AfterDawn logo

PS5 vai Nintendo Switch – kumpi voittaa tämän pelin?

Toimitus Toimitus

Pelikonsoleilla on aina oma fanikuntansa laitesukupolvista huolimatta. Tietyn laitteen fanitus juontaa usein juurensa laitevalmistajan yksinoikeuspeleihin tai -hahmoihin. Sony Playstation 5:n uskollinen fani kulkee ylpeänä Solid Snake - tai Sackboy-paita yllään, kun taas vannoutunut Nintendon käyttäjä liputtaa ikuisesti Marion tai Zeldan puolesta.

Molemmilla laitteilla on omat vahvuutensa, mutta myös selkeät eronsa niin teknisten ominaisuuksiensa kuin kohderyhmiensä puolesta.

Valitsetko huipputehon vai pelikokemuksen?

PlayStation 5 on teknologian ihme, joka tarjoaa pelaajille huipputason grafiikkaa ja uskomatonta suorituskykyä. 4K-resoluutio ja 3D-ääniteknologia antavat pelaajalle unohtumattoman aidon pelikokemuksen. Pleikkarin vahvuus on myös monipuolisissa lisätarvikkeissa, joilla pelin sisään pääsee kenties muita pelikoneita tehokkaammin.

PS5:n ohjain on kehuttu niin ergonomialtaan kuin haptisten ominaisuuksiensa osalta. VR2-virtuaalilaseilla pelaaja pääsee kirjaimellisesti mukaan pelimaailmaan.


Nintendo Switch ei yritä kilpailla suorituskyvyllä, vaan sen voima piilee ainutlaatuisessa pelikokemuksessa. Konsoli on yhtä aikaa sekä kannettava pelikone että tavallinen pelikonsoli. Jos olet elänyt nuoruuttasi 90-luvulla ja pelannut Nintendo Game Boylla, uusi Switch tuo taatusti hymyn huulillesi. Voit jatkaa pelaamista kotisohvalta junamatkalle, mikä tekee siitä täydellisen kumppanin liikkeellä oleville pelaajille.

Switchillä on laaja pelikirjasto, johon kuuluu Nintendon rakastetuimpia pelisarjoja, kuten Mario, Zelda ja Pokemon. Nämä tunnetuimmat peliklassikot sopivat erinomaisesti myös perheen pienemmille. Yleisesti ottaen Nintendo Switch saattaa olla parempi valinta silloin, jos kodin pelaajakunta on nuorempaa.

PS5:n tekniset ominaisuudet verrattuna Switchiin

Kun verrataan näiden pelikoneiden teknisiä ominaisuuksia, on hyvä muistaa, että Playstation 5 on käytännössä uudempaa laitesukupolvea kuin Nintendo Switch. Niinpä on varsin selvää, että PS5 on askeleen Switchiä edellä.

PlayStation 5:

 • Prosessori (CPU): 8-ytiminen AMD Ryzen Zen 2, kellotaajuus jopa 3,5 GHz.
 • Grafiikkaprosessori (GPU): RDNA 2 -arkkitehtuurilla varustettu AMD GPU, joka tarjoaa 10,28 terafloppia laskentatehoa
 • RAM: 16 Gt GDDR6
 • Tallennustila: 825 Gt SSD (laajennettavissa)
 • Resoluutio: Tukee jopa 8K-resoluutiota; natiivi tuki 4K-resoluutiolle
 • Optinen asema: UHD Blu-ray
 • Äänijärjestelmä: 3D-audio
 • Ohjain: DualSense-ohjain, jossa on haptinen palaute ja adaptiiviset liipaisimet
 • Verkko: Wi-Fi 6, Ethernet, Bluetooth 5.1


Nintendo Switch:

 • Prosessori (CPU): Mukautettu NVIDIA Tegra -prosessori
 • Grafiikkaprosessori (GPU): Integroitu Tegra -järjestelmäpiirissä
 • RAM: 4 Gt LPDDR4
 • Tallennustila: 32 Gt sisäinen NAND-muisti (laajennettavissa microSD-kortilla)
 • Resoluutio: 720p kämmenlaitetilassa; 1080p televisiossa
 • Optinen asema: Ei ole: pelit ladattavissa tai saatavilla "pelikasetteina"
 • Äänijärjestelmä: Stereo
 • Ohjain: Joy-Con-ohjaimet tai Pro Controller
 • Verkko: Wi-Fi, Bluetooth 4.1


Teknisesti edellä oleva PlayStation 5 on myös kalliimpi. PS5:n keskimääräinen hinta on 499 €, kun taas Switch maksaa noin 300 €.

Hintavampaa kodin elektroniikkaa ostettaessa osamaksu tai lainarahoitus on nykyään yksi maksutapa muiden joukossa. Mikäli maksukykysi on kunnossa ja olet budjetoinut mahdollisen lainan talouteesi, ei kannata unohtaa kilpailuttaa: lainojen kilpailutus on yksinkertainen keino huolehtia siitä, ettei lainastaan maksa tarpeettomia kuluja.

PS5 vai Switch – kumpi kannattaa ostaa?

Vaikka molemmat. Nämä pelikonsolit tarjoavat varsin erilaisen pelikokemuksen: PS5 porskuttaa eteenpäin teknisillä ominaisuuksillaan sekä tietysti Sonyn yksinoikeuspeleillään, kuten God of War, Gran Turismo tai Uncharted. On hyvä muistaa myös, että PS5 on taaksepäin yhteensopiva PS4-pelien kanssa, jolloin pelivalikoima on entistä laajempi.

Nintendo Switch puolestaan tarjoaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Se on kirjaimellisesti kaksi laitetta yhden hinnalla – hinnalla, joka on tuntuvasti PS5:sta halvempi. Switchin pelikirjasto puhuttelee kenties perheen nuorempaa väkeä enemmän kuin PS5:n, jonka valikoimista löytyy runsaasti K16- tai K18-pelejä.

Erilaiset kodin elektroniikkatarvikkeet tuovat nykypäivänä sekä helpotusta että elämyksiä arkeen. Mikäli kalliimpien elektroniikkatuotteiden rahoitus mietityttää ja harkinnassa on ulkopuolinen rahoitus, kannattaa lainat kilpailuttaa osana vastuullista talouden hallintaa. Sortter on Suomen luotettavin lainavertailupalvelu: etsimme sinulle talouteesi sopivan lainatarjouksen nopeasti, turvallisesti ja reiluin ehdoin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki