AfterDawn logo

Cinia ja Far North Digital rakentavat arktisen merikaapelin yhdistämään Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian tietoverkot

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Suomalainen tietoverkko-, kyberturvallisuus- ja ohjelmistoratkaisujen toimittaja Cinia ja alaskalainen tietoliikenne- ja datakeskusratkaisuiden projektiyhtiö Far North Digital rakentavat merikaapelijärjestelmän. Järjestelmän ja toteutusprojektin pääsuunnittelijana toimii Nokian omistama ASN (Alcatel Submarine Networks).

Noin 14 000 kilometrin pituinen kaapelijärjestelmä lähtee Suomen ja Norjan rajalta. Se kulkee Islannin ja Grönlannin ohi Luoteisväylää pitkin Kanadan arktiselle alueelle, Alaskaan ja Hokkaidolle Japaniin. Toinen Euroopan rantautumispaikka rakennetaan Irlantiin.

Uuden reitin kerrotaan vähentävän viivettä tietoliikenteessä. Näin se myös nopeuttaa ja varmentaa huomattavasti Aasian ja pohjoisen Euroopan välistä tiedonsiirtoa.


Aiemmin Cinia on rakentanut merikaapelin Suomen ja Saksan välille. Cinian mukaan merikaapelit parantavat Suomen digitaalista kilpailukykyä.

"Tarve lisätä kapasiteettia ja reittien monimuotoisuutta Euroopan ja Aasian välillä kansainvälisissä televerkoissa kasvaa selvästi. Kolmen maailman suurimman Internetiä hyödyntävän maanosan yhdistävä Far North Fiber tulee olemaan todellinen globaali hanke", sanoo Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

Far North Digitalin kanadalainen tytäryhtiö, True North Global Networks LP työskentelee alueen alkuperäiskansojen kanssa paikallisten haaraumien rakentamiseksi Kanadan arktiselle alueelle. Paremmat tietoliikenneyhteydet luovat alueelle uusia mahdollisuuksia.

"Kaapelijärjestelmä parantaa ja nopeuttaa kansojen välistä viestintää ja kehittää paikallisten asukkaiden ja toimijoiden taloutta, koulutusmahdollisuuksia ja pääsyä terveydenhoidon palveluihin. Se tarjoaa myös tiedeyhteisölle mahdollisuuden tehdä uudenlaista tutkimusta ilmastonmuutoksesta", sanoo Far North Digitalin teknologiajohtaja Guy Houser.

Hankkeen arvioidaan kustantavan noin miljardi euroa ja sen on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT