AfterDawn logo

Wikipediaan iskettiin: tuhansia sivuja sotkettiin hakaristeillä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Englanninkieliseen Wikipediaan isketään töhryillä käytännössä jatkuvasti, mutta uusin töhrykampanja oli tavanomaista laajempi.

Monet Wikipedian sivut pohjautuvat tiettyihin sivustopohjiin, joiden päälle niiden sisältö on luotu. Nyt yhteen suosituista sivustopohjista onnistuttiin lisäämään hakaristejä töhrimistarkoituksessa.

Seurauksena oli se, että todella monet suositut Wikipedian sivut olivat vandaalien jäljiltä varsin räävittömässä kunnossa. Vakavaksi ongelman teki se, että myös lukittuja sivuja onnistuttiin sottaamaan tempun ansiosta.

Wikipediassa tietyt todella suositut sivut ovat pysyvästi lukittuina, eli niitä pääsee muokkaamaan ainoastaan todennetuilla käyttäjätunnuksilla, eikä anonyymi muokkaus onnistu, kuten suurimmalle osalle sivuista. Mutta lukitut sivut, jotka sattuivat käyttämään kyseistä sivustopohjaa, muuttuivat nekin, kun sivustopohjaan itseensä iskettiin töhrimiskampanjaa.

Asiasta uutisoineen Gizmodon mukaan useiden julkisuuden henkilöiden sivut täyttyivät ei-toivotusta sisällöstä vandalismin vuoksi. Mm. Jennizer Lopezin, Joe Bidenin sekä Terry Pratchettin henkilösivut saivat sotkuista osansa.


Wikipedia korjasi ongelman muutamassa minuutissa, mutta se oli silti nolo tapaus yhteisölle, joka on pyrkinyt pitämään etenkin merkittävimmät sivut lukittuina ja huolehtimaan niiden sisällön oikeellisuudesta. Töhryt vaikuttivat arvioiden mukaan noin 55 000 englanninkielisen Wikipedian sivuun.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki