AfterDawn logo

Huhu: Windows 12 tulossa kuukausimaksullisena versiona

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
7 kommenttia

Windowsin testiversion, ns. Canary-version, sisältä on löytynyt merkintöjä, jotka viittaisivat täysin uudenlaiseen hinnoittelumalliin Microsoftin käyttöjärjestelmän osalta.

Merkinnät viittaisivat siihen, että perinteisen kertamaksulla ostettavan Windowsin lisäksi tarjolle olisi tulossa kuukausi- tai vuosimaksuun pohjautuva eräänlainen tilausversio Windowsista. Muutos olisi todennäköisimmin saapumassa ensi vuodeksi uumoillun Windows 12 myötä.

Microsoft on viimeisen vuosikymmenen ajan ollut hyvinkin höveli Windowsin päivityspolitiikan suhteen, eikä ole pakottanut kuluttajia ostamaan uusia lisenssejä Windowsiin, mikäli vanha lisenssi löytyy. Jo vuonna 2009 julkaistun Windows 7 -käyttöjärjestelmän pystyy halutessaan, pienellä säädöllä, päivittämään tuoreimpaan Windows 11 -käyttöjärjestelmään, täysin ilmaiseksi.

Microsoftin rahahana Windowsin osalta onkin pikemminkin laitevalmistajien päässä, jossa jokainen esiasennetulla Windowsilla myyty läppäri tulouttaa siivun rahaa Microsoftin kassaan. Myös täysin ilman Windowsin lisenssiä uutta tietokonetta kasaavan täytyy hankkia virallinen lisenssi ensimmäisen kerran ihan rahaa vastaan.


Todennäköisimmin Windows 12 tilausmallia tultaisiinkin käyttämään kaikkein halvimmissa kannettavissa tietokoneissa, eli niissä sisäänheittotarjouksena myytävissä, muutaman satasen tietokoneissa. Niissä valmistajat voisivat hyvinkin leipoa laitteen hintaa pykälän alemmas tarjoamalla ensimmäisen vuoden ajan ilmaisen Windows 12 lisenssin, jonka jälkeen kuluttajan täytyy itse maksaa käyttöjärjestelmän käytöstä. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Neowin, mutta uudet merkinnät Windowsin kokeiluversiosta löysi alunperin saksalainen Deskmodder-sivusto.

Lähes kaikki perinteiset ns. laatikko-ohjelmistot ovat siirtyneet viimeisen vuosikymmenen aikana tilausmalliin. Esimerkkejä tästä löytyy runsaasti, mm. Microsoftin toimisto-ohjelmistojen myynti on ollut lähes puhtaasti kk-lisenssipohjaista jo pitkään ja esim. Adoben tuotteet pohjautuvat nekin lähes järkiään kuukausimaksullisiin tilauksiin.

7 KOMMENTTIA

hylol1/7

vois valve tehdä steamOS desktop version niin ei tarvis enään windowsia asentaa

Finskuman2/7

Voithan sä asentaa Ubuntun ja sille Steamin, ja sitten asetuksista kytkeä päälle Steam Play:n ja Proton (mitä Steam Deckeissäkin käytetään).

Jarzka_3/7

"Lähes kaikki perinteiset ns. laatikko-ohjelmistot ovat siirtyneet viimeisen vuosikymmenen aikana tilausmalliin."

Tässä on tainnut toimittaja tehdä turhan laajan yleistyksen.

hylol4/7

Ubuntu on mun käsittääkseni nyt samanlainen firma, kun microsoft eli keräävät käyttäjästä tietoja ja myyvät eteenpäin, joten en asenna sellaista. pitää toivoo että god gaben tekee sen kunnon desktop version steamOS.

DeNiWar5/7

Linuxista on useita distroja ja ubuntu on niistä vain yksi.
Ubuntu on myös ollut melkoinen resurssirohmu siitäasti kun sen MacOS/Ipad tyylinen työpöytäkin ilmestyi oletukseksi, eli jo vuosia, vaikkei se tehokkailla nykykoneilla suurine muistikapasiteettineen niin vaikuta.
Itse suosin mielummin Mint:iä joka toimii huomattavasti ripeämmin jopa vanhemmassa koneessa eikä sisällä telemetrioita.

Ja nykyään kaikki keräävät tietoa käyttäjistä, Internet verkkoon kytketyllä laitteella, oli se sitten televisio, kännykkä tai tietokone ja varsinkin nettiselainta käyttämällä et voi nykyaikana tehdä yhtään mitään ilman että on useampi silmä tarkkailemassa.
FaceBook ja sen omistamat sivustot&sovellukset on yksi pahimmista, keräävät puhelimistakin kaiken mahdollisen datan FaceBookille yhteystietoja ja viestiliikennettä myöten vaikka FaceBookia ei edes käyttäisi, riittää että sen omistama sovellus (Facebook, Instagram, Messenger) on asennettuna. (on väitetty sen jopa tallentavan satunnaisesti myös mikrofonilla ympäristön ääniä, mutta sellaisesta toiminnasta ei ole todistettavaa näyttöä, ainakaan vielä)

Fun Fact: Jopa SteamOS kerää käyttäjästä dataa itselleen ja kolmansille osapuolille kuten markkinointiin. (lukaisepa huviksesi sen tietosuojaseloste ja käyttöehdot)

hylol6/7

steam mun käsittääkseni sentään kysyy lupaa, niin kun moni muukin distro.

volkkari17/7

Ette voi uskoa, ettei näistä mikään kerää tietoja vaikka kuinka sanoovat ja vannovat yksityisyyden nimeen. Kaikki kerää ja myyvät eteenpäin. Jopa valtiot tekee näin. Eli jos olet intteeneetissä, olet kohde.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki