AfterDawn logo

Muistatko? Windows XP:n asennusmusiikki, jota harva koskaan on edes kuullut

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Windows XP oli Microsoftin ensimmäinen täydellinen onnistuminen käyttöjärjestelmänsä uudistamisen kanssa sitten Windows 95:n. Windows 95 ja XP:n väliin jäi monta Windowsin versiota, jotka useimmat käyttäjistä haluaisivat unohtaa kokonaan.

Etenkin XP:tä edeltänyt Windows Me muistetaan lähinnä kökkönä yrityksenä paketoida internet-ominaisuuksia väkipakolla jo vanhaksi käyneen Windows 95:n päälle.

Mutta XP oli täydellinen hitti. Se oli ensimmäinen kuluttajille suunnattu Windows, joka pohjautui aiemmin yrityskäyttäjille tarkoitettuun Windows NT:n rakenteeseen ja kiskaisi Windowsin vakauden täysin uudelle tasolle. Samalla se oli ensimmäinen kuluttaja-Windowsin irtiotto muinaisesta, taustalla pyörineestä DOS-käyttöjärjestelmästä.

XP:stä tuli itse asiassa niin suosittu, että Microsoft taipui tukemaan sitä vielä vuosia ja vuosia aiottua pidempään. Itse asiassa vuonna 2001 julkaistun käyttöjärjestelmän tuki lakkasi lopulta vasta vuonna 2014 ja kikkailemalla tukea saatiin venytettyä aina vuoteen 2019 saakka.

Mutta vaikka käyttöjärjestelmä oli valtavan suosittu, harva käyttäjä koskaan törmäsi asen asennusmusiikkiin.

Kyllä. Windows XP:n asennuksen yhteydessä soi asennusmusiikki. Tai siis olisi soinut. Mutta jos käyttöjärjestelmää asensi uuteen tietokoneeseen, ei tietokoneesta löytynyt vielä ääniajureita, joten musiikkia ei voitu toistaa.

Eli käytännössä ainoastaan ne käyttäjät, jotka ovat joskus asentaneet Windows XP:n uudestaan koneeseensa, ovat koskaan kuulleet kyseisen lurituksen.

Alla siis muistin virkistämiseksi kyseinen kappale:


Vuosia vanha Reddit-ketju osaa kertoa hieman lisää kappaleen taustoista. Ilmeisesti kappale oli tilattu säveltäjältä johonkin aiemmin peruttuun Microsoftin projektiin ja XP:n tiimi päätti lopulta käyttää sitä asennusvaiheen musiikkina. Säveltäjäksi mainitaan useissa lähteissä Stan LePard.

Kappale löytyy ladattavana tiedostona myös Internet Archivesta.

1 KOMMENTTI

volkkari11/1

Aivan vieras tilanne, jossa olisin päässyt kuulemaan tämän, koska ei tullut kertaakaan eteen sitä, että olisi pitänyt asentaa uudelleen. Mutta hyvä ja rentouttava biisi. Ns. hissimusaa. ?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT