AfterDawn logo

Amazonille valtavat sakot EU:lta - rikkoo GDPR-asetusta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Euroopan Unioni on lätkäissyt verkkokauppajätti Amazonille valtavat sakot EU:n tietosuoja-asetuksen GDPR:n rikkomisesta.

Tarkemmin sanottuna sakot langetti EU:n GDPR:ään pohjautuen Luxemburgin tietosuojaviranomainen - Amazonin Euroopan Unionin toiminta on pitkälti keskitetty Luxemburgissa toimivan tytäryhtiön taakse, jossa myös Amazonin Euroopan pääkonttori sijaitsee. Sakot on langetettu jo 16.7.2021, mutta niiden suuruus paljastui vasta Amazonin osavuosikatsauksen yhteydessä.

Luxembugin tietosuojaviranomainen ei ole voinut julkistaa sakkojen taustoja, sillä maassa ovat erittäin tiukat yrityssalaisuuksia koskevat lainsäädännöt. Amazon kertoi osavuosituloksessaan sakkojen olevan 746 miljoonaa euroa.

GDPR asettaa tiettyjä sääntöjä sille, miten yritykset voivat käsitellä kuluttajien tietoja ja millä ehdoin. Tietojen käsittelyyn pitää olla joko oikeudellinen peruste tai nimenomainen kuluttajan suostumus. Suostumusta ei vaadita, jos tietojen keräämiselle on olemassa muu laillinen peruste.


Amazon kertoo valittavansa päätöksestä. Bloombergin mukaan Amazon uskoo tietosuojakäytäntöjensä olevan GDPR:n mukaisia, vaikka yhtiö kerääkin asiakkaistaan valtavaa datamäärää.

Luxemburgin viranomaisen määräämä sakko on EU:n historian suurin GDPR:ään liittyvä yksittäinen sakko.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki