AfterDawn logo

Nyrkki Googlen naamaan: DuckDuckGo ja Brave ohittavat jatkossa Googlen ikioman sivustoformaatin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Seitsemän vuotta sitten Google päätti kaapata internetin lopullisesti itselleen. Keino oli uskomattoman ovela - ja toimi lähes täydellisesti.

Vuonna 2015 Google esitteli Accelerated Mobile Pages -konseptin eli AMPin, jonka ideana oli nopeuttaa kännykällä ladattavien sivujen nopeutta merkittävästi. Ja sen se tekikin.

AMPin idea on se, että sivustot tekevät täysin erillisen version sivustostaan, käyttäen AMP-tekniikkaa. AMPissa on muutama nerokas idea, jotka tekivät siitä oikeastikin nopean formaatin. Ensinnäkin, kuvat ja mainokset ovat kiinteän kokoisia, eli sivusto ei saa "hyppiä" kun kuvat tai mainokset latautuvat vaan selaimen pitää tietää jo etukäteen minkä kokoiset alueet kullekin elementille varataan.

Toisekseen AMP ei käytännössä salli mitään erikoisempia JavaScript-virityksiä vaan vaatii sivustoa pitäytymään pitkälti hyvin karsitussa HTML:n ja CSS:n yhdistelmässä.

Kolmas puoli on se, että AMP-sivustot latautuvat suoraan Googlen välimuistista, joten mahdolliset sivustojen tekniset ongelmat eivät hidasta sivun latautumista - koska sivua ei lähtökohtaisesti ladatakaan sivuston omalta palvelimelta, vaan Googlen välimuistista.


Jotta sivustot tähän suostuisivat, Google tarjosi ison porkkanan: AMP-sivustot saivat merkittävää etua Googlen hakutuloksissa ja etenkin todella kilpailluilla markkinoilla, kuten Yhdysvalloissa, sivuston oli käytännössä pakko tehdä AMP-versio sivuistaan, jos halusi pärjätä hakukonetuloksissa.

Suomessa markkina on hieman rauhallisempi ja täällä AMP ei isommin koskaan lähtenyt lentoon, mutta mm. AfterDawnin uutiset ovat olemassa myös karsittuina AMP-sivuina. AMP-sivuille käytännössä päätyy vain ja ainoastaan puhelimella Googlen hakutuloksista klikattaessa.

Mutta AMP-sivujen ongelma on myös se, että se on Googlen täysin itse määrittämä formaatti ja käytännössä AMP-sivuilla käytetty mainonta ja analytiikka ovat Googlen talutusnuorassa. Ja kun sivut latautuvat lähtökohtaisesti Googlen palvelimilta, Google tietää kaiken sivuston käyttäjistä, vaikka sivusto ei tietoja muutoin Googlelle jakaisikaan.

Nyt yksityisyyteen panostavat toimijat eli DuckDuckGo-hakukone sekä Brave-verkkoselain ovat päättäneet murskata AMP-sivustojen ylivallan. DuckDuckGo ei enää näytä hakutuloksissaan AMP-sivuja vaan kunkin sivun "oikean" version. Brave aikoo tehdä saman, eli jos käyttäjä olisi siirtymässä AMP-sivulle, selain haistelee "oikean" version ja ohjaakin käyttäjän suoraan sinne.

Brave avasi perustelujaan laajemmin omassa "De-AMP" -blogikirjoituksessaan ja DuckDuckGo ilmoitti omasta kannastaan Twitterin kautta.


AMPin erikoiskohtelu on toki vähentynyt myös Googlen osalta ja yhtiö ei enää anna merkittävää etua AMPia käyttäville sivustoille hakutuloksissaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki