimmäisenä ohjelmointikielenä.

Ohjelmiston kehittänyt Borland lakkautti Turbo Pascalin vuonna 1995 ja siirtyi kehittämään Turbo Pascalin pohjalta luotua täysin uutta Delphiä. Delphi elää ja voi hyvin edelleen ja sen alaspäin yhteensopivuuden ansiosta valtaosaa Turbo Pascalilla kirjoitetuista ohjelmista voidaan kääntää toimiviksi ohjelmiksi vielä tänäkin päivänä.

Sittemmin Pascalin ovat pitkälti syrjäyttäneet muut, modernimmat ohjelmointikielet.


kuvituskuva: r/ProgrammerHumor

AfterDawnin Nopeat

"AfterDawnin Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempää uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana. Tämä osio on kokeellinen ja toivommekin näistä "nopeista" nostoista palautetta teiltä, käyttäjämme.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki