AfterDawn logo

Googlelta tulossa ilmainen kilpailija Dolby Atmos ja Dolby Vision -formaateille

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Google on ollut yksi tärkeimmistä tekijöistä viimeisen vuosikymmenen aikana äänen, videon ja kuvan pakkausteknologioiden kehityksessä. Yhtiö on luonut tai ollut mukana luomassa useita nykypäivänä laajalti käytössä olevia uusia formaatteja, jotka ovat tulleet laajaan käyttöön myös Googlen omien palveluiden ulkopuolella.

Malliesimerkkinä voitaneen pitää YouTubea, joka käyttää nykyisin lähes kaikissa videoissaan avointa, ilmaista AV1 -formaattia (huomaa ykkönen, ei I-kirjain..). Riippumatta siitä, missä muodossa video lisätään tekijän toimesta YouTubeen, video pakataan Googlen palvelimilla uudestaan AV1 -muotoon.

AV1 on erinomainen videonpakkausformaatti, mutta etenkin se on täysin avoin ja ilmainen videoformaatti. Tavallisen kuluttajan kannalta asialla ei sinänsä ole merkitystä käyttääkö patentoitua, suljettua H.264-formaattia vaiko AV1:stä. Mutta YouTuben tapauksessa rahalliset korvaukset lisensoidun formaatin käytöstä olisivat todennäköisesti valtavat.


Nyt Google haluaa tehdä saman tempun Dolbyn omistamille formaateille. Tähtäimessä ovat etenkin korkean dynaamisen skaalan (HDR) Dolby Vision ja tilaäänen formaatti Dolby Atmos. YouTube ei tue kumpaakaan formaattia ja taustalla on todennäköisesti kyseisten formaattien lisensointimaksut.

Googlen kerrotaan perustaneen oman sisäisen kehitystiimin, joka kehittää avoimia, ilmaiseksi käytettäviä korvaajia Dolbyn formaateille. Project Caviar nimellä tunnettu projekti on jo edennyt siihen pisteeseen, että Google on kertonut siitä tärkeimmille laitevalmistajille ja pyytänyt niitä varautumaan uusien formaattien tukeen.

Googlen omien formaattien kehitystyö alkoi jo vuonna 2009, kun Google osti On2 Technologiesin. On2 Technologies oli kehittänyt omia videoformaattejaan. Niistä tärkein oli VP8, jonka Google yrityskaupan jälkeen julkaisi avoimena lähdekoodina.

On2-yrityskaupan mukana Googlella oli hetken aikaa myös toimisto Oulussa, jossa osa On2:n kehitystyöstä tapahtui.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki