AfterDawn logo

KKO: Operaattoreiden täytyy luovuttaa asiakkaidensa tiedot tekijänoikeuksien omistajille

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
7 kommenttia

Viiden vuoden ajan suomalaiset nettikäyttäjät ovat saaneet olla pitkälti rauhassa tekijänoikeuskirjeiden tulvalta. Mutta tilanne tulee todennäköisesti muuttumaan tuoreimman Korkeimman oikeuden päätöksen myötä.

Käytännössä tekijäoikeuksien omistajien alihankkijoina toimineet lakifirmat joutuivat lopettamaan summittaisen tekijänoikeuskirjeiden lähettelyn vuoden 2016 lopulla, kun EU-tuomioistuin antoi päätöksen, joka muokkasi alaa isolla kädellä. Silloinen päätös käytännössä rajasi tilannetta niin, että operaattorien piti luovuttaa asiakkaidensa tietoja tekijänoikeuksien omistajille vain, jos tekijänoikeuksien rikkominen oli "merkittävää".

Eli käytännössä tuolloinen päätös katsoi, että jos yksi yksittäinen ihminen jakaa vaikkapa BitTorrentin kautta yhtä elokuvaa, tilanne ei ole elokuvan tekijänoikeuden omistajan kannalta "merkittävästi" haitallista.


Suomen korkein oikeus linjasi tänään tehdyssä päätöksessään toisin.

KKO katsoi päätöksessään, että vertaisverkot, kuten BitTorrent, pohjautuvat suureen massaan käyttäjiä, jotka jakavat sisältöä eteenpäin. Näistä yksittäisistä käyttäjistä muodostuu vertaisverkkoon "parvi" käyttäjiä, jotka kaikki jakavat samaa tiedostoa ja näin ollen aiheuttavat tekijänoikeuden omistajalle merkittävää taloudellista vahinkoa.

KKO otti myös tiukan linjan siihen päätöksellään, että edes pienessä, rajatulle ihmisjoukolle saatavilla olevassa vertaisverkossa ei voida katsoa vahingon olevan niin vähäistä, etteikö se aiheuttaisi merkittävää haittaa oikeuksien omistajille. KKO:n linjaus on siis se, että useiden käyttäjien kokonaisuudessaan harjoittama teosten levittäminen muodostaa yhdessä merkittävän haitan - ja se, että yksittäinen käyttäjä on vain pieni osa tätä kokonaisuutta, katsoo KKO sen olevan saman - merkittävästi haitallisen - prosessin osa.

Päätös muuttaa siis linjausta siihen, millä herkkyydellä operaattoreiden (kuten Telian, Elisan ja DNA:n) pitää luovuttaa tietoja asiakkaistaan tekijänoikeuksien omistajille. KKO:n päätös alentaa rimaa ja käytännössä tarkoittaa sitä, että jo yhdenkin elokuvan tai TV-sarjan jakamisesta epäillyn henkilötiedot pitää luovuttaa eteenpäin.

Korkeimman oikeuden päätöksessä oli vastakkain tekijänoikeuksien omistaja, joka vaati 34 kuluttajan tietoja suomalaiselta operaattorilta. Operaattori kieltäytyi luovuttamasta tietoja, vedoten yllämainittuun EU-tuomioistuimen päätökseen. Juttu päätyi lopulta KKO:n ratkaistavaksi, joka ratkaisi sen tekijänoikeuden omistajan hyväksi.

Korkeimman oikeuden lopullinen päätös, pitkällisten perustelujen kera oli:

A Oyj määrätään antamaan B A/S:lle käyttäjän ja tilaajan yhteystiedot kaikista hakemuksessa vaadituista teleliittymistä.

Päätös johtanee siihen, että tekijänoikeuskirjeitä alkaa piakkoin taas satelemaan kotimaisille BitTorrent-käyttäjille.

7 KOMMENTTIA

pkaksp1/7

Käyttääkö noita vielä joku? Suoratoistopalveluita on pilvin pimein ja kohtuu hinnoissakin vielä. Saa vaikka puhelinlaskulla maksettua. En nää enää mitään järkeä tuolle koko touhulle. Isot ohjelmistot on kovien lisenssien takana ja todella hankalia ohittaa. Mitä siellä verkossa sitten jaetaan?

dRD2/7

Veikkaan, että ne harvat sarjat, joita ei rahallakaan saa Suomeen, ovat ne, joita vielä piraattina vedetään. Eli joku ainoastaan USAssa toimivassa suoratoistopalvelussa pyörivä hittisarja voisi olla sellainen potentiaalinen kohde.

Ja onhan siinä tietty tiukan budjetin ongelma, jos katsoo viidestä eri palvelusta tulevia sarjoja - mutta ehkä neljä niistä tilauksesta voisi laittaa aina tauolle ja katsoa yhden sarjat alta pois..? :-)

pkaksp3/7

Joo no siis tuohan on tämä nykyajan ongelma, että pitäis olla joka ainoa palvelu tilattuna niin näkis kaikki suosikit. Äkkiähän tuohon rahaa palaa. Puhumattakaan Spotifyt, Xbox Game Pass jne. Jokaiselle on jotakin ja joillekkin vähän jo liikaa.

Mutta suunta on periaatteessa oikea. Sehän oli käytännössä piratismin alku ja juuri kun tuotteet olivat kalliita ja vaikeasti saatavilla. Nyt ei voi enää puhua samasta ongelmasta. Sun ei tartte enää ostaa CD-levyjä kerrallaan tai leffoja yksittäin, vaan saat ne periaatteessa yhden hinnalla koko kuukaudeksi.

OneMember4/7

Luulisin ainakin VPN-palveluntarjoajien olevan tästä innoissaan.
(uusia asiakkaita odotellessa)

pkaksp5/7

No joo periaatteessa kyllä, mutta mä edelleen luulen että nykyinen piratismi on sen verran pientä, että taitaa jo suurimmalla osalla olla vähintään vpn käytössä. Reilu 15 vuotta takaperin tuo vertaisverkkojen käyttö oli niin helppoa ja kaikkien saatavilla, että sitä harrasti jo melkein kylän mummotkin. Nykyään on privatrackerit jne. Ei oo enää napsteria ja DC++:saa. :( Tai ainakaan se ei niin suosittua ole että sieltä jotain voisi löytää? :D

mcmopo6/7

Pakko kyllä myöntää että liian monta palvelua joissa jokaisessa on omat hittisarjansa käyvät jo hieman liian kalliiksi kuluttajalle. Vaihtoehtona on joko ostaa vpn palvelu tai vaihdella joka kuukausi monen tarjoajan välillä. Kyllä se torrentit näyttää nostavan taas päätään ylös. Ainut asia mikä hidastaa on se että torrentit on yleensä 720p tai 1080p, harvoista paikoista löytyy 4k elokuvia tai sarjoja.

samik837/7

"Mitä siellä verkossa sitten jaetaan?"

Esimerkiksi uusimmat leffat löytyy monesti jo ennen suomen ensi iltoja. Aika suppea on suoratoistopalvelujen elokuva tarjonta jos vähänkin vanhempaa tai vähemmän tunnettua etsii.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT