AfterDawn logo

Microsoft: Tiedämme, että Windows 11 vaatimukset ovat kovat, mutta se on voi-voi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Microsoftilta on hiljattain tiedusteltu yhtiön aikeita todennäköisesti lokakuussa jakeluun tulevan Windows 11 -käyttöjärjestelmän laitteistovaatimuksien suhteen.

Windows 11 laitevaatimukset ovat erittäin kovat ja käytännössä yli viisi vuotta vanhoista tietokoneista iso osa ei pysty niitä täyttämään. Pahimmat pullonkaulat liittyvät Windowsin vaatimukseen TPM-turvasirusta sekä Secure Boot-tuesta.

Kummankin näistä rajoituksista voi vielä kokeiluversioissa kiertää sorkkimalla Windowsin rekisteritiedostoja (huom! tätä ei missään nimessä kannata tehdä, jos ei tiedä mitä on tekemässä..). Mutta Microsoftin johtaja kertoi hiljattaisessa haastattelussa, että yhtiö aikoo tukkia nämä kiertotiet Windowsin lopullisessa versiossa, pysyvästi.

Tiedämme, että se on syvältä, että osa käyttäjistä ei voi edes asentaa Windows 11 omalle tietokoneelleen. Mutta se, miksi vaatimukset ovat näin kovat, johtuu siitä, että haluamme Windowsia käyttävien laitteiden tarjoavan paremman käyttökokemuksen, mahdollistavan paremman tuottavuuden ja ennen kaikkea tarjoavat paremman turvallisuuden kuin aiemmin.


TPM-sirun ja Secure Bootin yhdistelmä käytännössä turvaavat tietokoneen entistä järeämmin. Secure Boot estää muiden kuin hyväksyttyjen ohjelmistojen käynnistämisen tietokoneen käynnistyksen yhteydessä. Tällä tavoin käytännössä pyritään estämään mm. tietokoneen käynnistyksen yhteydessä tallennusmedialle piiloutuneita viruksia ja haittaohjelmia.

TPM-turvasiru eli Trusted Platform Module puolestaan on kansainvälisesti standardoitu salaussuoritin. Kyseessä on siis ihan oikea siru, fyysinen kapistus, joka löytyy kaikista nykyaikaisista tietokoneista. TPM:n avulla voidaan mm. salata tietokoneen kovalevy niin, että sitä ei voi avata millään muulla tietokoneella, kuin sillä, johon se on alunperin asennettu.

Microsoftin lausunnosta asiaan liittyen kertoi NotebookCheck-sivusto.

1 KOMMENTTI

rednekcoder1/1

Ja noi rajoituksetkin näyttää olevan helppo kiertää. Youtubesta löytyy ohjeita. Esimerkiks linus tech tips kanavalla. Vaikka vaikee keksiä tarvetta käyttää windows 11 tai windowssia ylipäätään.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki