AfterDawn logo

Intel julkaisi 12. sukupolven Intel Core -prosessorit

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Intel julkaisi 12. sukupolven Intel Core Alder Lake -suorittimet, jonka kärjessä on i9-12900K. Tätä suoritinta Intel kutsuu maailman parhaana peliprosessorina.

Alkuun sarja koostuu kuudesta prosessorista, mutta 12. sukupolveen tulee kuulumaan yhteensä 60 erilaista prosessoria. Näitä tullaan käyttämään niin ohuissa kannettavissa kuin tehokkaissa pelikoneissa.

i9-12900K -prosessori sisältää 16 ydintä ja 24 säiettä, joiden avulla kellotaajuus yltää jopa 5.2 GHz lukemaan. Ytimistä 8 on P-ytimiä (Performance-cores) ja 8 E-ytimiä (Efficient-cores).

Intelin mukaan i9-12900K tarjoaa edellisen sukupolven i9- 11900K -suorittimeen verratessa 25 prosenttia parempaa FPS-lukemaa Troy: A Total War Saga -pelissä ja jopa 23 prosenttia suurempaa lukemaa Far Cry 6:ssa.

Muita esiteltyjä prosessoreita ovat i7-12700K (8 P-ydintä ja 4 E-ydintä) ja i5-12600K (6P + 4E). Näitä kolmesta prosessorista on saatavilla myös KF-versiot, jotka eivät sisällä integroitua Intel UHD Graphics 770 -grafiikkaohjainta.


Intel 12. sukupolven Intel Core -prossoreiden teknisiä tietoja

Uusissa prosessoreissa hyödynnetään Intel Thread Director -tekniikkaa, jonka kerrotaan parantavan suorituskykyä yhteensopivilla käyttöjärjestelmillä. Etenkin Windows 11:n kohdalla käyttäjien pitäisi nähdä selvää parannusta.

Muita uudistuksia ovat esimerkiksi tuet DDR5-4800-muisteille ja 16 PCI Express 5.0 -väylälle.

Alder Lake -prosessorit käyttävät Z690 -piirisarjaa ja LGA 1700 -kantaa.

Uudet prosessorit ovat ennakkotilattavissa heti ja niiden toimitukset aloitetaan 4. marraskuuta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT