AfterDawn logo

EU vaatii WhatsAppin käyttöehtoihin selvyyttä - kuukausi aikaa tai uhkana ovat käsittämättömän isot sakot

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Euroopan Unioni on säännöllisesti kiristänyt ruuvia kansalaisten datasta hyötyvien verkkojättien ympärillä ja vaatinut niitä kunnioittamaan käyttäjien yksityisyyttä. Yksi silmätikuiksi joutuneista on Facebook, joka tunnetaan nyttemmin nimellä Meta.

Vuoden 2021 alussa alkoi maailmanlaajuinen joukkopako Metan omistamasta WhatsAppista, kun yhtiö muutti palvelun käyttöehtoja varsin radikaalilla tavalla. Lopulta pahimmat muutokset käyttöehtoihin eivät tulleetkaan voimaan Euroopan Unionin alueella - kiitos EU:n tiukan GDPR-lainsäädännön.

Mutta EU kokee WhatsAppin muuttuneet käyttöehdot erittäin sekaviksi ja vaatii (tiedote ranskaksi) WhatsAppin omistajaa Metaa selkeyttämään EU:n laajuisia käyttöehtojaan. Suurin kysymys kiistassa koskee sitä, miten EU-kansalaisten tietoja välitetään Metan muille yhtiöille, kuten Facebookille ja miten tietoja ylipäätään säilytetään.


Lisäksi yhtiön pitää selventää myös ansaintamallinsa kuvausta käyttöehdoissa siten, että käyttäjät ymmärtävät täysin selkeästi sen, miten ja mistä WhatsApp saa tulonsa.

WhatsAppin tavasta kerätä käyttäjistään tietoja on tehty myös vertailu, joka osoittaa hyvin, miten valtavan määrän dataa WhatsApp haluaa käyttäjistään itselleen.

Jos Metan katsotaan rikkoneen EU:n lainsäädäntöä, se voi joutua maksamaan sakkoina jopa 4 prosenttia liikevaihdostaan. Metan liikevaihto oli vuonna 2021 117,9 miljardia dollaria (noin 111 miljardia euroa), joten sakot saattaisivat nousta jopa 4,4 miljardin euron suuruisiksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki