AfterDawn logo

iPhonet muuttuvat maksukortteja lukeviksi kassakoneiksi?

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Suomalaisten torikauppiaiden, paitamyyjien ja pienten kivijalkamyymälöiden perusvarustukseen on kuulunut jo useamman vuoden ajan ruotsalainen iZettle -maksupääte. Pikkuinen, kännykkään kytkettävä maksupääte on yksinkertaistanut pienten tapahtumamäärien korttimaksamista valtavasti ja on osaltaan ollut nopeuttamassa käteismaksujen romahdusta.

Mutta nyt maksupäätemarkkinoiden ylle on nousemassa kahden biljoonan dollarin kokoinen pilvi. Apple on markkinahuhujen mukaan muuttamassa pelikentän täydellisesti.

Tietojen mukaan Apple olisi tuomassa kaikkiin iPhone-malleihinsa mahdollisuuden vastaanottaa kortilla tehtäviä lähimaksuja. Eli siinä missä lähes kaikki nykyaikaiset kännykät tukevat maksamista kännykällä, iPhone toimisi myös kassapäätteenä.

Ja uusi toiminnallisuus ei tarvitsisi lainkaan erillistä lisälaitetta, vaan maksu tapahtuisi yksinkertaisesti asettamalla luotto- tai pankkikortin iPhonen päälle ja kuittaamalla tapahtuman puhelimen näytöltä.

Apple on pedannut siirtymää jo tovin ajan: se osti itselleen kanadalaisen Modeewave-yhtiön, joka oli kehittämässä juurikin kuvatunlaista ratkaisua. Kaupan tapahtuessa Mobeewave oli testaamassa puhelinten muuttamista maksupäätteeksi yhteistyössä Samsungin kanssa - ja yhtiö avasi myös pilottikokeilun kotimaassaan Kanadassa.

Jos Applen visio toteutuu ja yhtiö malttaa pitää kauppiailta kerätyt välityspalkkiot kohtuullisina, voi peliliikkeen ennakoida murskaavan kevyitä maksupäätteitä tarjoavien yritysten bisneksen varsin tehokkaasti. Pohjoismaiden markkinoita hallitseva Zettle myytiin maksujätti PayPalille vuonna 2018 ja yhtiö muutti nimensä viime vuonna iZettlestä Zettle by PayPaliksi. Maailmalla suurin kevyitä maksupäätteitä tarjoava toimija on amerikkalainen Square.


Kuva: Wikimedia / Santeri Viinamäki

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki