AfterDawn logo

Instagramille 405 miljoonan euron sakot Euroopan GDPR-lain rikkomisesta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Metalla eli Facebookin, WhatsAppin ja Instagramin emoyhtiöllä ei pyyhi kovinkaan vahvasti Euroopan alati tiukkenevien yksityisyyslakien kanssa. Instagram sai tällä viikolla muhkeat 405 miljoonan euron sakot yksityisyyslakien rikkomisesta.

Taustalla oli alaikäisen lapsen tietojen julkinen näyttäminen Instagramissa, vastoin EU:n GDPR-lainsäädäntöä. Rapsut lätkäisi Irlannin Data Protection Commission, joka vastaa toimivaltuuksiltaan Suomen Tietosuojavaltuutettua.

Irlanti on ollut GDPR-lainsäädännön keskiössä siksi, että käytännössä kaikki amerikkalaiset nettijätit ovat sijoittaneet Euroopan pääkonttorinsa Irlantiin. Tästä johtuen Irlannin DPC:llä on myös koko Eurooppaa koskeva vastuu huolehtia siitä, että Meta, Amazon, Google ja kumppanit pelaavat EU:n lainsäädännön puitteissa.

DPC ei kommentoi langettamiaan sakkoja sen tarkemmin, mutta Meta kommentoi saamiaan sakkoja Politicolle. Yhtiön mukaan sakot johtuivat vanhasta ja sittemmin muuttuneesta käytännöstä, jossa jokainen uusi Instagram-tili oli automaattisesti julkinen. Metan mukaan kaikki uudet alaikäisten avaamat Instagram-tilit ovat nykyisin oletusarvoisesti yksityisiä ja näkyvissä vain tilin omistajan hyväksymille kavereille.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki