AfterDawn logo

Yhdysvaltain asevoimat ottaa ennakoivaa tekoälyä käyttöön: Paljastaa uhat jo "päiviä ennen niiden tapahtumista"

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Yhdysvaltain puolustushallinto Pentagon on ottamassa käyttöönsä ennakoivaa tekoälyä ja nimenomaan koneoppimista hyväksikäyttävän järjestelmän. Pentagonin mukaan uusi tekniikka mahdollistaa tilannekuvien päivittymisen niin nopeasti, että maan asevoimilla on tieto muuttuneista tilanteista jo päiviä ennen kuin ne muuttuvat oikeiksi uhkiksi.

Yhdysvaltain asevoimat suoritti hiljattain testin, jossa yhdistettiin erilaisia ympäri maailma tietoa kerääviä sensoreita, kuten tutkia, satelliittikuvausta ja muita tiedonkeroon työkaluja yhteen. Näistä saadut tiedot syötettiin koneoppimista käyttävälle ohjelmistolle reaaliajassa.

Pentagon kertoo malliesimerkiksi tilanteen, jossa vaikkapa vieraan vallan sukellusvenetukikohdassa havaitaan selkeää joukkojen siirtelyä. Näistä koneoppimista käyttävä tekoäly pystyy välittömästi luomaan tilannekuvan, jonka perusteella tiedetään sukellusveneen olevan lähdössä matkaan pian. Nykyisin vastaavan tiedon analysointi vaatii valtavan määrän ihmistyötä, joka viivästyttää tilanteiden havainnointia. Pentagonin mukaan ohjelmisto antaa vastaavan tiedon "sekunneissa".

Teknologiassa ei sinänsä ole mitään varsin erikoista, mutta Yhdysvaltain asevoimien ja tiedustelupalveluiden keräämän datan määrä tekee siitä vaikuttavan. Yhdistämällä kaiken kerätyn tiedon ohjelmistolle, joka osaa poimia siitä esiin oleelliset muutokset, nopeuttaa ja parantaa asevoimien ymmärrystä tilannekuvasta eri puolilla maailmaa. Aiheesta uutisoi mm. The Drive -verkkolehti laajassa jutussaan.


uutiskuva: Wikimedia / Touch Of Light

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki