AfterDawn logo

Apple lakkautti Jon Stewartin suositun sarjan, syynä saattoi olla sarjan kriittinen suhtautuminen Kiinaan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Apple on kaikki nämä vuosikymmenet onnistunut olemaan teknologiayhtiö, jolloin sen ei ole tarvinnut aivan valtavasti pohtia toimintansa poliittisia ulottuvuuksia, lukuunottamatta erilaisia valtioiden välisiä kauppasotia. Mutta sen jälkeen, kun Apple alkoi olemaan myös sisältöyhtiö, ovat asiat menossa asteen vaikeammiksi.

Tokihan Applella on ollut erilaisia sisältöjä tarjoavia palveluita jo pitkään: valtavan suosittu App Store, musiikkimaailman aikanaan mullistanut iTunes-musiikkikauppa ja niin edelleen. Mutta vasta Apple TV+ -suoratoistopalvelun avaamisen jälkeen on Apple alkanut itse tuottamaan sisältöjä.

Nyt yhtiö vaikuttaa joutuneen ensimmäistä kertaa isosti välikäteen, jossa sen on pitänyt tehdä valintoja Apple TV+:n sisältöjen ja tärkeiden markkina-alueidensa politiikan välillä. Kyseessä on tietysti Kiina, jossa Apple on käytännössä ainoa merkittävä länsimainen brändi maan jättimäisellä kännykkämarkkinalla.

Valtavan suosittu amerikkalainen koomikko Jon Stewart on luotsannut jo kahden kauden ajan omaa ohjelmaansa nimenomaan Apple TV+ -alustalla, mutta kolmannen kauden tuotantojen ollessa jo käynnistymässä, päätti Apple vetäistä töpselin pois The Problem With Jon Stewart -sarjalta.


The New York Timesin mukaan (maksumuuri) Stewart ja Apple eivät päätyneet ratkaisuun aivan hyvässä hengessä. Lehden mukaan Applen ja Stewartin välille syntyi ratkaisemattomia erimielisyyksiä Stewartin ohjelman tulevan kauden jaksoista, etenkin kahdesta niistä. Toinen jaksoista olisi käsitellyt tekoälyä ja toinen olisi keskittynyt Kiinaan.

Lisäksi vuoden 2024 Yhdysvaltain presidentinvaalit olisivat myös saattaneet nostaa ohjelmaan teemoja, joiden kanssa Apple ei mitä ilmeisimmin halunnut katsoa korttejaan loppuun saakka. Sekä Apple että Stewart ovat kieltäytyneet kommentoimasta sarjan lakkautuksen syitä tarkemmin.

Suoratoistojäteistä suurin eli Netflix on saatavilla kaikissa muissa maailman maissa paitsi Venäjällä, Kiinassa, Pohjois-Koreassa ja Syyriassa. Myöskään Apple TV+ ei näy Kiinassa, paitsi Hong Kongin ja Macaon erityistalousalueilla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki