AfterDawn logo

Piraattikirjeiden määrä räjähti jälleen kasvuun Suomessa vuonna 2023

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Niin kutsutut piraattikirjeet ovat jälleen palanneet ilahduttamaan suomalaisia verkonkäyttäjiä. Termillä kuvataan yleisesti asianajotoimistojen yksityisille kuluttajille lähettämiä kirjeitä, joissa kuluttajaa syytetään tekijänoikeusrikkomuksista tai -rikoksista.

Asianajotoimisto on tyypillisesti saanut varsin laajat oikeudet edustaa jotain suurista tekijänoikeuksien omistajista, olipa kyseessä sitten levy-yhtiö tai elokuvastudio tai niiden paikalliset yhteistyökumppanit.

Asianajotoimistot tekevät joko itse tai ulkopuolisen yhtiön kautta valvontaa vertaisverkoissa, joissa ne pyrkivät löytämään edustamiensa yritysten materiaalia laittomasti jaettuna. Kun ns. osuma löytyy, eli toimija havaitsee laitonta materiaalia verkossa, jaetun materiaalin sisältö saatetaan varmistaa ensin. Tämän jälkeen talteen otetaan sisältöä jakaneen ihmisen IP-osoite sekä tapahtumahetki.

Lista kyseisistä IP-osoitteista yhdistetään jaettuun materiaaliin ja tarkkoihin ajankohtiin. Lista toimitetaan sitten operaattoreille, joiden pitää luovuttaa asiakkaidensa yhteystiedot, annettujen IP-osoitteiden ja ajankohtien perusteella.


Prosessin päätteeksi asianajotoimisto lähestyy tyypillisesti yhteystietojen pohjalta kuluttajaa ja kertoo havaitusta tekijänoikeuksien rikkomisesta. Suomessa yleisimmin käytetyssä tapahtumaketjussa asianajotoimisto vaatii tiettyä kiinteää summaa korvauksena rikkomuksesta tai uhkaa viedä asian oikeuteen. Summat vaihtelevat muutamista sadoista euroista muutamiin tuhansiin euroihin, mutta tietoomme tulleissa tapauksissa summat ovat pääsääntöisesti 300 euron ja 500 euron haarukassa.

Piraattikirjeiden huippukausi oli vajaa kymmenen vuotta sitten, mutta lähettely väheni merkittävästi viimeisten vuosien aikana ja niistä ei tullut mediaan asti juttuja juurikaan. Mutta nyt tahti on kiihtynyt. Taustalla on Korkeimman oikeuden vuoden 2022 kesällä tekemä linjaus, jonka mukaan vertaisverkoissa tekijänoikeuksin suojatun materiaalin jakaminen aiheuttaa "merkittävää haittaa" tekijänoikeuksien omistajille. Linjauksen myötä operaattoreiden pitää luovuttaa asiakkaidensa yhteystiedot aiempaa matalammalla kynnyksellä.

Helsingin Sanomien mukaan Telia on luovuttanut vuoden 2023 ensimmäisen puoliskon aikana eli tammi-kesäkuun välillä yli 3300 käyttäjänsä yhteystiedot tekijänoikeuksien omistajien vaatimuksesta. Vastaavasti DNA kertoo luovuttaneensa yli 10 000 asiakkaansa tiedot tammikuun ja lokakuun puolivälin välisenä aikana.

Samaisen HS:n jutun mukaan taustalla on kaksi yritystä: asianajotoimisto Hedman Partners, joka edustaa Warner Bros. Entertainmentia sekä Scanbox Entertainmentia, ja Tekijänoikeusvalvonta Adultia, joka edustaa lähinnä aikuisviihdettä levittäviä tahoja. Hedman käyttää tekijänoikeuden valvontaan saksalaista Tecxipio yhtiötä, joka tunnistaa tekijänoikeusrikkomuksia vertaisverkossa.


HS:n jutussa nostetaan esiin kuitenkin hälyttävä seikka, sillä selvityksissä on paljastunut, että Telia on luovuttanut viimeisen vuoden aikana useita vääriä yhteystietoja asianajotoimistoille, eli piraattikirjeitä on lähtenyt myös täysin syyttömille ihmisille. Telia vetoaa järjestelmävirheeseen ja yhtiön mukaan 23 asiakasta on saanut piraattikirjeen, vaikka mitään syytä epäilylle ei olisi edes ollut. Tapahtuneen seurauksena Telia on keskeyttänyt väliaikaisesti asiakkaidensa yhteystietojen luovutuksen asianajotoimistoille.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki