AfterDawn logo

Näin talven mahdolliset kiertävät sähkökatkot vaikuttavat verkkojen ja palvelujen toimivuuteen

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sähköpula voi aiheuttaa talvella kiertäviä sähkökatkoksia. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom muistuttaa, että nämä katkot vaikuttavat mobiiliyhteyksien, kiinteiden laajakaistojen sekä televisio- ja radiopalvelujen toimintaan.

Mahdollisten kiertävien, muutaman tunnin kestoisten sähkökatkojen aikana mobiilipalvelut ovat suurimman osan ajasta 2G- ja 3G-tekniikoiden varassa. 3G alkaa olla jo vanhaa tekniikkaa, ja sitä parhaillaan poistetaan käytöstä esimerkiksi Hämeenlinnassa.

Traficom muistuttaa, että verkot toimivat ja puheluita voi soittaa, mutta datayhteydet voivat olla ruuhkaisilla alueilla hyvinkin hitaita. Myös kuuluvuusongelmia voi esiintyä esimerkiksi energiatehokkaasti rakennetuissa uudisrakennuksissa.


Antenni-TV- ja radiopalvelut toimivat sähkökatkoissa useita tunteja. Koska kodeissa ei kuitenkaan pääsääntöisesti ole varmistettu TV-vastaanottimien tai sähköverkkovirrallisten radioiden tehonsyöttöä sähkökatkojen varalle, televisiota ei voi katsoa sähkökatkojen aikana.

Radiota voi kuunnella paristolla tai akulla toimivan radion avulla tai autoradion kautta.

Erityisesti kodeissa kiinteät laajakaistat eivät toimi, koska kiinteistöissä ei useimmiten ole varmistettu sisäverkkojen laitteita sähkökatkoksiin. Näin ollen sähkökatkoksen aikana ei pysty surffailemaan netissä kiinteää laajakaistaa käyttäen, tekemään etätöitä tai vaikkapa katsomaan suoratoistopalveluja.

Myös kaapeli-TV-verkot ovat poissa pelistä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki