AfterDawn logo

Poliisinkin käyttämä kasvojentunnistusfirma sai valtavat sakot - joutuu tuhoamaan keräämänsä kuvat

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Clearview AI on ollut sekä nettistalkkaajien, viranomaisten että treffisovelluksia käyttävien lempilapsi jo vuosien ajan. Mutta nyt toiminnalle on tullut loppu.

Clearview AI:n sovellus toimii yksinkertaisesti näin: lataa sovellukseen kuva - vaikkapa Tinder-matchistäsi. Sen jälkeen sovellus käyttää tekoälyä ja vertaa ladattua kuvaa sen valtavaan kuva-arkistoon ja pyrkii löytämään sieltä oikean henkilön. Jos vastaavuus löytyy, kertoo sovellus myös sen, mistä kaikista sosiaalisen median osoitteista kyseinen ihminen löytyy. Käytännössä siis paljastaen ihmisen nimen.

Clearview AI eroaa perinteisestä käänteisestä kuvahausta siinä, että se osaa oikeasti tehdä kasvojentunnistusta. Eli vaikka ladattua kuvaa ei löytyisikään yhdestäkään sosiaalisen median kanavasta, se osaa tunnistaa kasvot muistakin somesta löytyvistä kuvista.

Toiminnasta huokuu jo monen monta ongelmaa, mutta yksi niistä piilee siinä, että Clearview AI on sen kummemmin lupia kyselemättä kahlannut läpi käytännössä kaikki sosiaalisen median palvelut: Facebookin, Instagramin, Twitterin ja jopa YouTuben videot ja kerännyt niistä itselleen valtavan kuva- ja videokokoelman, jota vastaan se vertailee käyttäjien lataamia kuvia.


Sekä Google (joka omistaa YouTuben) että Twitter ovat vaatineet oikeusteitse Clearview AI:ta lopettamaan toimintansa. yhtiö päätyi aiheen tiimoilta Britannian tietosuojaviranomaisen syyniin. Lopputuloksena Britannian tietosuojaviranomainen lätkäisi yhtiölle 7,5 miljoonan punnan (noin 8,8 miljoonaa euroa) sakot ja määräsi yhtiötä tuhoamaan kaikki keräämänsä Britannian kansalaisten kuvat tietokannoistaan.

Vastaava tuomio on yhtiölle napsahtanut aiemmin myös Italiassa, jossa yhtiö tuomittiin 20 miljoonan euron sakkoihin. Myös Yhdysvaltain Illinoisin osavaltiossa yhtiö joutui lopettamaan osavaltion kansalaisten kuvien keräämisen oikeusjutun vuoksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki