AfterDawn logo

Moccamaster ja sen takana oleva taika - mikä tekee siitä ykkösvaihtoehdon suodatetun kahvin valmistukseen?

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kuten vanha sananlasku kertoo: "Elämä on liian lyhyt, jotta kannattaisi juoda huonoa kahvia". Onkin melko varmaa, ​​että kuuluisan Moccamasterin, eli muuan suodatinkahvinkeittimen valmistajat noudattavat tätä viisautta. Kyseinen käsin valmistettu kahvinkeitin on saanut osakseen paljon kansainvälistä kiitosta ja on mitä todennäköisimmin ykkösvalinta suodatetun kahvin valmistukseen. Joten eiköhän kaiveta vähän pintaa syvemmälle ja tutkita, miten kyseinen kone luotiin, miten se toimii ja käsitellään myös näkökohtia liittyen siihen, mikä siitä tekee niin poikkeuksellisen.

Miten kaikki alkoi

Keittimen historia ulottuu vuoteen 1964 asti, jolloin Gerard Smit, Alankomaalainen teollinen suunnittelija ja rakentaja, perusti Technivormin, eli Moccamasteria valmistavan yrityksen. Kyseinen yritys aloitti toimintansa tarjoamalla varsin erilaisia tuotteita. Pääasiassa kehitettiin tuotteita muille yrityksille, jotka eivät juurikaan liittyneet kahviin. Kyseisenä aikana yrityksen toimialueella ei kahvinkeittimet olleet vielä yleistyneet. Yksinkertainen saksalainen malli oli kyllä olemassa, mutta G. Smit päätti kehittää tätä paremman vaihtoehdon. Hän suunnitteli ensimmäisen kahvinkeittimensä vuonna 1968 ja vei sen markkinoille vuotta myöhemmin. Hänen yrityksensä kasvoi ajan myötä pikkuhiljaa suuremmaksi, valmistaen kahvinkeittimiä, vielä tähänkin päivään asti ja samalla koko ajan kehittäen niitä. Hänen päätavoitteensa oli rakentaa kahvinkeitin, joka kestää eliniän ja pystyy valmistamaan herkullista kahvia. Tämä on edelleen yksi yrityksen tunnuslauseista. Ensimmäinen malli ei eronnut kovinkaan paljon nykyisestä mallista, mikä osoittaa, että hyvin harkittu, klassinen muotoilu ja kahvinvalmistukseen liittyvien pääkomponenttien suunnittelu kannatti, eikä suuria muutoksia ole tarvinnut tehdä. Moccamaster-kahvinkeitin on SCA:n (Specialty Coffee Association) hyväksymä - se on virallisesti sertifioitu ja se on täyttänyt kaikki laadukkaalle kahville asetetut vaatimukset. Kyseistä keitintä käytetään kahvin valmistukseen myös kuuluisassa World Cup Tasters Championships -kilpailussa.

Perinteisen Moccamasterin rakenne

Keitin on helposti tunnistettavissa klassisesta ja ikonisesta ulkomuodostaan - alumiinikoteloon on liitetty kannu, johon mahtuu jopa kymmenen kupillista kahvia sekä muovinen suodatinkartio, johon kahvijauho kaadetaan ennen veden juoksuttamista sen läpi. Tätä kaikkea pitää paikallaan suorakaiteen muotoinen pohja. Tärkein osa koko kahvinkeitintä on kuparinen lämmitysvastus. Tämä varmistaa, että vesi saavuttaa juuri oikean lämpötilan ja pysyy tässä lämpötilassa koko haudutusprosessin ajan. Tämä on täydellisen lopputuloksen kannalta välttämätöntä. Oikea lämpötila on 92-96 astetta. Jos lämpötila nousee liian korkeaksi, kahvi palaa ja maistuu liian kitkerältä, peittäen kaiken muun maun alleen. Ja jos vesi on puolestaan liian kylmää, uuttoprosessi jää vajaanlaiseksi, mikä johtaa happamaan kahviin. Kyseinen kuparinen vastus auttaa siis pitämään lämpötilan tasaisena juuri täydellisellä alueella koko valmistusprosessin ajan.

Toimintaperiaate

Moccamasterin toimintaperiaate kostuu neljästä avaintekijästä. Kun kytket virran päälle, kuparivastus alkaa kuumenemaan ja nostaa hiljalleen veden lämpötilaa. Kun optimaalinen lämpötila saavutetaan, vesi alkaa hitaasti nousta lasiputkea pitkin tiputusvarteen. Vettä tippuu hitaasti suodattimeen kaadetun esijauhetun kahvin päälle. Uuttoprosessi alkaa ja vesi alkaa tunkeutua suodattimessa olevaan kahvijauhoon. Jonkin ajan kuluttua huomaatkin jo kahvia tippuvan kannun pohjalle ja muutaman minuutissa kannu rupeaa olemaan täynnä. Moccamaster on kehittänyt myös joitakin uusia ominaisuuksia, jotka esimerkiksi estävät kahvin tippumisen, jos kannu poistetaan paikaltaan tai jotka pitävät kahvin lämpimänä, jos kannu jätetään aamulla keittimeen, mikä tekee kyseisestä keittimestä erittäin kuluttajaystävällisen.

Laatua läpikotaisin

Kestävän tuotteen valmistamiseksi täytyy varmistaa, että käytössä on laadukkaat materiaalit, tuotantoprosessit ovat korkealaatuisia ja että tuotteen muotoilu on ylipäänsä moitteeton. Technivorm hankkii omat raaka-aineensa ja seuraa tarkasti niiden laatua pitkin jakeluketjua. Käytetyt materiaalit ovat myös kestävä, sillä valmistusprosessissa siirryttiin käyttämään muovia vahvempia materiaaleja. Kuparin käyttäminen lämmitykseen alumiinin tai muun materiaalin sijaan on itse asiassa kalliimpaa, mutta mahdollistaa optimaalisen lämpötilan kontrolloinnin. Jokainen osa kootaan yhteen käsin, mikä vie paljon enemmän aikaa, mutta sallii useiden silmäparien nähdä sekä koskettaa tuotetta kaikkine osineen, mikä varmistaa, että tuote näyttää siltä ja toimii siten kuten pitääkin. Kun jokainen osa on ruuvattu paikalleen, tuote testataan huolellisesti. Testausprosessi koostuu useista vaiheittaista testeistä, joita seuraa vielä täydentävä lopputestaus. Moccamaster-kahvinkeitin on modulaarinen, joten kaikki pienimmätkin osat voidaan helposti vaihtaa tai korjata. Yritys antaa tuotteilleen 5 vuoden takuun, luottaen laadukkaaseen tuotantoonsa ja materiaalivalintoihinsa tarjotakseen tuotetta, joka ei varmasti aiheuta asiakkaalle harmia tulevaisuudessa.

Vaikuttaa siltä, että klassinen muotoilu sekä laatuun ja käytettävyyteen panostaminen ovat tehneet tästä keittimestä sananmukaisesti ikonisen työkalun suodatinkahvin valmistukseen. Tuote on osoittanut viime vuosikymmeninä suosiotaan sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa, sitä on käytetty monenlaisissa erikoiskahvikilpailuissa ja se on voittanut miljoonat kahvin ystävät puolelleen. Vaikuttaa todella siltä, että tätä klassikkoa on hankala voittaa, mutta kuka tietää, ehkä Technivorm päihittää vielä itsensä uuden mallinsa myötä lähitulevaisuudessa?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki