AfterDawn logo

Windowsin Paint sai tuen kerroksille ja läpinäkyvyydelle

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmän mukana on toimitettu piirto-ohjelma aina vuodesta 1985 lähtien, eli siitä alkaen, kun Windows 1.0 julkaistiin. Sovellus ei ole koskaan ollut varsinaisesti mitenkään ykköstykki vaativaa kuvankäsittelyä kaipaavien keskuudessa, mutta todennäköisesti sitä on likipitäen jokainen Windowsin käyttäjä ainakin joskus kokeillut.

Microsoft Paintin kehitys oli vuosikausien ajan äärimmäisen pientä, josko minkäänlaista kehitystä tapahtui lainkaan. Mutta tänä vuonna Microsoft on pistänyt tuulemaan kunnolla. Alkukesästä Paint sai vihdoin tumman teeman, mutta nyt on julkaistu myös isompia toiminnallisia uudistuksia.

Paint nimittäin sai uudessa kokeiluversiossa vihdoinkin tuen kerroksille eli "oikeiden" kuvankäsittelyohjelmien kenties tärkeimmälle yksittäiselle toiminnolle. Kerrosten avulla kuvia voidaan rakentaa tavallaan taso kerrallaan, lisäten erilaisia suodattimia ja elementtejä kuhunkin kerrokseen, joista muodostetaan lopullinen kuva. Samalla Paintiin lisättiin myös kunnollinen tuki kuvien läpinäkyvyydelle, eli mm. PNG-tiedostojen tukemalle ominaisuudelle, jossa osa kuvasta päästää "taustalla" olevan sisällön näkymään kuvan läpi.


Uusi versio Paintista on toistaiseksi saatavilla ainoastaan Windows Insider -kokeiluohjelmaan kuuluville käyttäjille.

Tokihan Paint ei uudistuksien jälkeenkään ole mitään kuvankäsittelyn tehopakkaus, mutta onneksi ilmaisia, loistavia kuvankäsittelyohjelmia löytyy Windowsille varsin paljon.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki