AfterDawn logo

Nämä Windows 10 ominaisuudet menetetään Windows 11 myötä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Windows 11 saapuu kuluttajien käyttöön loppuvuodesta 2021. Kiinnostus uutta käyttöjärjestelmää kohtaan on ollut erittäin suurta - ja syystä, onhan 11 isoin hyppy Windowsin toiminnallisuudessa moneen vuoteen.

Olemme aiemmin listanneet uudistuksia, joita Windows 11 tuo mukanaan, mutta vähemmälle on jäänyt se, mitä kaikkea menetetään, kun käyttöjärjestelmä päivittyy uskollisesta sotaratsusta, Windows kympistä yhteentoista. Lista ominaisuuksista, jotka Windows 11 on poistettu, on yllättävänkin pitkä.

Internet Explorer

Tätä tuskin moni jää kaipaamaan. Eli uudessa Windowsissa ei ole enää edes järjestelmän sisälle piilotettuna vanhaa Microsoftin verkkoselainta Internet Exploreria. Sen sijaan käyttöjärjestelmä nojaa selaimen osalta täysin Chromium-pohjaiseen Edge-selaimeen.

Joissain organisaatioissa saattaa olla edelleen muinaisia verkkopalveluita sisäisessä käytössä, jotka vaativat ehdottomasti IE:n käyttöä. Näitä tilanteita varten Edgestä löytyy asetusten takaa erillinen IE-yhteensopivuustila, jolla ongelmatilanteista pitäisi päästä yli.

Windowsin aikajana

Monelle etätyötä ja konttorityötä yhdistävälle tämän ominaisuuden menettäminen on kova isku. Valtaosa käyttäjistä Aikajanaa ei kuitenkaan ilmeisesti koskaan ollut käyttänyt, joten Microsoft katsoi viisaimmaksi poistaa koko ominaisuuden.

Aikajana synkronoi useita Windows-tietokoneita keskenään, käyttäen Windowsin Microsoft-tiliä. Käytännössä työkone muistaa aikajanan avulla sen, mitä tiedostoja olet viimeksi käsitellyt ja avannut kotikoneellasi ja mitä verkkosivuja olet hiljattain selaillut - ja toisinpäin.

Live Tile -tiilet

Windows 10 yksi visuaalisesti merkittävin osa ovat olleet sen käynnistysvalikosta löytyvät "tiilet". Tiiliä on itse asiassa voinut myös käyttää pienoisohjelmina, joista näkee vaikkapa lukemattomien sähköpostien määrän, sään, jne.

Ilmeisesti sovelluskehittäjät eivät oikein koskaan innostuneet työpöytä-Windowsilla live tile -tiilien kehittämisestä, joten tämäkin ominaisuus poistetaan Windowisista ykstoistasen myötä. Live tile -ominaisuuksia käytettiin merkittävästi reippaammin muinaisessa Windows Phone -käyttöjärjestelmässä, jossa ne muodostivat osan käyttöliittymän toiminnallisuudesta.

Tehtäväpalkin sijoittelua ei voi enää valita

Windowsissa on voinut parikymmenen vuoden ajan vapaasti valita sen, missä kohti ruutua tehtäväpalkki sijaitsee: tehtäväpalkkihan on normaalisti näytön alaosassa kiinnitettynä, mutta Windows on sallinut sen siirtämisen kummalle tahansa sivulle - ja myös näytön yläreunaan.

Windows 11 myötä tämä valinnanvapaus katoaa ja tehtäväpalkki on jatkossa aina kiinnitettynä ruudun alareunaan.

Erillinen tabletti-tila

Windows 10 on voinut kytkeä asetuksista käyttöönsä tabletti-tilan päälle ja pois. Käytännössä tilan päälle kytkeminen on muokannut käyttöliittymää lennosta niin, että sitä on ollut selkeämpi käyttää kosketusnäytön avulla.

Jatkossa tulaa ei voi itse valita, vaan Windows 11 kytkee tilan päälle itsestään, havaitessaan sen, onko laitteeseen kytketty näppäimistöä ja/tai hiirtä.

Cortana

Cortana eli Microsoftin oma avustaja saa Windows 11 myötä potkut. Suomessa Cortana on ollut varsin turha lisä muutenkin, se kun ei juuri suomea ole osannut.

Skype

Microsoft on vähin äänin hautaamassa Skypeä historian hiekkalaatikolle ja panostaa sen sijaan vahvasti Teamsin käyttöönottoon. Windowsin kymppiversiossa Skype on ollut kiinteästi osa käyttöjärjestelmää, käytti sitä tai ei. Windows 11 myötä Skypeä tarvivien pitää asentaa ja ottaa se käyttöön erikseen.

Lue lisää: Kaikki Windows 11 artikkelimme

1 KOMMENTTI

PeliPC1/1

Tehtäväpalkin sijoittaminen voi olla mikä tulee ärsyttämään, mutta ehkä siihenkin tottuu. Muita ei tule ikävä ja olen vain tyytyväinen, että poistuvat.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki