AfterDawn logo

Internet Explorerin tuki päättyi, selain on lopetettu 27 vuoden jälkeen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Microsoftin verkkoselain Internet Explorer on kenties verkkomaailman eniten vihaa niskaansa saanut yksittäinen tuote. Sen tarina tulee 27 vuoden jälkeen vihdoin päätökseen.

Internet Explorer kaappasi nettiselainten ykköspaikan itselleen vuosituhannen taitteessa, jyräämällä aiemmin kukkulan kuninkaana keikkuneen Netscape Navigatorin. Syitä ykköspaikan nappaamiseen oli monia: yksi syy oli se, että Microsoft paketoi selaimen osaksi Windows-käyttöjärjestelmäänsä.

Mutta isompi syy oli tuolloin monelle selainta vaihtaneelle kuitenkin se, että IE oli pienen häviävän hetken ajan merkittävästi nopeampi ja kevyempi kuin kilpailijansa.

Sittemmin IE:n asemaa syntyi heiluttamaan Netscapen perillinen Firefox, joka ei kuitenkaan koskaan onnistunut nappaamaan itselleen selainsotien ykkössijaa. Lopulta IE:n valta-aseman päätti Googlen Chrome-selain, joka nousi pian julkaisunsa jälkeen suosituimmaksi selaimeksi - ja on pitänyt ykköspaikan jo vuosien ajan.


Yksi syy Internet Explorerin inhoamiselle oli se, että selain oli kaikkea muuta kuin standardeja kunnioittava. Lisäksi Microsoft oli todella hidas päivittämään selaintaan: IE6 pysyi käytännössä muuttumattomana yli viiden vuoden ajan, kunnes selaimen seiskaversio julkaistiin.

Tuosta aikakaudesta monet verkkosivujen suunnittelijat näkevät vieläkin painajaisia, kun sivut piti käytännössä suunnitella kahteen kertaan: ensin muille selaimille ja sitten IE:lle.

Sittemmin Microsoft on hypännyt aktiiviseen verkkostandardien kehitykseen mukaan ja yhtiön uusi Edge-selain käyttääkin samaa selainmoottoria kuin Chrome.

Microsoft lopettaa tuen viimeiselle Internet Explorerin versiolle, eli Internet Explorer 11:lle keskiviikkona 15.6.2022. Tuon jälkeen IE siis siirtyy osaksi netin historian sivuja ja Microsoftin oma selainkehitys jatkaa etenemistään Edgen muodossa.

1 KOMMENTTI

teme5651/1

Vaikka IE:n tuki nyt päättyykin, niin siinä mielessä on hupaisaa, että oikeastihan sitä ei voi lopullisesti poistaa järjestelmistä. Kiitos tuon MS:n yllämainitun takavuosien päätöksen olla kunnioittamatta standardeja, maailmassa on n+1 selainpohjaisella käyttöliittymällä varustettua järjestelmää, jotka toimivat kunnolla vain IE:llä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT