AfterDawn logo

Hei hei ?fbclid -sekoilu! Uusi Firefox siivoaa osoitteista mm. Facebookin käyttämät seurantarimpsut

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Tällä viikolla julkaistu Firefox-selaimen uusin versio estää verkkosivujen osoitteiden kautta tapahtuvan käyttäjän seurannan.

Jokainen, joka on klikannut Facebookissa jotain uutislinkkiä, on todennäköisesti huomannut, että uutissivuston osoiterivin perään tärähtää iso määrä kaikenlaista outoa mukaan. Facebook lisää kaikkeen palvelusta uloslähtevään liikenteeseen mukaan omat seurantaa helpottavat osoiterimpsut: ne alkavat aina muodossa ?fbclid ja ovat lisättyinä verkkosivun varsinaisen osoitteen perään.

Firefox 102 napsii nuo liikenteen seurantaan tarkoitetut lisäkkeet pois verkkosivujen osoitteista. Kyytiä saavat niin Facebookin kuin monen markkinointiyrityksenkin seurantaan käyttämät osoiterivin lisätiedot.

Firefox 102, Tiukka tietoturva käyttöön


Ominaisuus pitää ottaa kuitenkin toistaiseksi itse käyttöön: ominaisuus löytyy Firefoxin asetuksista, kohdasta Tietosuoja ja turvallisuus. Valitsemalla kyseisestä kohdasta tilaksi Tiukka, tulee uusi ominaisuus käyttöön.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki