AfterDawn logo

Tästäkin voi joku raivostua: Linux-käyttäjät kilahtivat tekstirivistä, joka suosittelee kaupallista tuotetta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

YouTubessa usein minuutinkin kestävät pakolliset mainokset ennen videota ovat syystäkin raivostuttavia. Samoin verkkosivuilla ääntä päästävät ja vilkkuvat mainokset voivat raivostuttaa joitakin. Mutta kun mainonnan vastustaminen menee periaatteen puolelle, ollaan jo hieman syvemmissä vesissä.

Maailman suosituimpiin Linux-jakeluihin kuuluva Ubuntu on loppukäyttäjälle ilmainen, kuten avoimen lähdekoodin tuotteen henkeen kuuluukin. Ubuntu tekee tulonsa tukipalveluiden ja muiden oheispalveluiden kautta.

Mutta Ubuntun käyttäjät ovat onnistuneet vetämään palkokasvin nenäänsä nyt pahemman kerran, kun Ubuntu "mainostaa" kaupallista Ubuntu Pro -versiota. Pro-versio Ubuntusta tarjoaa pidemmän päivitystuen nykyiselle Ubuntun versiolla kuin ilmaisversio.

Kun käyttäjä tekee Ubuntussa komentoriviltä käyttöjärjestelmän (ja kaiken muun) päivityksen suorittavan komentirivikomennon, Ubuntu kertoo tuossa yhteydessä käyttäjälle pidemmän päivitystuen mahdollisuudesta.


Käytännössä on siis kyse siitä, että komentorivillä tietyn käskyn suorittamisen yhteydessä on yhden tekstirivin mittainen maininta siitä, että Ubuntu Pron hankkimalla päivitystuki ilmaiselle käyttöjärjestelmälle olisi pidempi.

Kun yksi suosituimmista Ubuntuun keskittyvistä verkkosivustoista, OMG! Ubuntu! twiittasi havainnostaan, on sekä twiitin ympärillä että verkon keskustelualueilla alkanut metakka siitä, miten Ubuntu on lähestulkoon tuhoamassa Linux-yhteisön - rivin mittaisella tekstimaininnalla Pro-versiosta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki