Suomalaisiin organisaatioihin kohdistuvat kyberhyökkäykset kasvussa - uhkataso noussut
Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan kyberhyökkäykset ovat lisääntyneet maailmanlaajuisesti kuluvan vuoden aikana ja samalla kasvua on tapahtunut myös Suomessa.
Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan suomalaisiin organisaatioihin kohdistuvissa kyberhyökkäyksissä, erityisesti haittaohjelmien, tietojenkalastelun ja palvelunestohyökkäysten lukumäärät ovat kasvaneet.
Jo aiemmin vastaavia tietoja saatiin tietoturvayhtiö Check Pointin toimesta. Check Point kertoi, että kyberhyökkäyksiä tehdään maailmalla nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.
Lisäksi Check Point kertoi, että suomalaisiin yrityksiin ja organisaatioihin kohdistui huhti-kesäkuussa keskimäärin 1 228 haittaohjelman hyökkäystä viikossa. Kasvua viime vuoteen nähden tapahtui peräti 110 prosenttia.
Kiristyshaittaohjelmilla toteutettujen hyökkäysten määrät liikkuvat muutamissa kymmenissä tapauksissa vuosittain. Niiden määrä on kasvanut noin 30 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.
Suomessa kiristyshaittaohjelman kohteeksi päätyivät kuluvan kesän aikana esimerkiksi Wärtsilä ja STT.
Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan hyökkääjien toimintatavat ovat muuttuneet, sillä hyökkäykset kohdistuvat yhä useammin tiettyyn kohteeseen hakuammunnan sijaan.
"Tekemämme analyysi osoittaa, että suomalaisiin organisaatioihin kohdistuvat hyökkäykset vaikuttaisivat olevan nyt aiempaa räätälöidympiä, ja ne on todennäköisesti kohdistettu tiettyyn yksittäiseen organisaatioon aikaisemman hakuammunnan sijaan", Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa toteaa.
Toimintatapojen myötä Kyberturvallisuuskeskus arvioi uhkatason nousseen Suomessa.
"Vaikka tavanomaisten kyberhyökkäysten määrä on kokonaisuudessaan kasvanut, myös mm. kohdennetut tietojenkalasteluviestit ja murtautumisyritykset ovat lisääntyneet. On arvioitavissa, että niin valtioiden tekemät poliittiset ratkaisut ja turvallisuusympäristössä tapahtuvat muutokset kuin yritysten tekemät päätökset voivat aktivoida rikollisia kohdistamaan hyökkäyksiä suomalaisiin organisaatioihin. Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on tämän johdosta arvioinut kyberturvallisuuden uhkatason nousseen Suomessa", Kyberturvallisuuskeskus kertoo.
Kyberturvallisuuskeskus on kesällä julkaissut ohjeet, joiden avulla yritys voi parantaa omaa kyberturvallisuutta ja samalla pienentää riskiä hyökkäyksen uhriksi joutumisessa.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT