AfterDawn logo

Maailman vanhin MP3-kappaleistaan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
3 kommenttia

Tällä viikolla tulee kuluneeksi tasan 25 vuotta siitä, kun ensimmäinen scene-ryhmän julkaisema laittomasti kopioitu musiikkikappale julkaistiin MP3-muodossa. Kyseenalaisen kunnian sai itselleen Metallican Until It Sleeps.

Vuoden 1996 elokuun 10. päivä scene-ryhmä, joka kutsui itseään nimellä Compress Da Audio julkaisi Metallican, jo vuoden 1996 toukokuussa julkaiseman kappaleen MP3-muodossa. Tuolloin MP3-tekniikka oli ottamassa ensimmäisiä haparoivia askeleitaan kuluttajien keskuudessa ja työkalut olivat kaikkea muuta kuin käyttäjäystävällisiä.

Vuoden 1996 syksyllä ainoa Windowsilla toimiva MP3-soitin oli Winplay3, joka ei tukenut mitään hienouksia, kuten soittolistoja tai kappaleiden kelausta. Myös kappaleiden kopioimiseksi CD-levyiltä MP3-muotoon piti nähdä valtava määrä työtä: yhden kappaleen pakkaaminen MP3-muotoon kesti tuolloin nopealta koti-PC:ltä noin tunnin ja työkaluna piti käyttää komentorivipohjaista l3enc-pakkausohjelmaa.

Ensimmäisen MP3-rippauksen .nfo -tiedosto
Compress Da Audio -ryhmän .nfo -julkaisu MP3-kappaleistaan


Talvella 1996-1997 asiat alkoivat muuttua nopeasti ja MP3-tekniikka jyräsi itsensä myös laajempaan käyttöön. Isoin ja merkittävin askel nähtiin keväällä 1997, kun WinAMP-soitin julkaistiin, joka teki kappaleiden kuuntelusta merkittävästi helpompaa - ja tehokkaampaa. Tuolloin MP3-tiedostojen toistaminen tietokoneella vei hurjan määrän tietokoneen tehoista. Myös pakkausohjelmat kehittyivät tuona talvena hurjasti käyttäjäystävällisempään suuntaan.

Lopullisen iskun valtavirtaan MP3-tekniikka teki kuitenkin vasta kesällä 1998, kun Napster julkaistiin. Vaikka Napster ei sinänsä ollut itse MP3-tekniikkaan mitenkään liittyvä tuote, se räjäytti laittomien musiikkikappaleiden jakelun koko kansan huviksi ympäri maailmaa.

Tuohon aikaan liittyy myös AfterDawn. MP3-tekniikan kehittyessä meille syntyi ajatus sivustosta, joka seuraisi MP3-tekniikan kehitystä. Päätimme rakentaa sivuston, josta voisi ladata kaikki tärkeimmät MP3:iin liittyvät ohjelmat, josta löytyisi oppaita MP3-pakkaukseen ja jossa uutisoisimme mm. sitä, miten laitevalmistajat alkoivat tuomaan markkinoille kannettavia MP3-soittimia. Sivustomme näki päivänvalon kesäkuussa 1999.

3 KOMMENTTIA

kane_k1/3

Tuli artikkelia lukiessa mieleen, miten 90-luvun lopulla hyllyssä lojuvilta CD-levyiltä napsin suosikkikappaleita koneelle MP3-muotoon. (Tuon ajan ohjelmien kuvakaappauksia katsellessa Canna MP3 Maker näytti kaikista tutuimmalta.) Muistelisin, että 100MHz 486DX4 koneella meni keskimäärin puoli tuntia saada pakattua n. 3 minuuttinen ralli kihisevällä 112kbps äänenlaadulla. 550MB kovalevy ei musiikkia paljoa vetänyt, mutta CD-RW aseman tullessa taloon tohti jo hieman nostaa äänenlaatua. Nykyään ei turhan montaa sekuntia tarvitse tuhlata MP3-tiedoston pakkaamiseen.

WinLix2/3

Lainaus:

Nykyään ei turhan montaa sekuntia tarvitse tuhlata MP3-tiedoston pakkaamiseen.

Ja nykyään tila on melkein ilmaista ja sitä on paljon joten ne lempikappaleet saa pakattua häviöttömään flac muotoon nopeasti. Ei tarvitse häviöllisesti enää pakkailla.

dRD3/3

Lainaus:

Tuli artikkelia lukiessa mieleen, miten 90-luvun lopulla hyllyssä lojuvilta CD-levyiltä napsin suosikkikappaleita koneelle MP3-muotoon. (Tuon ajan ohjelmien kuvakaappauksia katsellessa Canna MP3 Maker näytti kaikista tutuimmalta.) Muistelisin, että 100MHz 486DX4 koneella meni keskimäärin puoli tuntia saada pakattua n. 3 minuuttinen ralli kihisevällä 112kbps äänenlaadulla. 550MB kovalevy ei musiikkia paljoa vetänyt, mutta CD-RW aseman tullessa taloon tohti jo hieman nostaa äänenlaatua. Nykyään ei turhan montaa sekuntia tarvitse tuhlata MP3-tiedoston pakkaamiseen.

Joo, pakkerit nopeutuivat nekin tuossa 1996-1997 aikana varsin reippaasti. Itse pakkailin ekat MP3:t tuossa syksyllä 1996, käytössä oli 166MHz Pentium ja ainoa saatavilla oleva softa oli l3enc ja sillä tosiaan yhden noin 3 minuutin biisin pakkaus 128kbps CBR -tasolle kesti aikalailla 30-60 minuuttia.

Rippaus piti sekin tehdä CD-asemalta äänikortille syötten, kun käytössä ei ollut vielä digitaalista, suoraan levyltä lukevaa CD-asemaa (DAC), joten täyspitkä CD-levy WAV-tiedostoiksi kesti 74 minuuttia ja siihen päälle sitten sellainen pitkän yön yli kestävä pakkaussessio päälle.

Kovalevytilaa oli rajallisesti ja alkuperäiset .wavit veivät sen 700 megatavua ennen pakkauksen aloittamista..

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki