AfterDawn logo

Segway Navimow robottiruohonleikkuri esiteltiin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Olemme AfterDawnissa testanneet useiden vuosien ajan sekä robotti-imureita että robottiruohonleikkureita. Näistä kahdesta tuoteryhmästä se selvästi "tyhmempi" ovat olleet roboruohonleikkurit. Nyt asiaan on tulossa muutos.

Siinä missä robotti-imurit joutuvat elämään käytännössä jatkuvasti muuttuvan asunnon sisätilojen mukaan, väistelemään uusia esteitä ja kartoittamaan sijaintiaan, on roboruohonleikkureiden fiksuus varsin rajallista. Suurin osa markkinoilla olevista roboruohonleikkureista toimii käytännössä näin: niitä varten pujotellaan pihaa kiertämään matalaa tasavirtaa kuljettava sähköjohto muutaman sentin syvyyteen nurmikon alle.

Tuon rajalangan avulla robotti tietää pihan ja sen esteet. Sen lisäksi niiden ainoa "älykkyys" on yleensä sitä, että törmättyään vaikkapa puuhun, ne väistävät eri suuntaan - mutta törmäävät samaan puuhun jälleen huomenna.

Nyt paremminkin sähköpotkulaudoistaan tunnettu Segway on päättänyt tehdä asiaan ison muutoksen: yhtiön ensimmäinen robottiruohonleikkuri, Segway Navimow, käyttää navigointiin nippua erilaisia antureita ja yhdistää niistä saadut tiedot GPS-signaalin antamaan sijaintitietoon.


Segwayta varten pihalle ei tarvitse asentaa lainkaan rajalankaa, vaan robotille kerrotaan älypuhelinsovelluksen kautta pihan rajat, joiden sisällä sen pitää pysyä. Lisäksi pihan voi lohkoa eri osiin, määritellä alueet joihin robotti ei saa mennä, jne. Eli käytännössä navigointi tapahtuu samalla tavalla kuin huippuluokan robotti-imureissa, jotka nekin osaavat kartoittaa ympäristönsä joka kerralla uudestaan.

Uusi robottimallisto tulee myyntiin jo tänä talvena, sopivasti ennen vuoden 2022 kesäkauden aloitusta. Edullisin malleista, noin 500 m2 pihoille tarkoitettu Segway Navimow H500E maksaa 1199 euroa. Muut mallit ovat niin ikään pihan koon mukaan määriteltyjä: 800 m2 pihalle tarkoitettu Navimow H800 maksaa 1499 euroa, 1500 m2 pihoille tarkoitettu H1500E puolestaan 1999 euroa ja todella isoille, 3000 m2 pihoille tarkoitettu H3000E maksaa hulppeat 2499 euroa.

Yhtiö kehuu navigoinnin tarkkuuden olevan 2 senttimetrin tasolla, joten robon pitäisi pystyä leikkaamaan näppärästi myös seinänvierustat.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT