AfterDawn logo

Nintendo NES täytti 40 vuotta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Nintendon ikoninen pelikonsoli Nintendo Entertainment System eli NES, julkaistiin Japanissa 40 vuotta sitten. Tarkalleen ottaen Japanissa julkaistiin NESin Japanin kaksoissisko, eli Famicom ja julkaisun tarkka ajankohta oli 15.7.1983.

Aivan ensimmäiset NESsin versiot kärsivät viallisesta emolevystä ja yhtiö joutuikin vetämään sen hetkeksi markkinoilta ja korjaamaan ongelmat. Alun kangerteluista huolimatta konsolista tuli myyntimenestys Japanissa.

Maailmanvalloitusta konsoli sai kuitenkin odottaa varsin kauan, sillä Yhdysvaltain markkinoille konsoli saapui myyntiin vasta lokakuussa 1985, yli kaksi vuotta julkaisunsa jälkeen. Silloinkin julkaisu oli rajattu vain New Yorkin alueelle. Koko Pohjois-Amerikan laajuinen lanseeraus tapahtui vasta vuonna 1986.

Nintendo Famicom
kuvassa Japanin markkinoille tarkoitettu Nintendo Famicom


Japanin ulkopuolelle konsolin ulkonäköä muokattiin rankasti ja sen nimeksi vaihdettiin Nintendo Entertainment System.

Osittain NESin laajenemisen esteenä maailmalle oli vuoden 1983 pelialan romahdus, joka käytännössä tuhosi konsoli- ja tietokonepelien markkinat länsimaista yhdellä rysäyksellä.

Euroopassa NESiä saatiin odottaa vieläkin kauemmin: konsoli rantautui Britteihin, Alankomaihin ja Saksaan vuonna 1986, mutta muihin Euroopan maihin vasta vuonna 1987 - myös Suomeen.

Suomessa kotitietokoneiden puristuksessa konsoli ei noussut oman kokemuksemme mukaan aivan samanlaiseen suosioon kuin maailmalla. Mutta Suomessa myyntiä ja Nintendoon tutustumista pehmitettiin fiksusti: useat videovuokraamot tarjosivat myös NES-konsolia ja pelejä vuokralle.

Alun kangertelun ja hitaan markkinoille tuomisen jälkeen NESistä tuli ikoninen. Konsoli myi elinaikanaan tuolloin käsittämättömän paljon: maailmanlaajuisesti yli 61,9 miljoonaa NESiä tai Famicomia löysi tiensä perheiden olohuoneisiin.

Länsimaissa konsolin myynti lopetettiin vuonna 1995, mutta kotimarkkinallaan Japanissa Famicomin valmistus lopetettiin vasta vuonna 2003 - yli kaksikymmentä vuotta julkaisunsa jälkeen.

Ikonisen konsolin tärkein kehittäjä, japanilainen Masayuki Uemura menehtyi vuonna 2021.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki