AfterDawn logo

Opas: Kannettava tietokone lukioon 2021-2022

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Lukiota aloittamassa ja uusi kannettava tietokone koulua varten hakusessa? Lukiolaisen läppärillä on olemassa tietty vaatimuslista, joka sen täytyy täyttää. Tämän lisäksi käyttömukavuus kannattaa olla kunnossa, koska sama tietokone on oletettavasti käytössä koko lukion ajan.

Syksystä 2021 lähtien kunnat ovat hankkineet lukion syksyllä 2021 aloittaville opiskelijoille tietokoneet ilmaiseksi, mutta myös oman tietokoneen saa halutessaan käyttöön hankkia. Käymme läpi tässä artikkelissa millainen kannettava tietokone kannattaa hankkia lukiota varten, jotta sillä voidaan suorittaa kunnialla aikanaan myös ylioppilaskirjoitukset.

 1. Pakolliset vaatimukset
 2. Käyttöjärjestelmä
 3. Muistin määrä
 4. Prosessori
 5. Tallennustila
 6. Näytön koko
 7. Näytönohjain
 8. Näytön tarkkuus
 9. Liitännät
 10. Yhteenveto


Pakolliset vaatimukset

Ylioppilaslautakunta on asettanut tietyt pakolliset vaatimukset lukiossa käytettäville kannettaville tietokoneille, joista ei voida joustaa lainkaan.

Käytännössä ylioppilaskirjoitus suoritetaan aikanaan Abitti-ohjelmistolla, joka on itsessään täysverinen käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmä ja tietyt ylioppilaskirjoituksen säännöt määrittävät hyvin tarkkaan sen, millainen lukioon hankittavan kannettavan tietokoneen täytyy olla.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta lukioon voidaan tavallaan valita vapaasti mikä tahansa käyttöjärjestelmä. Taustalla on se, että ylioppilaskirjoitukset tullaan aikanaan suorittamaan Abitti -käyttöjärjestelmällä, jolloin tietokoneen omalla käyttöjärjestelmällä ei ole merkitystä.

Käytännössä tietokoneeksi kannattaa valita Windows 10 -käyttöjärjestelmää käyttävä tietokone. Tämä siksi, että osaa opiskelussa itsessään käytettävistä ohjelmistoista ei ole välttämättä saatavilla muille käyttöjärjestelmille, kuten esimerkiksi Linuxille.

Applen kannettavissa on yksi kriittinen ongelma: vuoden 2018 jälkeen valmistetut mallit eivät enää tue ylioppilaskirjoituksissa käytettyä Abitti -ohjelmistoa. Eli Applen kannettavaa lukiolaisen ei kannata hankkia.

Chromebook -tietokoneet taas eivät suostu käynnistämään Abittia lainkaan, joten nekään eivät tarkoitukseen sovellu.

Tiivistäen:

Valitse kannettava tietokone, jossa on joko Windows 10 Home tai Windows 10 Pro -käyttöjärjestelmä.

Muistin määrä

Tässä vaiheessa kannattaa tehdä selkeä ero kahden asian välille:

Muisti ja tallennustila ovat eri asia, vaikka molempia ilmaistaan gigatavuissa (eli GB tai Gt -merkinnöillä).

Ylioppilaskirjoituksiin käytettävä Abitti vaatii toimiakseen vähintään 4 gigatavua keskusmuistia (=RAM). Tätä pienemmällä muistimäärällä varustettuja tietokoneita ei ylioppilaskirjoituksissa saa käyttää.

Suosittelemme kuitenkin hankkimaan tietokoneen, jossa on vähintään 8 gigatavua keskusmuistia, koska keskusmuistin määrä on erittäin vahvasti kytköksissä siihen, miten miellyttävää tietokoneen käyttö on arjessa. Etenkin raskaat verkkosivustot ja suuremmat ohjelmistot syövät keskusmuistia mielellään, joten tässä pätee puhtaasti kaava "mitä enemmän, sen parempi".

Tiivistäen:

Keskusmuistia (RAM) tulisi olla vähintään 8 gigatavua.


Prosessori

Kannettavan tietokoneen prosessorilla (eli suorittimella) ei lukiokäytössä ole juurikaan merkitystä. Abitti vaatii sen, että prosessori on 64-bittistä arkkitehtuuria käyttävä, mutta käytännössä kaikki nykyisin myynnissä olevat kannettavat tietokoneet täyttävät tämän ehdon.

Tiivistäen:

Kannettavan tietokoneen prosessori voi olla käytännössä mikä tahansa.

Tallennustila

Ylioppilaskirjoitusten kannalta tallennustilalla ei ole merkitystä, sillä Abitti -käyttöjärjestelmä ladataan muistitikulta kokelaan tietokoneelle. Mutta tallennustilalla ja sen tyypillä on merkitystä tietokoneen käytön kannalta muutoin.

Tallennustilan suhteen kannattaa suosia ainoastaan SSD-levyjä. Eli perinteinen kovalevy (eli HDD) kannattaa unohtaa kokonaan. SSD nopeuttaa tietokoneen käyttöä niin merkittävästi, että perinteisen kovalevyn hankinta on järjetön ratkaisu.

Käytännössä suosittelemme hankkimaan tietokoneen, jossa on vähintään 100 gigatavun kokoinen SSD-levy tallennustilana. Tässä tapauksessa enempi on parempi, eli itse kallistuisimme kenties noin 200 gigatavun tallennustilaan ja siitä ylöspäin, hieman opiskelualasta riippuen.

Jos tietokoneelle halutaan asentaa myös pelejä, videoita, jne tallennustilaa kannattaa harkita hankkivansa tätäkin enemmän. Videoita ja vastaavaa varten (ei kuitenkaan peleille) tallennustilaa voidaan myös laajentaa jälkikäteen hankkimalla tietokoneen kylkeen ulkoinen kovalevy.

Tiivistäen:

Tietokoneessa pitäisi olla SSD-levy, jossa on tallennustilaa vähintään 100 gigatavua, mielellään 200 gigatavua.


Näytön koko

Ylioppilaslautakunta on rajannut näytön koon siten, että yli 18-tuumaisia kannettavia kokeessa ei saa käyttää lainkaan.

Lukiolaisen arjen kannalta järkevin näyttökoko on 13 tuuman ja 15,6 tuuman väliltä, sillä tällöin tietokone mahtuu reppuun - ja pulpetille. Tätä isompaa näyttöä ei kannata hankkia, vaikka se luettavuuden kannalta voisikin olla hyvä idea. Käytännössä pulpetin koko ja laitteen kannettavuus ovat tärkeimmät tekijät sen puolesta, että koneen näyttökoko kannattaa pitää maltillisena.

Tiivistäen:

Tietokoneen näyttö kannattaa olla jotain 13 tuuman ja 15,6 tuuman väliltä.

Näytönohjain

Erillinen näytönohjain saattaa aiheuttaa ongelmia ylioppilaskirjoituksissa käytetyn Abitti -käyttöjärjestelmän kanssa, joten kannattaa suosia tietokoneita, joissa ei ole lainkaan erillistä näytönohjainta.

Erilliset näytönohjaimet tunnistaa yleensä teknisistä tiedoista: niissä on mainittu näytönohjain erikseen ja valmistajana sillä on joko NVIDIA tai AMD.

Kannattaa hankkia tietokone, jossa ei ole erillistä näytönohjainta.

Näytön tarkkuus

Ylioppilaslautakunnan käyttämä Abitti -alusta vaatii näytön tarkkuudeksi vähintään 1360x768. Käytännössä tätä heikommalla tarkkuudella myytäviä kannettavia tietokoneita ei enää juuri tule vastaan, joten tämä suositus on vain sarjassamme hyvä tietää, etenkin, jos harkitsee käytetyn tietokoneen käyttöä lukiossa.


Liitännät

Liitännät ovat merkittävä rajoitus lukioon soveltuvan tietokoneen valinnassa. Käytännössä rajoituksia on kaksi:

Tietokoneessa pitää olla vähintään kaksi USB-porttia

Sekä

Tietokoneessa täytyy olla ns. langallinen nettiliitin eli Ethernet -liitin

lisäksi myös

Tietokoneesta täytyy löytyä 3,5mm kuulokeliitäntä tai vapaa USB-liitin, johon kuulokkeet voi kytkeä

Kaikki vaatimukset ovat ylioppilaskirjoituslautakunnan määrittelemiä. USB-portteja vaaditaan Abitti-käyttöjärjestelmän lataamiseen sekä mahdollisten lisävarusteiden käyttöön. Langallista nettiliitintä taas tarvitaan ylioppilaskirjoituksissa kirjoitustilanteen omaan, suljettuun verkkoon liittymiseen, pelkkä WiFi ei siis riitä.

Ylioppilastutkinnossa käytettävät muistitikut ovat tyyppiä USB3, mutta niitä voidaan lukea myös vanhemmilla USB-liitännöillä.

Yhteenveto

Käytännössä kirjoituksissa käytettävä Abitti -käyttöjärjestelmä asettaa tietyt perusraamit sille, millainen tietokoneen tulisi olla. Sen lisäksi olemme pohtineet sitä, millaiset tietokoneen sisuskalut kannattaa muutoin olla, jotta tietokoneen käyttö olisi miellyttävää ja mielekästä koko lukiouran ajan.

Tältä pohjalta suosituksemme lukiolaisen uudeksi kannettavaksi tietokoneeksi ovatkin:

 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home tai Windows 10 Pro
 • Keskusmuisti (RAM): vähintään 8 gigatavua
 • Tallennustila: vähintään 100 gigatavua SSD-levyä (ei siis perinteistä kovalevyä, vaan SSD!)
 • Prosessori: ei merkitystä
 • Näytönohjain: ei erillistä näytönohjainta, yhteensopivuuden takaamiseksi
 • Näytön koko: 13 - 15,6 tuumaa
 • Liitännät: Vähintään kaksi, mielellään kolme USB-porttia sekä yksi langallinen nettiliitin (eli Ethernet-liitin, tunnetaan myös nimellä RJ45)


Tällaisen tietokoneen hinnat alkavat noin 300 eurosta ylöspäin.

Peruskone lukiolaiselle, vertaa hintoja ja malleja

Jos budjettia haluaa venyttää ylöspäin, kannattaa ylimääräinen raha sijoittaa joko keskusmuistin määrään (16 gigatavuun asti, sen yli mentäessä hyöty alka olemaan varsin minimaalinen) tai tallennustilan määrään (200 - 500 gigatavua, kunhan tyyppinä pysyy edelleen SSD).

Alla vaihtoehtoja, linkit eri mallien hintavertailuun:


P.S. Olemme tehneet vastaavat koosteet myös muihin tietokonetarpeisiin:


Artikkelin hintalinkit vievät hintavertailupalveluun. Saamme tästä pienen komission, mutta hintavertailun tuotevalikoima, hintavertailupalvelu tai yksikään laitevalmistaja ei ole vaikuttanut artikkelimme sisältöön.

Olemme käyttäneet vaatimuslistan ohjeina Ylioppilaslautakunnan virallisia ohjeita sekä useiden yksittäisten lukioiden oppilailleen antamia hankintaohjeita. Lukioiden omat ohjeet ovat rajanneet Linuxin pois suositeltujen käyttöjärjestelmien listalta, sillä useat lukiot ilmoittivat käyttävänsä opetuksessa sovelluksia, jotka toimivat ainoastaan Windows- tai Mac-tietokoneilla. Applen tietokoneiden sekä Chromebookien osalta ohjeistus noudattaa Ylioppilaslautakunnan virallista ohjeistusta.

EDIT 4.8.2021: Päivitetty vastaamaan vuoden 2021 vaatimuksia. Maininta siitä, että uusille lukiolaisille kunnat järjestävät tietokoneen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki